Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
7 φωτογραφίες »

Έρευνα: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο ελαστικό

23/10/2020

Η μοναδική επαφή του αυτοκινήτου με το δρόμο είναι μέσω των ελαστικών, με αποτέλεσμα να είναι αναμφισβήτητα το σημαντικότερο κομμάτι εξοπλισμού ασφαλείας ενός αυτοκινήτου. Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να έχουμε σωστά κριτήρια επιλογής ελαστικών για το αυτοκίνητο μας;

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από μας, σκεφτόμαστε τα ελαστικά μας συνήθως όταν έχουν φθαρθεί και είναι έτοιμα προς αντικατάσταση. Τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με την αλλαγή ελαστικών και το «άγχος» της σωστής επιλογής, καθώς το κυριότερο μέλημα της πλειοψηφίας είναι το κόστος.


Συμβατά με τον κατασκευαστή ελαστικά

Το πιο σημαντικό tip όταν αγοράζετε καινούργια ελαστικά, είναι να επιλέγετε τα κατάλληλα για το αυτοκίνητο σας. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες κατά τη φάση σχεδιασμού ενός νέου μοντέλου για να επιλέξουν τα καλύτερα ελαστικά που ταιριάζουν στα αυτοκίνητά τους. Σε συνεργασία με τα κορυφαία brands ελαστικών, οι αυτοκινητοβιομηχανίες αναζητούν ελαστικά με το βέλτιστο συνδυασμό θορύβου στο δρόμο, άνεσης οδήγησης, χειρισμού, φρεναρίσματος, αποδοτικότητας και φθοράς. Όσον αφορά την αντικατάσταση των ελαστικών σας, τα εργοστασιακά ελαστικά που καθορίζονται από τον κατασκευαστή είναι κατά κανόνα η σοφότερη επιλογή.


Ποια είναι τα κατάλληλα ελαστικά για το αυτοκίνητο μου;

Αρχικά οι αυτοκινητοβιομηχανίες συνιστούν να ανατρέξετε στο εγχειρίδιο του αυτοκινήτου σας για να ενημερωθείτε σχετικά με τα ελαστικά σας. Παρόλα αυτά καμία αυτοκινητοβιομηχανία δε προτείνει κάποιο συγκεκριμένο brand ελαστικών. Μια καλή συμβουλή είναι η εξής, όταν έρθει η ώρα για αλλαγή ελαστικών προτιμήστε τη μάρκα με την οποία ήταν εφοδιασμένη αρχικά το αυτοκίνητο σας όταν το αγοράσατε.



Εμπιστεύσου τις μάρκες ελαστικών που γνωρίζεις

Ξεκινώντας την έρευνα αγοράς νέων ελαστικών οι πληροφορίες που γνωρίζουμε πριν μπούμε σε λαστιχάδικο, πηγάζουν από το εγχειρίδιο του κατασκευαστή και αφορούν το μέγεθος και την απόδοση των ελαστικών μας. Η μόνη πληροφορία που δεν υπάρχει αλλά... «είναι στο χέρι μας» ή καλύτερα «στη τσέπη μας», έχει να κάνει με το κόστος των ελαστικών. Γενικά μας δίνεται η επιλογή ανάμεσα σε πολλές μάρκες ελαστικών, μερικές γνωστές, μερικές λιγότερο γνωστές, και μερικές εντελώς άγνωστες καθώς και μια σειρά τιμών. Τα πιο γνωστά brands συνήθως φέρουν μια premium τιμή και αυτά που είναι λιγότερο γνωστά είναι κατά κανόνα πολύ φθηνότερα, αφήνοντας τον αγοραστή με ένα δίλημμα στο ποιό θα αγοράσει. Χωρίς να μπορείτε να δείτε την κατασκευή ενός ελαστικού ή να αναλύσετε τη σύνθεσή του, είναι γεγονός πως δεν μπορείτε να συμπεράνετε τίποτα σχετικά με την απόδοση, την άνεση, την ασφάλεια ή το πιθανό προσδόκιμο ζωής τους. Γι αυτό καλό είναι να βασίζεστε στην ακεραιότητα των κορυφαίων κατασκευαστών ελαστικών, στην εμπειρία τους, στην επένδυσή τους, στην τεχνολογία και στη τεχνική τους υποστήριξη σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.



Πώς ξεχωρίζω τα χαμηλότερης ποιότητας ελαστικά;

Κάποτε ήταν εύκολο να εντοπίσουμε ένα ελαστικό χαμηλότερης ποιότητας σε σχέση με ένα ελαστικό κορυφαίου brand. Το μόνο που έπρεπε να κάνoυμε ήταν απλά να κοιτάξουμε στο πλάι και να δούμε χώρα κατασκευής. Το να κάνουμε το ίδιο, εν έτει 2020, δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα, καθώς οι περισσότερες εταιρείες ελαστικών με μεγάλα ονόματα έχουν εργοστάσια στην Ασία ή συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με ασιατικές εταιρείες. Τα ελαστικά που παράγουν σε αυτά τα εργοστάσια είναι της ίδιας ποιότητας και απόδοσης με τα ελαστικά που παράγονται στα άλλα εργοστάσιά τους σε όλο τον κόσμο. Το συμπέρασμα είναι το εξής προτιμήστε τα brands ελαστικών που γνωρίζετε σε αντίθεση με όχι τόσο αναγνωρίσιμες μάρκες.



Ποιά ρίσκα κρύβονται πίσω από την αγορά φθηνού ελαστικού;

Είναι κατανοητό το γεγονός ότι όλοι κοιτάνε πρώτα την τσέπη τους και μετά την ποιότητα ενός νέου ελαστικού και αυτό ειδικά σε εποχές οικονομικής κρίσης είναι απολύτως σεβαστό. Αλλά πάντα πρέπει να αναλογιζόμαστε το ρίσκο που παίρνουμε, γιατί «κακά τα ψέματα» η επιλογή μας κρίνει τη διασφάλιση της ζωής μας εντός αυτοκινήτου. Τα ελαστικά, εκτελούν μια σειρά πληθώρων λειτουργιών στα αυτοκίνητά μας και είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό κομμάτι εξοπλισμού ασφαλείας που διαθέτουμε. Μας επιτρέπουν με απλά λόγια να επιταχύνουμε και να φρενάρουμε με ασφάλεια. Η αγορά φθηνών ελαστικών από ένα άγνωστο ή όχι τόσο γνωστό brand ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια τη δική μας και των αγαπημένων μας προσώπων.



Υπάρχει αντιπροσωπεία ελαστικών της επιλογής σου στην Ελλάδα;

Κορυφαίες εταιρείες ελαστικών εκπροσωπούνται στη χώρα μας και έχουν γραφεία με τα οποία μπορείτε να επικοινωνήσετε εάν θελήσετε οποιαδήποτε πληροφορία για τα προϊόντα τους. Από την άλλη είναι σπάνιο οι λιγότερο γνωστές εταιρείες ελαστικών να έχουν αντιπροσωπεία στη χώρα μας. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να διαχειριστούν το όποιο ζήτημα εισαγωγείς ή ανεξάρτητοι συνεργάτες που δεν μπορούν να προσφέρουν το ίδιο επίπεδο υποστήριξης προϊόντων που μπορούν οι μεγάλες εταιρείες. Πριν αποφασίσετε να αγοράσετε φθηνά ή όχι τόσο γνωστά ελαστικά, κάντε την έρευνά σας για την εταιρεία που κατασκευάζει τα ελαστικά, από που τα εισάγει και αν τα πουλάει εδώ και φυσικά αν υπάρχει αντίστοιχη αντιπροσωπεία στη χώρας μας που προσφέρει τεχνική υποστήριξη.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις