Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα άσκοπα κορναρίσματα σημαίνουν πρόστιμο!

Τα άσκοπα κορναρίσματα σημαίνουν πρόστιμο!

28/3/2024

Στην Ελλάδα κορνάρουμε για πολλούς λόγους
Χαιρετάμε, πανηγυρίζουμε, προειδοποιούμε για Αστυνομία ή βρίζουμε τους άλλους οδηγούς
Κάθε φορά που το κάνουμε είμαστε παράνομοι και κινδυνεύουμε με πρόστιμο
Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται

Στην Ελλάδα κορνάρουμε για πολλούς λόγους

Στην Ελλάδα, ο καθένας οδηγεί «όπως γουστάρει». Πάει με ότι ταχύτητα θέλει, προσπερνάει σε όποιο σημείο θέλει, σταματάει πάνω στις διαβάσεις, παρκάρει πάνω στα πεζοδρόμια και «καίει» τα κόκκινα και τα STOP σαν στραγάλια. 

Μέσα σε όλα τα παραπάνω βάλει και τα κορναρίσματα όποτε γουστάρει. Περιμένεις στο φανάρι με κόκκινο και πριν καλά καλά ανάψει ο από πίσω έχει κορνάρει, οδηγείς με το όριο ταχύτητας και οι απο πίσω «σπάνε» την κόρνα. Είσαι (κυρίως) στην επαρχία και βλέπεις όλους να οδηγούν και να κορνάρουν, όχι επιθετικά αλλά για να χαιρετήσουν κάποιον γνωστό που πέρασε. Όλες οι παραπάνω περιπτώσεις απαγορεύονται από τον ΚΟΚ.

Χαιρετάμε, πανηγυρίζουμε, προειδοποιούμε για Αστυνομία ή βρίζουμε τους άλλους οδηγούς

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του ΚΟΚ υπάρχουν συγκεκριμένες συνθήκες που μπορούμε να κορνάρουμε. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της κόρνας επιτρέπεται:

  • Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης με σκοπό την αποφυγή τροχαίου
  • Πάνω στο προσπέρασμα, μόνο εκτός κατοικημένων περιοχών, ως ειδοποίηση του προπορευόμενου οχήματος και μόνο όταν είναι απαραίτητο
  • Όταν το όχημα μεταφέρει άτομα που έχουν άμεση ανάγκη ιατρικής βοήθειας ή κινδυνεύουν
Σημειώνεται πως η χρήση της κόρνας δεν πρέπει να είναι μεγάλη σε διάρκεια και ότι μπορεί να αντικατασταθεί από τα φώτα του οχήματος τις νυχτερινές ώρες.

Υπάρχουν συγκεκριμένες περιπτώσεις που επιτρέπεται αλλιώς... πρόστιμο

Όσον αφορά το πρόστιμο, η άσκοπη χρήση της κόρνας ή οποιωνδήποτε άλλων ηχητικών προειδοποιήσεων τιμωρείται με 20 ευρώ χρηματική ποινή. 

Εσύ όταν οδηγείς τι κάνεις; Είναι η κόρνα προέκταση του χεριού σου ή σέβεσαι τους υπόλοιπους και δεν τη χρησιμοπείς άσκοπα; Πιστεύεις ότι χρειάζεται να υπάρχει υψηλότερο πρόστιμο;

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις