Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Αυτά τα τσέκαρες πριν πας ταξίδι;

15/5/2018

Μια καλοκαιρινή απόδραση δε σημαίνει ότι μαζευόμαστε τέσσερις φίλοι ή μια οικογένεια, μπαίνουμε στο αμάξι και... όπου μας βγάλει! Ο σωστός οδηγός έχει επίγνωση της κατάστασης και οφείλει να προετοιμαστεί κατάλληλα γυρνώντας την πλάτη στον εγκληματικό «ωχαδερφισμό».

Auto Check: OK!
Είναι αυτονόητο ότι το αυτοκίνητο πρέπει να υποστεί ένα σχολαστικό έλεγχο σε κάθε σύστημα λειτουργίας και αν πλησιάζει ο καιρός του service, αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί ΠΡΙΝ από το ταξίδι. Δεν κάνουμε τσιγκουνιές για κάτι που ενδεχομένως, αν χαλάσει, να μας τινάξει το ταξίδι στον αέρα. Λάδια, φίλτρα, ιμάντες, μπουζί, τρόμπα καυσίμου, αντλία νερού, διάφορα υγρά, λαμπτήρες, μάκτρα υαλοκαθαριστήρων, τακάκια και μπαταρία πρέπει να είναι σε πολύ κατάσταση. Οι πιο προνοητικοί μπορούν να έχουν μαζί τους χρήσιμα αναλώσιμα όπως, εφεδρικό λάδι, μπουκαλάκι υγρών φρένων/συμπλέκτη καθώς και πλήρες σετ ιμάντων και υγρό για το ψυγείο. Φακός, γάντια εργασίας και ιμάντας ρυμούλκησης αποτελούν έξτρα bonus για τον προνοητικό οδηγό.
 
Σηκώνει βάρη
Το σωστό φόρτωμα του αυτοκινήτου αποτελεί σημαντικό παράγοντα ασφάλειας. Έτσι, τα βαρύτερα αντικείμενα πρέπει να τοποθετούνται εντός του οχήματος και όσο το δυνατόν χαμηλότερα και πιο κοντά στο κέντρο βάρους. Σε καμία περίπτωση βάρη και ογκώδη αντικείμενα δεν πρέπει να τοποθετούνται στην σχάρα/μπαγκαζιέρα οροφής, γιατί μεταβάλλεται το κέντρο βάρους και το όχημα γίνεται ευπαθές στις πλεύσεις . Εάν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε, τα ογκώδη αντικείμενα μπαίνουν από την μέση και πίσω τοποθετημένα στην μέση της οροφής. Στην οροφή του αυτοκινήτου τα πάντα στερεώνονται σφικτά με ιμάντες και όχι με τριχιές ή χταπόδια. Φροντίζουμε έτσι, ώστε μετά τη φόρτωση να μην επηρεάζεται η περιφερειακή ορατότητα. Σε περίπτωση που πάρουμε και τρέιλερ, εφαρμόζουμε όλες τις σχετικές οδηγίες ασφαλείας και σωστής φόρτωσης.
 
Ελαστικές υποθέσεις
Τα ελαστικά πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση. Πριν από το ταξίδι, μετράμε το βάθος πέλματος και, αν δεν είναι στο προβλεπόμενο όριο, φροντίζουμε να ταξιδέψουμε με καινούργια ελαστικά. Το ίδιο και στην περίπτωση που τα ελαστικά έχουν υποστεί κτυπήματα και εμφανίζουν σχισμές και εξογκώματα. Θεωρείται αυτονόητος ο έλεγχος της πίεσης των ελαστικών πριν το ταξίδι. Οι σωστές πιέσεις για τα φορτωμένα οχήματα διαφέρουν από αυτές της καθημερινής οδήγησης. Τα στοιχεία θα τα βρείτε στο βιβλίο του κατασκευαστή ή σε ταμπελάκια στην πόρτα του οδηγού ή στο χώρο της τάπας της βενζίνης. Σωστή πίεση στα ελαστικά σημαίνει ασφάλεια, οικονομία καυσίμου και μεγαλύτερη χιλιομετρική απόδοση. Δεν ξεχνάμε να ελέγχουμε την κατάσταση και την πίεση αέρα της ρεζέρβας.
 
Δώσε μου τα φώτα σου        
Τα φώτα του αυτοκινήτου πρέπει να λειτουργούν άψογα, είτε αυτά αφορούν στην ορατότητά μας, είτε στην προειδοποίηση των άλλων οδηγών (φλας και φρένα στοπ). Δε χρησιμοποιούμε τους προβολείς ομίχλης, αν δεν έχει ομίχλη, ούτε τους προβολείς αν υπάρχει προπορευόμενο ή αντίθετα ερχόμενο όχημα. Αν δε διαθέτετε φώτα Xenon, που είναι αυτορυθμιζόμενα, στο φορτωμένο όχημά σας πρέπει να αλλάξετε τις ρυθμίσεις από το σχετικό διακόπτη στο ταμπλό του αυτοκινήτου (στα σύγχρονα αυτοκίνητα) ή χειροκίνητα με το ρυθμιστή πάνω στους προβολείς (στα παλαιότερα μοντέλα). Οφείλετε να έχετε ένα σετ λάμπες και ασφάλειες, στην περίπτωση που κάποια καεί!
 
Aπαραίτητα δια νόμου
Εκτός του ότι είναι απαραίτητα από το νόμο, φαρμακείο, τρίγωνο, πυροσβεστήρας και ανακλαστικό γιλέκο είναι αδιανόητο να λείπουν από κάθε όχημα. Στο φαρμακείο, τηρώντας απαρέγκλιτα τις ημερομηνίες λήξης, τοποθετούμε: αναλγητικά, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, οινόπνευμα, οξυζενέ, βάμμα ιωδίου, βαμβάκι, γάζες, τραυμαπλάστ, ξηρό πάγο, γάντια μιας χρήσης και αλουμινοκουβέρτα επιβίωσης.
 
Αν πάσχουμε από κάτι συγκεκριμένο, πρέπει να φέρουμε μαζί μας και εξειδικευμένα φάρμακα (π.χ. χάπια για πίεση, καρδιά ή ινσουλίνη για διαβήτη). Ποτέ δεν οδηγούμε αν είμαστε υπό την επήρεια φαρμάκων που προκαλούν υπνηλία και μείωση των αντανακλαστικών. Πρέπει να ελεγχθεί η ημερομηνία λήξης του πυροσβεστήρα, αλλά και να είναι άμεσα προσβάσιμος, όχι κάτω από ένα σωρό βαλίτσες. Καλό θα ήταν σε κάθε όχημα να υπάρχει φακός, γάντια εργασίας, ιμάντας ρυμούλκησης και ένα πολυεργαλείο.
 
Δεθείτε για να μη σας «δέσουν»
Αφού έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και ξεκινήσετε, το τρίπτυχο ζώνη ασφαλείας-σεβασμός στο ΚΟΚ-αμυντική οδήγηση πρέπει να γίνει αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού σας. Τα παιδιά, πρέπει να κάθονται πάντα σε εγκεκριμένο και σωστά τοποθετημένο παιδικό κάθισμα, ενώ φυσικά δεν διανοούμαστε να οδηγήσουμε έχοντας πιει και την ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ. Δεν κάνουμε ούτε μισό μέτρο χωρίς να φορέσουμε τη ζώνη ασφαλείας. Η αμυντική οδήγηση δεν σας γλιτώνει από ατυχήματα μόνο, αλλά και από περιττά έξοδα, αφού θα έχετε μικρότερη κατανάλωση και λιγότερη φθορά των κινούμενων μερών του αυτοκινήτου.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις