Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τακτικός έλεγχος του ιμάντα χρονισμού

Τακτικός έλεγχος του ιμάντα χρονισμού

Διαβάστηκε από 12241 αναγνώστες - 24/6/2022

Για να αποφευχθεί η πρόκληση ζημιάς στον οδοντωτό ιμάντα, οι κατασκευαστές παρέχουν συστάσεις για τα χρονικά διαστήματα, που πρέπει αυτός να αντικατασταθεί. Επιπλέον, έχει σαφώς νόημα να εξετάζουμε τακτικά τον ιμάντα χρονισμού μεταξύ των αλλαγών. Στο πλαίσιο της επιθεώρησης, ο επονομαζόμενος «οπτικός έλεγχος» του ιμάντα χρονισμού είναι επομένως υποχρεωτικός για πολλούς κινητήρες. Αν είναι απαραίτητο, ο μηχανικός μπορεί να σφίξει ξανά τον ιμάντα χρονισμού. Σε σπάνιες περιπτώσεις, παρατηρούνται ρωγμές κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου, με αποτέλεσμα αυτός ο ιμάντας να πρέπει να αλλάζει πρόωρα. Ωστόσο, ένας τακτικός έλεγχος δε θα σας απαλλάξει από την προτεινόμενη αλλαγή του ιμάντα: Και, βέβαια, ένας έλεγχος του οδοντωτού ιμάντα δεν μπορεί να καθυστερήσει την αντικατάστασή του. Πάντα ενοχλητικό: αν ο ιμάντας χρονισμού κοπεί εντός της περιόδου εγγύησης του αυτοκινήτου και πριν από τη συνιστώμενη αλλαγή, ο οδηγός δεν είναι υπεύθυνος. Παρ όλα αυτά, ανάλογα με τον «κανονισμό καλής θέλησης» του κατασκευαστή, μπορεί τα έξοδα να παραμείνουν εις βάρος του.

Κοινοποίησέ το »




Αλλαγή ιμάντα χρονισμού: Ανεξάρτητο ή εξουσιοδοτημένο συνεργείο;
Ιδιαίτερα, στα παλαιότερα αυτοκίνητα οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν να κάνουν την ακριβή αλλαγή ιμάντα χρονισμού, που πραγματοποιείται στο ακριβό εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Αυτό γενικά δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς οποιοδήποτε καλό συνεργείο μπορεί να επέμβει αποτελεσματικά στους περισσότερους κινητήρες. Και αυτό περιλαμβάνει επίσης ανεξάρτητα συνεργεία. Σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ενημερωθείτε για τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας για το αντίστοιχο μοντέλο. Για παράδειγμα, αν ο χρόνος επισκευής που καθορίζεται από τον κατασκευαστή είναι δύο ώρες, ακόμα και ένα ανεξάρτητο συνεργείο δε θα πρέπει χρεώσει επιπλέον ποσό αν οι ώρες εργασίας είναι σημαντικά περισσότερες. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης εμπειρίας και εξειδίκευσης, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού οχημάτων, τα ανεξάρτητα συνεργεία χρειάζονται μερικές φορές πολύ περισσότερο χρόνο σε σχέση με ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο, το οποίο μπορεί γρήγορα να καταστρέψει ένα πλεονέκτημα κόστους σχετικά με το ωράριο εργασίας. Πριν από την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού, οι πελάτες θα πρέπει επίσης να διευκρινίσουν σε ένα ανεξάρτητο συνεργείο ποια ανταλλακτικά, αλλάζουν κατά την εργασία. Μετά από την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού σε ανεξάρτητα συνεργεία υπήρξαν περιπτώσεις, που ο ιμάντας «πήδηξε», καθώς η αντλία νερού δεν αντικαταστάθηκε.



Να αλλάξω μόνος μου τον ιμάντα χρονισμού;
Αυτό που παραμένει είναι το ερώτημα αν μια αλλαγή ιμάντα χρονισμού μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα στο οικιακό γκαράζ. Σαφώς: Αυτή η επισκευή συνιστάται μόνο σε πολύ έμπειρα... κατσαβίδια, καθώς η αλλαγή είναι συχνά πολύ περίπλοκη και απαιτούνται πολλές φορές ειδικά εργαλεία. Σε ορισμένα μοντέλα, για παράδειγμα, ο κινητήρας πρέπει να αποκολληθεί από τις βάσεις του και να μετακινηθεί εν μέρει - μια όχι εντελώς ακίνδυνη δουλειά. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ο στροφαλοφόρος και ο εκκεντροφόρος άξονας να μη λειτουργούν με τέλειο συγχρονισμό μετά από την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού. Και ακόμα και η μικρότερη απόκλιση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές. Η συμβουλή μας: Δεδομένου ότι πρόκειται για εργασία σε εξαρτήματα κινητήρων, αυτή η δουλειά πρέπει να παραμείνει στο εξειδικευμένο προσωπικό.

Κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου δώστε προσοχή στον ιμάντα χρονισμού
Πριν από την αγορά ενός μεταχειρισμένου, ο αγοραστής θα πρέπει να ερευνήσει αν το αυτοκίνητο διαθέτει οδοντωτό ιμάντα και πότε πρέπει να αλλαχτεί αυτός. Πάντα πρέπει να έχει κανείς στο νου του το εξής: Δεν είναι σημαντικά μόνο τα χιλιόμετρα, που έχει διανύσει το αυτοκίνητο, αλλά και η ηλικία του. Ένας ιμάντας χρονισμού δώδεκα ετών είναι σαφώς πολυκαιρισμένος και... ύποπτος, ακόμα κι αν το αυτοκίνητο έχει διανύσει μόνο 30.000 χιλιόμετρα με αυτόν. Ο πωλητής, λοιπόν, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρέχει αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με την αλλαγή του ιμάντα χρονισμού (τιμολόγιο συνεργείου ή σφραγισμένη εγγραφή στο βιβλίο service). Αν ο ιμάντας χρονισμού πρόκειται να αλλαχτεί ή η αλλαγή του δεν έγινε όταν έπρεπε στο παρελθόν, ο υποψήφιος πελάτης θα έχει πλεονέκτημα σχετικά με τη διαπραγμάτευση της τιμής.