Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Αλλαγή ώρας: Πώς επηρεάζει τα τροχαία δυστυχήματα

26/10/2018

Ξημερώματα Κυριακής η ώρα αλλάζει. Ξέρατε πως αυτή η αλλαγή επηρεάζει ακόμα και τα τροχαία δυστυχήματα;

Μία έρευνα της Βρετανικής εταιρείας οδικής ασφάλειας «Brake» φέρνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στην δημοσιότητα. Λίγοι θα μπορούσαν να σκεφτούν ότι η αλλαγή της ώρας και το γεγονός πως τους χειμερινούς μήνες σκοτεινιάζει αρκετά νωρίτερα θα επηρέαζε τον αριθμό των τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων.
 
Η «Brake» κάνει την ανατρεπτική πρόταση να μη γυρίσουν μία ώρα πίσω τα ρολόγια μας στο τέλος Οκτωβρίου αλλά να πάνε μία ώρα μπροστά ενώ την άνοιξη να πάει ακόμα μία ώρα μπροστά. Σύμφωνα με τους Βρετανούς οι αλλαγές που θα έφερνε αυτό θα ήταν ευεργετικές ως προς τον περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων.
 
Το ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο που παρουσιάζει η Brake κάθε Νοέμβριο (αφότου έχει αλλάξει δηλαδή η ώρα) ο αριθμός των θανατηφόρων τροχαίων στα οποία σκοτώνονται πεζοί παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση έναντι του Οκτωβρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως τον Οκτώβριο του 2017 σκοτώθηκαν στη Βρετανία 46 πεζοί ενώ τον Νοέμβριο του 2017, μετά την αλλαγή της ώρας, 63 άνθρωποι.
 
Τα πιο «φωτεινά» απογεύματα που θα διαμόρφωνε η αλλαγή της ώρας θα επέτρεπε σε όσους κυκλοφορούν στους δρόμους και ειδικά τους δικυκλιστές και τους πεζούς να εκμεταλλευθούν το φυσικό φως παραμένοντας ασφαλείς κατά τις απογευματινές ώρες αιχμής. Η έρευνα του Brake κατέδειξε πως έως και 80 άνθρωποι στη Βρετανία θα γλίτωναν το θάνατο ενώ θα αποφεύγονταν και εκατοντάδες σοβαροί τραυματισμοί στους δρόμους. Παράλληλα θα υπήρχαν σημαντικά περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα μέσα από τη «διπλή καλοκαιρινή ώρα» καθώς όπως υπολογίζεται αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 447.000 τόνους ετησίως.
 
Ο διευθυντής εκστρατειών της Brake σχολίασε μάλιστα πως:
«Με το καλοκαίρι να τελειώνει και τις νύχτες να μεγαλώνουν ο κίνδυνος τραυματισμών για δικυκλιστές και πεζούς στους δρόμους αυξάνεται. Η "διπλή καλοκαιρινή ώρα" δίνει τη δυνατότητα εντυπωσιακής μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους δρόμους. Τα πιο “φωτεινά” απογεύματα δίνουν καλύτερη ορατότητα στους πεζούς και τους οδηγούς που επιστρέφουν από την εργασία τους φέρνοντας έτσι περισσότερη ασφάλεια στους δρόμους».
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις