Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Tips για ασφαλή ταξίδια και γιατί τα παιδικά καθίσματα είναι αναγκαία

Tips για ασφαλή ταξίδια και γιατί τα παιδικά καθίσματα είναι αναγκαία

Διαβάστηκε από 189840 αναγνώστες - 8/11/2021

Μην ξεχνάτε ότι για τη μεταφορά με αυτοκίνητο παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών παιδικών καθισμάτων, ανάλογα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους. Κοιτάμε πάντα να έχουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και να είναι εξοπλισμένα με τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας. Φροντίζουμε να μην είναι χτυπημένα ή πολυκαιρισμένα γιατί χάνουν την ανθεκτικότητα τους.

Κοινοποίησέ το »


Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τα τροχαία ατυχήματα είναι ο Νο 1 παράγοντας για την παιδική θνησιμότητα στην Ευρώπη. Εκτιμάται πως περίπου 10 παιδιά σκοτώνονται σε τροχαία ατυχήματα κάθε εβδομάδα, ενώ περίπου 1.150 τραυματίζονται σε ατυχήματα που αφορούν αυτοκίνητα.

Τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου έχουν σχεδιαστεί ακριβώς να για προστατεύουν τα παιδιά και τα μωρά: απορροφόντας τις δυνάμεις σύγκρουσης μέσω του περιβλήματος του καθίσματος και να απλώνουν τις υπόλοιπες δυνάμεις σύγκρουσης μακριά από το σώμα του παιδιού.

Τη σημασία των παιδικών καθισμάτων μας υπενθύμισε ακόμα μια φορά η Chicco, η οποία έχει δημιουργεί καθίσματα τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να ανταποκρίνονται και να ξεπερνούν τα πρότυπα που απαιτούνται από τους σύγχρονους κανονισμούς. Η ομάδα Έρευνας & Ανάπτυξης, αποτελούμενη από σχεδιαστές, μηχανικούς και τεχνικούς, έχει σταθερό στόχο να φτάσει στην κορυφή όσον αφορά την ασφάλεια.

Στην συλλογή της έχουν πλέον ενταχθεί τα καθίσματα Kiros i-size και Seat2Fit i-size τα οποία διαφοροποιούνται από τα άλλα καθίσματα στην αγοράς στα παρακάτω σημεία:
  • Υφάσματα τεχνολογίας Air, για καλύτερη κυκλοφορία του αέρα και πιο άνετο ταξίδι με μειωμένη εφίδρωση για τα παιδιά.
  • Ενσωματωμένη ετικέτα Fit Kit, για να είναι ξεκάθαρο πώς να χρησιμοποιήσεις το κάθισμα αυτοκινήτου σε κάθε βήμα, παρέχοντας τέλεια χρήση σε κάθε στάδιο ανάπτυξης του παιδιού.
  • BebèCare Easy-Tech, η συσκευή που προειδοποιεί για την παρουσία του παιδιού στο αυτοκίνητο, μέσα από μια εφαρμογή στο κινητό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με όλα τα καθίσματα αυτοκινήτου της Chicco.
 
Όπως αναφέρει και ο Product Manager της εταρείας Chicco στην Ελλάδα, κύριος Μάριος Μήτσης: «Tα καθίσματα της εταιρείας μας διακρίνονται για την ποιότητά τους, την ασφάλεια & ανάπτυξη των προϊόντων μας ώστε να εξασφαλίσουν τόσο την άνεση των παιδιών όσο και την ευκολία των γονιών. Στόχος της εταιρείας μας στα επόμενα χρόνια, είναι η περαιτέρω εξέλιξη καθισμάτων αυτοκινήτου i-size που θα καλύπτουν την ασφάλεια και τις ανάγκες των παιδιών ανά ηλικιακή ομάδα, γιατί για εμάς στην Chicco η ασφάλεια και η άνεση ταξιδεύουν μαζί».


Ελέγχουμε το όχημά μας πριν από κάθε ταξίδι, ώστε να βεβαιωθούμε ότι πληροί όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας (έλεγχος πίεσης ελαστικών, στάθμης υγρών, συμπλέκτη, φρένων, λάμπες), ενώ κάνουμε τακτική συντήρηση του οχήματος μας, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες τροχαίου λόγω βλάβης.

Τοποθετούμε σε εύκολα προσβάσιμο σημείο όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (πυροσβεστήρα, προειδοποιητικό τρίγωνο, πρώτες βοήθειες, ανακλαστικό γιλέκο, φακό) για χρήση του σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.  

Βάζουμε τις βαλίτσες και όλα τα ογκώδες αντικείμενα στο χώρο αποσκευών και τα δένουμε με δίχτυ πρόσδεσης.  Δεν αφήνουμε ελεύθερα αντικείμενα μέσα στην καμπίνα, γιατί υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού.

Φοράμε τη ζώνη μας, πριν ακόμα εκκινήσουμε το κινητήρα. Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φοράνε ζώνη κατά την διάρκεια του ταξιδιού και όχι μόνο οδηγός.

Προσπαθούμε να κρατήσουμε πάντα τις απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα και οδηγούμε με ταχύτητα, που εκτός ότι είναι μέσα στα επιτρεπόμενα όρια, μας δίνει την δυνατότητα να αντιδράσουμε γρήγορα και με ασφάλεια σε οποιαδήποτε συνθήκη. Ρυθμίζουμε την ταχύτητα μας και με άλλες συνιστώσες, όπως οι καιρικές συνθήκες, η κατάσταση του αυτοκίνητο μας κι η κατάσταση του οδοστρώματος.

Αποφεύγουμε να  απαντάμε στο κινητό τηλέφωνο όταν οδηγούμε, ακόμη και αν αυτό γίνεται με νόμιμα μέσα (Bluetooth, ανοιχτή ακρόαση), ενώ δεν ασχολούμαστε και με το infotainment του αυτοκινήτου, καθώς η απόσπαση προσοχής ευθύνεται για ένα μεγάλο ποσοστό τροχαίων. Καλό θα είναι να αποφεύγουμε τη δυνατή μουσική, το κάπνισμα, τις έντονες συζητήσεις κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Αποφεύγουμε να οδηγούμε υπό την επήρεια αλκοόλ, ακόμη και αν έχουμε καταναλώσει μικρή ποσότητα. Η επιλογή του νηφάλιου οδηγού της παρέας εξασφαλίζει την ασφαλή επιστροφή όλων.

Δεν χρησιμοποιούμε τη ΛΕΑ (Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης), εκτός αν υπάρχει λόγος ανωτέρας βίας (μηχανική βλάβη, προβλήματα υγείας κ.ά.). Την αφήσουμε πάντα ελεύθερη για οχήματα έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, αστυνομία). Η δική τους γρήγορη μετακίνηση, μπορεί να  σώσει ανθρώπινες ζωές.

Ξεκουραζόμαστε και φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά πριν το ταξίδι, γιατί η υπνηλία και η κόπωση είναι από τις βασικές αιτίες πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων.