Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Εικονικά μάτια στα νέα αυτοκίνητα?

1/5/2019

Τα αυτόνομα αυτοκίνητα πρέπει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πεζών και των ποδηλατών, έχοντας εικονική οπτική επαφή. H Jaguar Land Rover εργάζεται πρώτη να βάλει μάτια στα νέα αυτοκίνητα στρώνοντας το χαλί στην αυτόνομη οδήγηση.

Τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, αργά ή γρήγορα θα πλημμυρίσουν τους δρόμους.. Τα Robotaxis είναι τρανταχτό παράδειγμα πως η χρήση τους θα είναι καθημερινή και φυσικά προς όφελος όλων. Μια πρόδφατη έρευνα όμως έδειξε πως το 63% των πεζών και των ποδηλατών δεν εμπιστεύονται τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Νιώθουν περισσότερη ασφάλεια όταν γνωρίζουν πως πίσω από το τιμόνι υπάρχει άνθρωπος, όπως οι ίδιοι δηλώνουν.

Η λύση στην δυσπιστία
Το 20 εκ. λιρών έργο με όνομα «Virtual Eyes» είναι μέρος της κοινοπραξίας UK Autodrive. Σύμφωνα λοιπόν με την εταιρία ανάπτυξης τεχνολογιών Aurrigo, η τοποθέτηση εικονικών ματιών στα αυτοκίνητα, μπορούν να παρουσιάσουν ένα πιο φιλικό πρόσωπο στα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Πιο συγκεκριμένα, όταν η συσκευή βλέπει κάποιον περαστικό, παίρνει σήμα από την τεχνολογία  που έχει καταχωρημένη για τους χρήστες του δρόμου και αντιδρά ανάλογα. Δηλαδή η εταιρία υπόσχετραι πως τα μάτια θα είναι σε θέση να μεταφράζουν τις προθέσεις πεζών και ποδηλατών. 

Για να το δοκιμάσουνε στην πράξη, δημιουργήθηκε τεχνητή διαδρομή δοκιμών με διασταυρώσεις, κυκλικούς κόμβους κλπ, προσομοιώνοντας την καθημερινή ζωή στην κίνηση. Οι μηχανικοί και οι ψυχολόγοι μετρούν τον βαθμό εμπιστοσύνης των περίπου 500 δοκιμαστών με τα οχήματα, με ή χωρίς επαφή με τα μάτια και εξάγουν τα δικά τους συμπεράσματα για το πόσο και εάν η ύπαρξη εικονικής οπτικής επαφής αλλάζει τα δεδομένα. Μάλιστα σύμφωνα με πολλούς, νιώθουν πολύ πιο αφαλείς όταν ξέρουν πως το όχημα τους έχει δει!

Για να γίνει πιο σαφές, δείτε το βίντεο που έχει δώσει στη δημοσιότητα η εταιρία.

 



Δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα μάτια θα μπουν στη γραμμή παραγωγής. Αλλοι κατασκευαστές δοκιμάζουν επίσης την επικοινωνία πεζών. Για παράδειγμα, η Mercedes έχει αναπτύξει μια μελέτη, με την οποία προβάλλει μια διασταύρωση για τους περαστικούς στην άσφαλτο.



 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις