Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Μη παίζεις με το ρεύμα, παίξε τα ηλεκτρικά ανταλλακτικά στα δάχτυλα

15/6/2017

Ενημερώσου για τα δύο κυκλώματα του αυτοκινήτου, τα αυθεντικά ή ιμιτασιόν ηλεκτρικά ανταλλακτικά και φτιάξε επιτέλους την εργαλειοθήκη σου

Ξυπνάς το πρωί για να πας στη δουλειά σου. Κατεβαίνεις στο αυτοκίνητο σου ,πας να το βάλεις μπροστά και δεν παίρνει. Τι συμβαίνει αναρωτιέσαι και τελικά αναγκάζεσαι να πάρεις ταξί ή να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τι μπορεί να φταίει για αυτό; 

Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να χρειάζεται αλλαγή η μπαταρία σου, ή να απέκτησε κάποιο πρόβλημα η μίζα, ή το δυναμό. Όποια και από τις τρεις να είναι οι αιτίες, αναδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι το ηλεκτρικό σύστημα και κατ επέκταση τα ηλεκτρικά μέρη του ΙΧ μας. Εάν δεν λειτουργεί κάτι από αυτά σωστά, τότε αμάξι παύει να υπάρχει.


Τμήμα παραγωγής ενέργειας και τμήμα αποθήκευσης. Ποιες οι διαφορές και πόσο σημαντικά είναι για το αυτοκίνητο σου;

Το ηλεκτρικό σύστημα χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη, το τμήμα (κύκλωμα) παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας και τα τμήματα (κυκλώματα) κατανάλωσης της ενέργειας.

Τα μέρη που απαρτίζουν το κύκλωμα παραγωγής και αποθήκευσης είναι: η γεννήτρια (εναλλάκτης ή δυναμό), ο συσσωρευτής και οι αυτόματοι διακόπτες. Τα μέρη που απαρτίζουν τα τμήματα κατανάλωσης είναι αυτά της: ανάφλεξης, της εκκίνησης, του φωτισμού, των οργάνων και των διαφόρων βοηθητικών ηλεκτρικών συσκευών.

Όλα όσα προαναφέραμε είναι απαραίτητο να λειτουργούν στην εντέλεια, προκείμενου το αμάξι να είναι άρτιο και να μην αντιμετωπίσω κάποιο κίνδυνο, καθώς κινούμαι στο δρόμο. Τα βραχυκυκλώματα είναι πολύ συχνό φαινόμενο γιΆαυτό και οφείλουμε να κατανοούμε τα ηλεκτρικά μέρη και πώς αυτά λειτουργούν. 

Για αυτό το λόγο, όποιο από τα κομμάτια υποστεί ζημιά, χρειάζεται αμέσως αντικατάσταση, κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, μιας και τα καταστήματα που ασχολούνται με την πώληση των συγκεκριμένων ειδών στην αγορά είναι πολλά, τόσο στον τομέα των καινούργιων όσο και σε αυτό των μεταχειρισμένων. Εφόσον γίνει η διάγνωση και εντοπιστεί το πρόβλημα η διαδικασία αντικατάστασης είναι εύκολη και συνήθως σύντομη. Ειδικότερα στην εποχή μας  με τη χρήση και των e-shops, οποιοδήποτε ανταλλακτικό όσο σπάνιο και να είναι , είναι θέμα ωρών να το έχετε στα χέρια σας. Μην αφήνετε ένα μικρό πρόβλημα να κρατά καθηλωμένο το αυτοκίνητο σας.


Διάβασε το manual του αυτοκινήτου σου ,δες τι χρειάζεσαι και διάλεξε ανάμεσα σε αυθεντικά ή ιμιτασιόν.

Όταν θα έρθει η ώρα να επιλέξω το κατάλληλο ανταλλακτικό, θα πρέπει να δώσω βάση σε τρεις βασικούς τομείς, που θα μου επιφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και θα διατηρήσουν το ΙΧ μου σε άριστη κατάσταση μετά την επισκευή.

Για αυτό το λόγο θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την επιλογή του σωστού ανταλλακτικού, ανάλογα με τις απαιτήσεις που ορίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, κάτι που αν δεν γνωρίζουμε, μπορούμε να το μάθουμε κοιτάζοντας το manual του αυτοκινήτου μας. Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε κάτι που «μπορεί» να κάνει ή μοιάζει με αυτό που ψάχνατε. Υπάρχει κίνδυνος πολύ μεγαλύτερης ζημιάς.

Από κει και πέρα να έχω αποφασίσει σε ποια κατηγορία ανταλλακτικών θα κοιτάξω, έχοντας τις επιλογές του αυθεντικού, του ιμιτασιόν, αλλά και των μεταχειρισμένων. Ποτέ μη στοχεύετε για το φθηνότερο και σε περίπτωση χρήσης μεταχειρισμένου να είστε πολύ προσεκτικοί. Η εμφάνιση μπορεί να κρύβει εσωτερικές ζημιές που θα φανούν στην πορεία.

Ενώ το τρίτο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι να γνωρίζω πριν την αγορά του ανταλλακτικού, αν έχει γίνει η σωστή συντήρηση και προφύλαξη του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η λειτουργιά του δεν θα είναι η επιθυμητή.  Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μετέπειτα μεγαλύτερα έξοδα και ίσως δημιουργήσει προβλήματα και σε άλλα μέρη του ατυοκινήτου.
 
Ενημέρωσε τώρα την εργαλειοθήκη σου για να μη τρέχεις.

Αρχικά το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι, στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, τόσο στα καινούργια, όσο και στα μεταχειρισμένα ανταλλακτικά, που έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκουμε εύκολα και γρήγορα αυτό που ζητάμε.

Έπειτα πρέπει να σταθούμε και στη διαφορά των τιμών, κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε την καλύτερη επιλογή ανάλογα με τις δυνατότητές της τσέπης μας. Κυρίως τώρα που τα οικονομικά μας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μία καλή έρευνα αγοράς πάντα ξετρυπώνει προσφορές που συμφέρουν.

Τέλος ακόμα μια χρήσιμη πληροφορία είναι, ότι μπορούμε να έχουμε κάποια ηλεκτρικά ανταλλακτικά στην εργαλειοθήκη του αυτοκινήτου μας, καθώς δεν πιάνουν μεγάλο χώρο (Λάμπες, ασφάλειες κ.α), επιτρέποντας μας την άμεση χρήση τους σε περίπτωση που υπάρξει κάποια βλάβη. Φανταστείτε πόση ταλαιπωρία γλυτώνετε μόνο και μόνο εάν καεί κάποια λάμπα φρένου π.χ ενώ είστε σε ταξίδι. Διατηρείστε μία εργαλειοθήκη για ώρα ανάγκης καθώς οι ζημιές δεν έχουν πρόγραμμα.


Πάντα προσοχή στην εγγύηση. Η συνεργασία με εξειδικευμένους επαγγελματίες προσφέρει σίγουρο αποτέλεσμα.

Η αγορά ενός ανταλλακτικού για τα ηλεκτρικά δεν διαφέρει σε σχέση με τα ανταλλακτικά άλλου είδους, οπότε η προσοχή  πρέπει να σταθεί σε συγκεκριμένους παράγοντες. 
 
  • Να υπάρχει πάντα η απαιτούμενη εγγύηση, την οποία βρίσκουμε, τόσο στα καινούργια, όσο και στα μεταχειρισμένα, πολλές φορές, ανταλλακτικά.
  • Έπειτα καλό θα είναι ακόμα και μικρή να είναι η ζημιά, η προσαρμογή του ανταλλακτικού να γίνει από εξειδικευμένο επαγγελματία, που θα πραγματοποιήσει την εργασία με τον πλέον κατάλληλο τρόπο. Έτσι έχουμε επιπλέον σιγουριά για την άρτια κατάσταση του οχήματος μας.
  • Τέλος αν οι γνώσεις μου και το σημείο της ζημιάς μου επιτρέψει να κάνω μόνος μου την αποκατάσταση της ζημιάς (πχ αλλαγή μια λάμπας), να σιγουρευτώ ότι όλα έχουν γίνει σωστά, πριν κυκλοφορήσω με το αυτοκίνητο μου στον δρόμο. Μερικά δευτερόλεπτα ελέγχου μπορούν να προλάβουν ώρες ταλαιπωρίας.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις