Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Αυτόνομη οδήγηση: Τα 6 επίπεδα της και πώς λειτουργεί (+vids)

14/9/2018

Κάποτε θα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Τώρα το να οδηγεί το αμάξι μόνο του είναι απλά θέμα χρόνου.

Η αυτόνομη οδήγηση είναι προ των πυλών, όλο και περισσότερες εταιρείες δουλεύουν πάνω της και στοχεύουν να «εξαλείψουν» τους οδηγούς.
 
Πώς είναι αυτό εφικτό, για αρχή ακολουθώντας τα 6 επίπεδα της αυτόνομης οδήγησης.
 
Τα 6 επίπεδά της
Το μέτρημα ξεκινά από το 0. Το σημείο στο οποίο δεν υπάρχει καθόλου δυνατότητα υποβοήθησης του οδηγού άρα καμία υπόνοια αυτόνομης οδήγησης.
Επίπεδο 1: Δυνατότητα αυτόνομου ελέγχου ή εγκάρσιας κίνησης με τον οδηγό να ελέγχει μόνιμα την άλλη.
Επίπεδο 2: Εδώ συναντάμε τη μερική αυτοματοποίηση με το όχημα κατά περιπτώσεις να αναλαμβάνει την εγκάρσια και τη διαμήκη κίνηση (π.χ. σύστημα ενεργής διατήρησης λωρίδας σε συνδυασμό με adaptive cruise control). Αξίζει να σημειωθεί πως το νομικό πλαίσιο είναι καθορισμένο μόλις μέχρι αυτό το επίπεδο.
Επίπεδο 3: Εντός του φακέλου χρήσης που έχει προδιαγραφεί από τον κατασκευαστή του το αυτοκίνητο στο επίπεδο 3 μπορεί να είναι πλήρως αυτόνομο. Όταν βρεθεί όμως σε συνθήκες εκτός φακέλου χρήσης ο έλεγχος επιστρέφεται στον οδηγό σε ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα.
Επίπεδο 4: Εκτεταμένη αποκλειστική αυτόνομη οδήγηση εντός του φακέλου χρήσης. αυτό συμβαίνει στο προτελευταίο επίπεδο πριν φτάσουμε στο 5.
Επίπεδο 5: Η απόλυτη αυτονομία. Ανεξαρτήτως συνθηκών, δρόμων, και ταχυτήτων το αυτοκίνητο είναι απολύτως αυτόνομο με τον οδηγό να μην χρειάζεται καν στο αμάξι.
 
 

Αυτόνομη οδήγηση: Πώς λειτουργεί
Για να γίνει ένα αυτοκίνητο εντελώς αυτόνομο θα πρέπει να καταφέρει να «αισθάνεται» όλα όσα συμβαίνουν γύρω του. Πρέπει λοιπόν με αισθητήρες υπερήχων, κάμερες high definition και laser scanners γύρω από το όχημα να «βλέπει» ό,τι κινείται και ό,τι συμβαίνει γύρω του.
Τα δεδομένα που συλλέγονται από τους αιθητήρες αποστέλλονται στον εγκέφαλο του οχήματος που ελέγχει το σύστημα αυτόνομης οδήγησης. Αρκετοί κατασκευαστές μάλιστα έχουν έτοιμο το hardware για την αυτόνομη οδήγηση και το μόνο που χρειάζεται να τελειοποιήσουν είναι το software.
 
Επιπλέον χρειάζεται η επικαιροποίηση της νομοθεσίας η οποία θα διέπει την κυκλοφορία των αυτόνομων οχημάτων στους δημόσιους δρόμους.
 
Τι θα κερδηθεί και τι θα χαθεί
Έχετε αναρωτηθεί γιατί προωθείται τόσο η αυτόνομη οδήγηση; Η απάντηση έχει να κάνει με τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων έως και 95% καθώς θα αποφεύγονται τα λάθη του ανθρώπινου παράγοντα. Επιπλέον κέρδος είναι η ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης καθιστώντας τα αυτοκίνητα πολύ πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

 
 
Στα μειονεκτήματα της αυτόνομης οδήγησης είναι η απώλεια της ιδιωτικότητας . Τα δεδομένα τοποθεσίας του ιδιοκτήτη θα μεταδίδονται διαρκώς. Επιπλέον η μαζική παρουσία του προγραμματιστικού παράγοντα κάνει το όλο εγχείρημα να είναι «επικίνδυνο» σε ενδεχόμενο λάθους καθώς η επαναληψιμότητα λόγω της μαζικής  παραγωγής ενδέχεται να αποβεί μοιραία.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις