Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Καθάρισε τζάμπα τον κινητήρα σου

Διαβάστηκε από 9000 αναγνώστες - 31/5/2019

Συχνά - πυκνά καθαρίζουμε το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό του αυτοκινήτου μας αλλά αυτό που σπάνια κάνουμε, είναι να πλύνουμε τον κινητήρα. Ας δούμε πώς μπορούμε να το πράξουμε μόνοι μας, δίχως να προκαλέσουμε βλάβες, αλλά και δίχως να μας κοστίσει οικονομικά.

Ας δούμε βήμα βήμα πως πρέπει να πραγματοποιείται ένας απλός και σωστός καθαρισμός κινητήρα, χωρίς απρόοπτα και πιθανές ζημιές. Μην αγχώνεστε εάν δεν το έχετε ξανακάνει, είναι πραγματικά χρήσιμο και εύκολο.

1. Πρέπει να καλύψετε τα ηλεκτρο/ηλεκτρικά μέρη
Προφανώς το νερό μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό σύστημα του αυτοκινήτου. Γι αυτό είναι σημαντικό, πριν κάνουμε το οτιδήποτε, να σκεπάσουμε σημεία όπως η μπαταρία, η μονάδα του ABS, το κουτί με τις ασφάλειες του ηλεκτρικού κυκλώματος, αλλά και οι επαφές των καλωδίων με τα μπουζί. Ιδανικό για να καλυφθούν τα μέρη αυτά του κινητήρα, είναι το πλαστικό κάλυμμα για τα μαλλιά, όπως αυτό που χρησιμοποιούν στα κομμωτήρια. Έχει ελαστική περίμετρο και αγκαλιάζει το σημείο στο οποίο εφαρμόζεται.

2. Απομακρύνετε ξένα σώματα
Αφού έχουμε σκεπάσει όλα τα ευαίσθητα μέρη, πρέπει να απομακρύνουμε με το χέρι όποιο ξένο σώμα υπάρχει στην περιοχή του κινητήρα, όπως ξερά φύλλα κ.λ.π.

3. Φυσήξτε με πεπιεσμένο αέρα
Χρησιμοποιώντας το μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα, που θα βρείτε σε όλα τα βενζινάδικα, αλλά και σε καταστήματα που πωλούν εργαλεία και μηχανολογικό εξοπλισμό, φυσήξτε όλη την περιοχή. Θα δείτε ότι θα απομακρυνθεί αρκετά μεγάλο μέρος της σκόνης, που καλύπτει τον κινητήρα.

4. Κουβάς με σαπούνι και σφουγγάρι
Με καθαρό νερό και σφουγγάρι σε έναν κουβά, ρίξτε μικρή ποσότητα υγρού καθαρισμού πιάτων. Αφού κάνετε λίγη σαπουνάδα, περάστε αργά και προσεκτικά όλες τις επιφάνειες του κινητήρα, τις τσιμούχες, ακόμη και τα καλώδια. Αφήστε λίγη ώρα να περάσει, ώστε το σαπούνι να μαλακώσει το χώμα και τη σκόνη.

5. Σκουπίστε με νερό
Με ένα καθαρό πανί, καλά βρεγμένο, περάστε πάλι από όλες τις επιφάνειες που σαπουνίσατε πριν. Αν χρειαστεί, γεμίστε τον κουβά με καθαρό νερό και επαναλάβετε τη διαδικασία πολλές φορές, μέχρι να απομακρυνθεί η βρωμιά. Όπου αυτή επιμένει, μη φοβηθείτε να τρίψετε ελαφρά την επιφάνεια.

6. Αποφύγετε το νερό με πίεση
Το νερό με πίεση που θα βρείτε στα βενζινάδικα, μπορεί να προκαλέσει αρκετές βλάβες στον κινητήρα. Γι αυτό καλό είναι να αποφύγετε τη χρήση του. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε νερό σε ένα μικρό ψεκαστήρι για χρήση σε κήπο και να ξεπλύνετε έτσι τον κινητήρα. Αυτό ψεκάζει μικρές ποσότητες και σε συγκεκριμένα σημεία που εσείς στοχεύετε.

7. Γλιτώστε ακόμη και 50 ευρώ
Το πλύσιμο του κινητήρα σε βενζινάδικο ή σε κατάστημα που κάνει βιολογικό καθαρισμό κοστίζει από 20 έως και 50 ευρώ. Αν μάθετε σωστά να το κάνετε μόνοι σας, τότε γλιτώνετε αρκετά χρήματα. Προσοχή, όμως, γιατί αν κάνετε κάτι λάθος και βρέξετε κάποιο μέρος από τα ηλεκτρικά, τότε η ζημιά που θα προκληθεί, θα σας επιβαρύνει σημαντικά οικονομικά.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις