Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Έπαθες λάστιχο; 4 λόγοι για να μην σκάς

Διαβάστηκε από 6119 αναγνώστες - 16/4/2018

Μην αφήσεις ένα κλαταρισμένο ελαστικό να σε σταματήσει. Διάβασε πώς θα μπορέσεις να συνεχίσεις τον δρόμο σου αν είσαι σωστά προετοιμασμένος.

Η τεχνολογία των ελαστικών έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια, όμως το ενδεχόμενο ενός κλαταρίσματος είναι ακόμα πιθανό και αν είσαι λάτρης της περιπέτειας, απειλεί να σε αφήσει ακινητοποιημένο μακριά από τον πολιτισμό σε μέρος που δεν έχει σήμα το κινητό. Για να μην βρεθείς λοιπόν σε δύσκολες καταστάσεις, δες τι πρέπει να έχεις μαζί σου και πώς θα μπορέσεις να συνεχίσεις τον δρόμο σου.

Κόψε ταχύτητα και με ήπιες κινήσεις βγες από τον δρόμο

Αν είσαι σε δρόμο όπου κινούνται και άλλα οχήματα δώσε προσοχή στο πώς θα βγεις από αυτόν χωρίς να κινδυνέψεις εσύ ή οι γύρω σου. Αν πατήσεις απότομα φρένο ή κατεβάσεις ταχύτητα ενώ το αυτοκίνητο έχει αρκετά χιλιόμετρα, υπάρχει περίπτωση να χάσεις τον έλεγχο. Απόφυγε τις απότομες κινήσεις και άσε το αυτοκίνητο να κόψει μόνο του ταχύτητα. Σταμάτησε σε ασφαλές μέρος και προειδοποίησε τους διερχόμενους οδηγούς τοποθετώντας το αντανακλαστικό τρίγωνο.

Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσεις την ρεζέρβα σου

Αν το αυτοκίνητο σας διαθέτει ρεζέρβα με τις σωστές κινήσεις σε λίγα λεπτά θα  μπορέσετε να συνεχίσετε το ταξίδι σας. Το πρώτο βήμα είναι να χαλαρώστε τα μπουλόνια πριν τοποθετήσετε τον γρύλο. Στην συνέχεια βρίσκουμε ένα στέρεο έδαφος για να τοποθετήσουμε τον γρύλο και να σηκώσουμε το αυτοκίνητό μας. Όταν ο τροχός με το σκασμένο λάστιχο βρεθεί στον αέρα ξεβιδώνετε εντελώς τα μπουλόνια και αλλάζετε τον τροχό, σφίγγεται πάλι τα μπουλόνια και κατεβάζετε το αυτοκίνητο. Τώρα είναι η ώρα για να σφίξετε όσο περισσότερο μπορείτε τα μπουλόνια, χρησιμοποιήστε ακόμα και το πόδι σας  για να το καταφέρετε. Το αυτοκίνητο σας είναι πλέον έτοιμο για να συνεχίσει το ταξίδι του. Μην ξεχνάτε να ελέγχεται συχνά την πίεση του αέρα της ρεζέρβας.

Αν δεν διαθέτει το αυτοκίνητο ρεζέρβα τι κάνω; Κιτ επισκευής: Ο σύμμαχός σου στα δύσκολα.

Ο πιο αποτελεσματικός ίσως τρόπος να αντιμετωπίσεις ένα κλαταρισμένο ελαστικό, ιδιαίτερα όταν είσαι απομονωμένος, είναι να το επισκευάσεις μόνος σου. Για να το κάνεις θα χρειαστείς ένα κιτ επισκευής ελαστικού το οποίο είναι εύκολο στη χρήση και πιάνει λίγο χώρο. Κάνει την επισκευή εύκολη και γρήγορη αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να περάσεις με το ειδικό εργαλείο, ένα λαστιχένιο κορδόνι στο σημείο, όπου υπάρχει η τρύπα προκειμένου αυτή να σφραγίσει. Στη συνέχεια συμπληρώνεις αέρα με τις αμπούλες διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχουν στο κιτ και είσαι έτοιμος να συνεχίσεις μέχρι το κοντινότερο βουλκανιζατέρ.

Αμπούλες πεπιεσμένου αέρα και καθάρισες

Αν η τρύπα στο ελαστικό είναι πολύ μικρή και ο αέρας  φεύγει με αργούς ρυθμούς, δεν χρειάζεται καταφύγεις στη λύση του κιτ επισκευής. Οι αμπούλες πεπιεσμένου αέρα θα αναπληρώσουν αμέσως τον αέρα που χάθηκε και θα μπορέσεις να φτάσεις σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Πρέπει όμως να ελέγχεις συχνά την πίεση και δεν αποκλείεται να χρειαστούν μερικές στάσεις παραπάνω. Σε καμία περίπτωση δεν θα «επισκευάσει» ο αέρας το ελαστικό, οπότε δεν γλυτώνεις από την επίσκεψη στο βουλκανιζατέρ. Απλά είναι η εύκολη λύση και αν οι συνθήκες το επιτρέπουν, δεν θα χρειαστεί να «θυσιάσεις» το κιτ επισκευής σου.

Σπρέι ή υγρό επισκευής ελαστικών (Fast)

Τα σπρέι τύπου Fast επιτρέπουν τη γρήγορη «επισκευή» και ταυτόχρονα το φούσκωμα του ελαστικού μέσω της βαλβίδας πλήρωσης αέρα. Δεν απαιτούν τη χρήση εργαλείων και είναι εύκολα στην χρήση. Δημιουργούν στο εσωτερικό του ελαστικού ένα φιλμ που σφραγίζει τη τρύπα χωρίς να κάνει ζημιά στη ζάντα ή το ελαστικό. Και σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για μια μόνιμη επισκευή, αλλά για μια προσωρινή που θα σου επιτρέψει να φτάσεις σε κάποιο βουλκανιζατέρ. Εκεί ο μηχανικός θα πρέπει να καθαρίσει καλά τη ζάντα και το ελαστικό από τον αφρό ώστε να μη μείνουν υπολείμματα.
 
Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να προβλέψεις ή να αποφύγεις ένα κλατάρισμα, μπορείς όμως να προετοιμαστείς σωστά προκειμένου να το αντιμετωπίσεις. Αν το αυτοκίνητο δεν διαθέτει ρεζέρβα θα πρέπει αν υπάρχει υποχρεωτικά κιτ ή σπρέι επισκευής ελαστικών. Έχεις πολύ καλές πιθανότητες να βγεις από τη δύσκολη θέση εύκολα και γρήγορα.   
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις