Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι συμβαίνει και το αυτοκίνητο «καίει» παραπάνω το χειμώνα;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι συμβαίνει και το αυτοκίνητο «καίει» παραπάνω το χειμώνα;

30/8/2022

Τη χειμερινή περίοδο παρατηρείται αυξημένη κατανάλωση στα οχήματά μας, κάτι που είναι φυσιολογικό. Αναλύουμε τα σημεία του αυτοκινήτου που επηρεάζονται από τη χαμηλή θερμοκρασία.

Οι λόγοι για τους οποίους η κατανάλωση αυξάνεται το χειμώνα

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση του αυτοκινήτου μας, η οποία παίρνει την ανιούσα. Αυτό παλαιότερα ίσως περνούσε απαρατήρητο από πολλούς, αλλά πλέον, με τις τιμές των καυσίμων να έχουν φτάσει στα ύψη, συνδράμει περισσότερο στην αύξηση των μηνιαίων εξόδων, με αρκετούς να αναρωτιούνται αν ξαφνικά χάλασε κάτι στο αυτοκίνητο. Και όμως, υπάρχουν λόγοι που εξηγούν αυτό το φαινόμενο, τους οποίους θα αναλύσουμε αμέσως.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Περισσότερες τριβές στον κινητήρα = μεγαλύτερες απώλειες ισχύος

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το χειμώνα αποτρέπουν τον κινητήρα από το να λειτουργεί στην ιδανική θερμοκρασία. Τα λιπαντικά του μοτέρ, όπως αντίστοιχα και οι βαλβολίνες στο σύστημα μετάδοσης, έχουν περισσότερες τριβές όταν είναι κρύα, και κατά επέκταση είναι πιο παχύρρευστα. Έτσι, προκειμένου να παραχθεί το ίδιο έργο, ο κινητήρας καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, κάτι που φαίνεται στην ταχύτητα που αδειάζει το ρεζερβουάρ.
 

Ο κινητήρας αργεί να ζεσταθεί, και «καίει» περισσότερο

Όπως έχουμε παρατηρήσει, όταν ενεργοποιήσουμε έναν κρύο κινητήρα, οι στροφές του ρελαντί είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα πιο ψηλά από ότι συνήθως. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει ενεργοποιηθεί η χαρτογράφηση της «κρύας εκκίνησης», η οποία ουσιαστικά έχει αντικαταστήσει το μηχανικό «τσοκ» των κινητήρων με καρμπυρατέρ και έρχεται να ρυθμίσει τη λειτουργία του μοτέρ, όσο αυτό λειτουργεί σε θερμοκρασία χαμηλότερη της φυσιολογικής.

Προκειμένου να υπερνικηθούν οι μεγάλες τριβές λόγω του κρύου περιβάλλοντος, το ρελαντί είναι αυξημένο ενώ ταυτόχρονα το μείγμα είναι αρκετά πιο πλούσιο, δηλαδή ψεκάζεται περισσότερη βενζίνη από το φυσιολογικό. Όπως καταλαβαίνουμε, αυτό έχει αντίκτυπο στην κατανάλωση, ενώ μάλιστα όσο πιο χαμηλή είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει η διαδικασία της «κρύας εκκίνησης».
Μπορεί να είναι λίγα μόνο λεπτά παραπάνω, αλλά σίγουρα συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής κατανάλωσης.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις