Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Η ροκ μουσική προκαλεί τα περισσότερα ατυχήματα;

23/10/2019

Ήξερες ότι όταν ακούς Jazz τρέχεις περισσότερο, ενώ παρκάρεις ευκολότερα με κλασική μουσική; Δείτε μία εντυπωσιακή έρευνα για το πώς η μουσική κατά την οδήγηση επηρεάζει τον οδηγό και τις ικανότητες του, τόσο λόγο έντασης, όσο ρυθμού, είδους και περίστασης.

Ποιος ταξιδεύει ή κινείται μέσα στη πόλη έχοντας το ραδιόφωνο κλειστό; Σχεδόν κανένας, μιας και οι περισσότεροι πρώτα βρίσκουν τον αγαπημένο τους σταθμό ή συνδέουν το κινητό τους και μετά βάζουν μπρος τη μηχανή. Απόλυτα λογικό μιας και η μουσική κάνει ακόμα και το μποτιλιάρισμα πιο ανώδυνο, ενώ έχει την δυνατότητα να κάνει τις αποστάσεις μικρότερες από ότι πραγματικά είναι.

Μία αμερικάνικη ασφαλιστική εταιρία προχώρησε στην εξής εντυπωσιακή έρευνα, κατά την οποία αποδεικνύει πόσο, αλλά και σε ποιους τομείς επηρεάζει η εκάστοτε μουσική τις οδηγικές ικανότητες μας. Είδος μουσικής, ρυθμός, ένταση και πολλά άλλα, αναλύονται παρακάτω και καταλήγουν σε συμπεράσματα άκρως ενδιαφέροντα.

Η μουσική στο σύνολο της αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την πνευματική άσκηση που εκτελεί ένας οδηγός καθώς οτιδήποτε φτάνει στα αυτιά μας είναι πληροφορία και το μυαλό οφείλει να την επεξεργαστεί. Όταν οδηγούμε ο εγκέφαλος μας επεξεργάζεται εκατοντάδες ερεθίσματα (από τον δρόμο, το αυτοκίνητο και τις αισθήσεις μας) και είναι σε τρομερή εγρήγορση, οπότε εάν προσθέσουμε μουσική, η δουλειά του αυξάνεται σε σημαντικό βαθμό.
 
Σύμφωνα με τη νέα έρευνα:
  • Όσοι οδηγοί ακούνε μουσική της οποίας ο ρυθμός είναι πάνω από 120 beats το λεπτό, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να περάσουν ένα κόκκινο φανάρι.
  • Εάν ο ρυθμός της μουσικής είναι αρκετά κοντά στον ρυθμό με τον οποίο χτυπά η καρδιά σας (60-80 χτύπους), τότε το σώμα σας χαλαρώνει περισσότερο και η οδήγηση γίνεται ευκολότερη και ασφαλέστερη.
  • Η ένταση μουσικής παίζει τεράστιο αρνητικό ρόλο στις αντιδράσεις του οδηγού, ανεξαρτήτως εάν είναι χαλαρή ή γρήγορη και το είδος της.
  • Ό,τι μουσική και να ακούει κάποιος όσο οδηγάει, τον ξεγελάει στην αίσθηση της ταχύτητας με την οποία θεωρεί πως κινείται , κατά 33%. Δηλαδή ο οδηγός νομίζει πως πηγαίνει πιο αργά από ότι πραγματικά πηγαίνει με μεγάλη διαφορά.
  • Το 90% των οδηγών αποδέχονται πως η μουσική επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις οδηγικές τους ικανότητες. Το 60% θεωρεί ότι τους κάνει καλύτερους οδηγούς , το 15% πως τους κάνει να οδηγούν πιο γρήγορα απόσο θα οδηγούσαν χωρίς, και το 5% πως τους ωθεί σε πιο επιθετική συμπεριφορά στον δρόμο.
 
Πόσο παραπάνω θα δυσκολευτεί να εκτελέσει ο οδηγός συγκεκριμένες καταστάσεις στον δρόμο; Η είσοδος και έξοδος από μία διασταύρωση γίνεται κατά 35% πιο δύσκολη, το μποτιλιάρισμα σε αυτοκινητόδρομο σε συνδυασμό με μουσική κουράζει τον εγκέφαλο κατά 61% πιο πολύ, η είσοδος σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας κατά 43%, ενώ εάν ταξιδεύετε ακολουθώντας πιστά τις γραμμές του μπροστινού σας, το ποσοστό φτάνει το 55%, καθώς ο εγκέφαλος έχει την σταθερά του προπορευόμενου και μαζί με όλα τα υπόλοιπα, επεξεργάζεται non stop και τα ακουστικά ερεθίσματα.


 
Είδη μουσικής και επιπτώσεις:
  • Οι οδηγοί που προτιμούν hip-hop τείνουν να οδηγούν πιο επιθετικά.
  • Οι οδηγοί που λατρεύουν την Jazz είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουν τα όρια ταχύτητας.
  • Όσοι είναι φαν της Reggae θεωρούν πως η μουσική τους κάνει πολύ καλύτερους οδηγούς.
  • Όσοι προτιμούν τη Hard Rock ενώ παρουσιάζουν καλύτερα αντανακλαστικά, είναι πολύ πιο πιθανόν να εμπλακούν σε ατύχημα. Μάλιστα μία άλλη έρευνα του 2007 αποδείκνυε πως οι γυναίκες οδηγοί που ακούν Hard Rock έχουν αρκετά καλύτερες αντιδράσεις από τους άντρες με τις ίδιες προτιμήσεις.
  • Όσοι προτιμούν Drum N Bass παρουσιάζουν πιο επιθετική οδήγηση.
  • Οι λάτρεις τραγουδιών με ήρεμη μουσική και χαλαρή φωνή επηρεάζονται ελάχιστα, αλλά και πάλι αρνητικά.
  • Οι ασφαλέστεροι οδηγοί είναι και επίσημα όσοι συνοδεύουν τις βόλτες του με κλασική μουσική.
 
Η ασφαλέστερη και η πιο επικίνδυνη playlist σύμφωνα με τους ειδικούς:

Τα ασφαλέστερα τραγούδια είναι:
Come away with me – Nora Jones
Billionaire – Travie McCoy
I am yours – Jason Mraz
The scientist – Coldplay
Timy dancer – Elton John
Cry me a river – Justin Timberlake
I donΆt want to miss a think – Aerosmith
Karma Police – Radiohead
Never had a dream come tru – 5 club 7
Skinny Love – Bon Iver


 
Τα πιο επικίνδυνα τραγούδια:
Hey mama – The Black Eyed Peas
Deep on Arrival – Fall Out Boy
Paper Planes – M.I.A
Walkie Tackle Man – Sterlogram
Paradise city – Guns N Roses
How you remind me – Nickelback
Hit the road Jack – Ray Charles
Get Rhythm – Johnny Cash
Heartless – Kanye West
Young, Wild and Free - Snoopdog
 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις