Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Εδώ είναι τα εγγόνια του Skoda Rapid Spaceback: το Scala θα αντικαταστήσει το Τσέχικο compact, μετά από έξι χρόνια κατασκευής, μια νέα εξέλιξη με τεχνολογία Polo.

Πρώτη Οδήγηση: Νέο Skoda Scala

Διαβάστηκε από 6178 αναγνώστες - 15/11/2018

Η Skoda έχει το δικό της Golf - Το concept Vision RS θα παρουσιαστεί ως Skoda Scala το επόμενο έτος. Η θυγατρική της VW, βάζει το δικό της στοίχημα και κατασκευάζει ένα μεγαλύτερο Golf σε μια πιο προσιτή τιμή.

Πρώτη εντύπωση

Τι μας αρέσει και τι όχι:

Φίλε, είναι τεράστιο! Αισθάνεται ότι έχεις περισσότερο χώρο για τα πόδια από ό, τι στη σειρά 5 της BMW και ο χώρος αποσκευών είναι μεγαλύτερος από αυτόν του Golf. Αλλά οδηγικά, παρατηρούμε την άμεση σχέση του με το Polo.


Ήρθε η ώρα να αποχαιρετίσουμε το Skoda Rapid Spaceback. Αν ρίξετε μια ματιά στο Skoda Vision RS, και κάνετε έναν γύρο με το Skoda Scala, τότε θα πείτε ότι η Τσέχοι έχουν πλέον το δικό τους Golf!

Μισό λεπτό..  Skoda Rapid, Vision RS, Scala, μήπως μαζεύτηκαν πολλά; Ας τα διευκρινίσουμε. Το Rapid Spaceback είναι ένα compact μήκους 4,30 μέτρων, κατασκευασμένο από το 2012, το facelift του οποίου έγινε το περασμένο έτος, και το επόμενο έτος θα αποσυρθεί.

Το Vision RS είναι ένα concept, μήκους 4,36 μέτρων, με αιχμηρό εμπρός και κομψό πίσω μέρος και μας δείχνει πως περίπου θα μοιάζει το νέο compact της Skoda που θα κυκλοφορήσει το 2019.

Και το όνομα αυτoύ Scala. Εδώ να τονίσουμε ότι το VW Group έχει ξαναχρησιμοποιήσει αυτό το όνομα στο παρελθόν, στο Scirocco II που κυκλοφόρησε από το 1986 έως το 1991, φέροντας τη συγκεκριμένη πρόσθετη ονομασία. Στην περίπτωση της Skoda, το νέο Scala κινείται περισσότερο στην κατεύθυνση του Golf, καθώς στοχεύει την πρακτικότητα.



Εμείς κάναμε μερικούς γύρους με το φρέσκο μοντέλο και η ετυμηγορία μας είναι η εξής: Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 467 λίτρα και αισθάνεσαι ότι έχει περισσότερο χώρο για τα πόδια, στο πίσω μέρος, από την τρέχουσα BMW Σειρά 5. Έτσι μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτό το Skoda σε καθημερινή βάση! Το αυτοκίνητο είναι βασισμένο στην πλατφόρμα της VW που ονομάζεται MQB-A0. Αυτό σημαίνει μισός αριθμός κάτω από το Golf. Το VW Polo και το νέο T-Cross, όπως και το τρέχων Seat Ibiza και Arona χρησιμοποιούν αυτή την πλατφόρμα, κάτω από το λαμαρινένιο φόρεμα τους.



Στη Skoda ξεφεύγουν πολύ από τα βασικά ενός compact. 467 λίτρα αποσκευών! Συγκριτικά, το τρέχον Golf προσφέρει μόνο 380 λίτρα, ενώ στα 4,26 μέτρα είναι επίσης 10 εκατοστά μικρότερο από το concept της Skoda. Η καλή απόδοση και τα χαρακτηριστικά δεν μας προκαλούν καμία έκπληξη. Η στάνταρ ανάρτηση είναι ευχάριστα άνετη, και παρόλο που τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ είναι χαμηλωμένα κατά 15 χιλιοστά, είναι ελάχιστα πιο σκληρή σε αίσθηση, τουλάχιστον στο comfort mode, αλλά αισθητά πιο ακριβής.

,

Οι τρικύλινδροι και τετρακύλινδροι κινητήρες με κιβώτιο έξι ταχυτήτων ή DSG, δουλεύουν ευχάριστα και διακριτικά. Στην καθημερινή ζωή, ο κινητήρας βάσης των 95 ίππων με τους τρεις κυλίνδρους, αναμένεται νωρίτερα από το μοντέλο των 115 ίππων, με τη ροπή του να είναι ικανοποιητική. Πώς θα μοιάζει το αυτοκίνητο κάτω από το κάλυμμα αυτοκόλλητου; Ο συντάκτης μας ο οποίος είχε τη δυνατότητα να κάνει έναν γύρο με το Vision RS, μπορεί ήδη να το φανταστεί. Επιθετικό μπροστά με μεγάλη μάσκα, και κομψό πίσω μέρος με τα γράμματα της Skoda.



Το Scala θα είναι το πρώτο ευρωπαϊκό μοντέλο παραγωγής της μάρκας, το οποίο θα φέρει τα πέντε γράμματα Skoda στην πόρτα πίσω, αντί για το κλασικό λογότυπο. Αναγνωρίζουμε λίγο Audi στο μπροστινό μέρος και ένα μικρό Volvo στο πίσω μέρος. Συνολικά, ένα πολύ δροσερό compact όχημα. Το όνομα Scala προέρχεται από τα Λατινικά και σημαίνει σκάλα.



Η Skoda το χρησιμοποιεί κυριολεκτικά, λέγοντας ότι κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα πάνω στη σκάλα του σχεδιασμού και της τεχνολογίας. Μένει να δούμε με ποια συστήματα βοήθειας θα εξοπλιστεί και αν θα φέρει το πρόσθετο πλήρες ψηφιακό πιλοτήριο όπως στο Polo. Πόσο θα κοστίζει η διασκέδαση; Το Scala θα ξεκινάει κάπου κοντά στην τιμή που έχει το Rapid Spaceback με τον τρικύλινδρο των 95 ίππων, ώστε να κρατηθεί σε απόσταση από το Golf. Tο ευρύχωρο τσέχικο μοντέλο με τεχνολογία από το Polo, βάζει δύσκολα στο Golf, καθώς προσφέρει όλα όσα περιμένουμε από τον σούπερ πατέρα του γκρουπ, αλλά με λιγότερα χρήματα.

Συμπέρασμα 
Το νέo Skoda Scala προσφέρει πολύ από Golf στην δημοφιλή κατηγορία των compact! Αν και τεχνολογικά βασίζεται στο Polo, εντούτοις από άποψη μεγέθους, ο Τσέχος εξαρτάται από το μπεστ σέλερ του Wolfsburg. Και είναι φτηνό.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις