Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ξέρεις τι είναι τα ΟΕΜ ανταλλακτικά; Δες πως θα σου σώσουν τη τσέπη.

Διαβάστηκε από 11445 αναγνώστες - 9/8/2018

Αν σε νοιάζει η ποιότητα και όχι η φίρμα, χρησιμοποίησε ΟΕΜ ανταλλακτικά και γλίτωσε χρήμα. Είναι οικονομικότερα, καλύπτουν κάθε ανάγκη και βρίσκονται εύκολα.

Μόνη διαφορά των ΟΕΜ ανταλλακτικών είναι ότι πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή. Αξίζει η φίρμα το καπέλο στη τιμή;

Τα ΟΕΜ ανταλλακτικά (Original Equipment Manufacturers), είναι  ανταλλακτικά αυτοκινήτων ΙΔΙΑ με τα γνήσια, τα οποία προέρχονται από τους ίδιους κατασκευαστές ανταλλακτικών, που προμηθεύουν με ανταλλακτικά αυτοκινήτων τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ουσιαστική και μόνη διαφορά είναι ότι αυτά πωλούνται στις συσκευασίες του κατασκευαστή τους και όχι σε συσκευασίες που φέρουν το εμπορικό σήμα της κάθε αυτοκινητοβιομηχανίας. Έτσι η συσκευασία με το καινούργιο μπουζί δεν θα φέρει το λογότυπο της αυτοκινητοβιομηχανίας (π.χ. opel), αλλά αυτό του κατασκευαστή (π.χ. PHILIPS, SKF ,NGK), χωρίς να αλλάζει ουσιαστικά η ποιότητα, προσδίδοντας ταυτόχρονα αξιοπιστία λόγω του brand name που έχουν.

Tα συγκεκριμένα ανταλλακτικά μπορούν να προτιμώνται από τυχόν φθηνότερα ιμιτασιόν ή ακόμα και αυθεντικά μεταχειρισμένα, καθώς η κατασκευάστρια εταιρεία εγγυάται την ποιότητα στα υλικά και τις διαστάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μετά την επισκευή. Για παράδειγμα στα φανάρια του αυτοκινήτου, τόσο εμπρός, όσο και πίσω, μια μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία φαναριών, μπορεί να προσφέρει το ίδιο ακριβώς προϊόν, χωρίς τη σφραγίδα της αυτοκινητοβιομηχανίας επάνω του, στο μισό (πολλές φορές και πλέον του μισού) κόστος. Η απόδοση του φαναριού παραμένει η ίδια, με την αρχική από την εργοστασιακή τοποθέτηση, ενώ παράλληλα η διαφορά στην απομείωση της αξίας του αυτοκινήτου θα είναι ελάχιστη.
 

Ίδιο υλικό κατασκευής, ίδια ποιότητα και αντοχή αλλά στη μισή τιμή.

Για αυτούς που αναρωτιούνται τους λόγους που πρέπει να επιλέξουν ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό και να μην στραφούν σε κάποια άλλη λύση, πρέπει να αναφέρουμε τρεις πολύ σημαντικές παραμέτρους που θα μας βοηθήσουν να πάρουμε τη κατάλληλη επιλογή.

Πρώτα από όλα τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά είναι φθηνότερα από τα αυθεντικά. Πολλές φορές μάλιστα το διαφορά που υπάρχει στη τιμή με ένα original ανταλλακτικό μπορεί να αγγίξει και τη μισή τιμή. Αυτό, όπως είναι εύκολα κατανοητό, συμβαίνει καθώς οι τιμές πάντα ανεβαίνουν σύμφωνα με τη φήμη μιας εταιρίας. Έτσι και εδώ, εάν δεν σας ενδιαφέρει να αναγράφεται απλά η επωνυμία τη αυτοκινητοβιομηχανίας, (ενώ το προϊόν παραμένει το ίδιο) μπορείτε να γλιτώσετε ένα σημαντικά μεγάλο χρηματικό ποσό από τη χρήση ΟΕΜ.

Ένας δεύτερος λόγος, που συμπληρώνει τον πρώτο, είναι πως τα υλικά κατασκευής των ΟΕΜ είναι ίδιας ποιότητας με τα αυθεντικά. Έτσι δεν διατρέχουμε τον κίνδυνο της αγοράς ενός ελαττωματικού προϊόντος ή ενός ανταλλακτικού που θα αντέξει λιγότερο στο πέρασμα του χρόνου, αναγκάζοντάς μας να επισκεφτούμε νωρίτερα το συνεργείο. Παραμένει η εγγύηση και η αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρίας.

Ολοκληρώνοντας αξίζει να σημειωθεί, πως όποιο ανταλλακτικό αγοράσω, θα είναι απόλυτα συμβατό με το μοντέλο του αυτοκινήτου μου. Οι διαστάσεις παραγωγής είναι σύμφωνες με τις εργοστασιακές απαιτήσεις οπότε εάν γνωρίζω τι ακριβώς θέλω, δεν υπάρχει περίπτωση ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό να μην είναι συμβατό.
 

Δεν θα χάσεις ούτε σε απόδοση μα ούτε θα μειωθεί αισθητά η μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου σου.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζω πως αν τοποθετήσω ΟΕΜ ανταλλακτικό στο ΙΧ μου, δεν θα έχω καμία διαφορά στην απόδοση του οχήματος μου, καθώς η λειτουργία τους είναι εξίσου καλή με τα αυθεντικά ανταλλακτικά που υπάρχουν στην αγορά. Ότι ακριβώς περιμένω από ένα γνήσιο ανταλλακτικό θα πρέπει να περιμένω και να απαιτήσω από το αντίστοιχο ΟΕΜ. Μη ξεχνάμε πως η κατασκευάστρια εταιρία είναι κοινή , άρα και το αντίστοιχο προϊόν.

Ένας δεύτερος λόγος που πρέπει να γνωρίζω είναι πως αντικαθιστώντας ένα κομμάτι του αυτοκινήτου μου με ένα ΟΕΜ ανταλλακτικό, η αξία του παραμένει σχεδόν ίδια. Καθώς η απομείωση στη τιμή του θα είναι απειροελάχιστη, δεν θα επηρεαστεί η πιθανότητα πώλησης του ως μεταχειρισμένο εξαιτίας χρήσης τέτοιου ανταλλακτικού. Ειδικότερα όσο λιγότερο εμφανές είναι το σημείο που έχει χρησιμοποιηθεί ΟΕΜ ανταλλακτικό τόσο λιγότερο θα επηρεάσει την τελική συνολική αξία του οχήματος.

Τέλος θα πρέπει να γνωρίζουμε πως τα συγκεκριμένα ανταλλακτικά πωλούνται στη συσκευασία της κατασκευάστριας εταιρείας και όχι σε αυτή της μάρκας του αυτοκινήτου για το οποίο προορίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος στη διαφοράς της τιμής τους. Αξίζει;
 

Εμπορικό σήμα εταιρίας, ύπαρξη εγγύησης και σωστή τοποθέτηση είναι τα 3 που πρέπει να ελέγξεις και είσαι έτοιμος για σίγουρο αποτέλεσμα.

Εφόσον έχουμε πάρει την απόφαση να στραφούμε στη λύση, δηλαδή στην αγορά, ενός ΟΕΜ ανταλλακτικού, θα πρέπει να προσέξουμε κάποια πράγματα, ώστε να μη βρεθούμε εκτεθειμένοι, από ένα λάθος ή μια απροσεξία.

Πρώτιστος θα πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά τη συσκευασία και να σιγουρέψουμε, ότι φέρει πάνω της το εμπορικό σήμα της εταιρείας από τη οποία θέλουμε να αγοράσουμε το ανταλλακτικό. Ιδιαίτερη προσοχή στις απομιμήσεις καθώς δε φέρουν καμία αξιοπιστία. Να επιμείνετε να δείτε το εμπορικό σήμα και τη γνησιότητα του.

Έπειτα να πάρουμε τη διαβεβαίωση για την ύπαρξη εγγύησης του προϊόντος που αγοράζουμε. Σε αντίθετη περίπτωση μην προχωρήσουμε στην αγορά, καθώς τα ΟΕΜ ανταλλακτικά πρέπει να συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας.
Τέλος σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή τοποθέτηση. Όπως εύκολα γίνεται κατανοητό μια λάθος τοποθέτηση, εκτός από κακή λειτουργία του αυτοκινήτου, μπορεί να επιφέρει και βλάβη στο ανταλλακτικό.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όταν θα προσπαθήσουμε να τοποθετήσουμε εκ νέου το ανταλλακτικό, να έχει υποστεί τέτοια ζημία, που δεν θα μας επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του και το συγκεκριμένο εξάρτημα θα καταλήξει εντελώς άχρηστο.  

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις