Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τεστ: Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το πλύνεις!

Διαβάστηκε από 21561 αναγνώστες - 5/10/2018

Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο ιδανικός τρόπος για να πλυθεί ένα αυτοκίνητο; Ένα τεστ απαντά στην ερώτησή σας!

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, μόνο ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 4%, αναφέρει ότι πλένει το αυτοκίνητο του, τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα. Όμως σήμερα, μερικά πράγματα έχουν αλλάξει. Από το πλύσιμο με το λάστιχο του κήπου και ένα δερμάτινο πανί στο χέρι, στο αγαπημένο Opel Rekord ή το Ford Γρανάδα, περάσαμε σε πιο σύγχρονες μεθόδους.

Ο συνηθέστερος προορισμός για πλύση του αυτοκινήτου είναι τα βενζινάδικα. Επιπλέον, υπάρχουν κλασικά πλυντήρια αυτοκινήτων αλλά και κουτιά πλυσίματος, για να το διασκεδάσεις μόνος σου. Το απλό βασικό πλύσιμο ξεκινά από περίπου πέντε ευρώ, το premium πρόγραμμα συχνά κοστίζει περίπου 25 ευρώ. Μα δεν είναι το πλύσιμο επικίνδυνο; Καθώς τρίβαμε με τα δερμάτινα πανιά, κάποια επιφάνεια του αυτοκινήτου, ο πατέρας μας εξιστορούσε τον κίνδυνο, οι περιστρεφόμενες βούρτσες να ξύσουν το χρώμα ή ακόμα και να σπάσουν την τάπα του ρεζερβουάρ. Βέβαια το μόνο επιβλαβές για το χρώμα, είναι ο ίδιος ο μύθος.



Αν πηγαίνετε σε ένα καλά διατηρημένο, μοντέρνο πλυντήριο αυτοκινήτων, τίποτα κακό δεν θα συμβεί στο αυτοκίνητό σας. Τα σύγχρονα συστήματα δεν καθαρίζουν με βούρτσες, αλλά με περιστρεφόμενους υφασμάτινους φακέλους. Και συγκριτικά είναι πιο ήπια από ότι ήμασταν εμείς εκείνη την εποχή με τα δερμάτινα πανιά μας, όταν για να κάνουμε οικονομία, ρίχναμε λίγο νερό και τρίβαμε τους κόκκους άμμου, εμπρός και πίσω στην οροφή.



Ο εμπειρογνώμονας Hans-Peter Müller, ο οποίος έχει αναπτύξει βαφές αυτοκινήτων για την Akzo Nobel για 38 χρόνια, προειδοποιεί για την ακατάλληλη οικιακή πλύση με τα  χέρια. Ειδικά δεδομένου ότι η αξιολόγηση του κύκλου ζωής σε αυτή την περίπτωση είναι κακή. Πολλές εκατοντάδες λίτρα πόσιμου νερού πάνε στράφι.  Παρόλο που ένα πλυντήριο αυτοκινήτων καταναλώνει περισσότερα από 500 λίτρα νερού ανά αυτοκίνητο, ανακυκλώνει το 95% του νερού που χρησιμοποιήθηκε και φιλτράρει τα χημικά και τα υπολείμματα λαδιού. Το ερώτημα όμως παραμένει: ποιος πλένει καλύτερα;

Δοκιμάσαμε κάτι πρακτικό. Εξετάζουμε τη χρονική διάρκεια, συγκρίνουμε τις τιμές και φυσικά το αποτέλεσμα.Το δοκιμαστικό μας αυτοκίνητο είναι μια ωραία λευκή Mercedes C-Class. Τέσσερις φορές την λερώσαμε με τον ίδιο τρόπο, γεμίζοντας την με βρωμιές, λάσπη και σκόνη. Στη συνέχεια την πλύναμε ισάριθμες φορές, την καθαρίσαμε και την στεγνώσαμε.

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ Η ΔΟΚΙΜΗ
Για τη δοκιμή πλυσίματος, επισκεφθήκαμε  μια πίστα μοτοκρός κοντά στο Uelzen (Κάτω Σαξονία). Η πίστα περιποιήθηκε και ποτίστηκε, έτσι ώστε η C-Class μας να μπορεί να είναι εξίσου βρώμικη σε κάθε πλύση. Η κολλώδης λάσπη μπήκε στους θόλους των τροχών, τους δίσκους και την οροφή. Έπειτα δοκιμάσαμε τις τέσσερις μεθόδους καθαρισμού. Αρχικά σε πλυντήριο αυτοκινήτων με βούρτσες, έπειτα σε κανονικό πλυντήριο, στη συνέχεια σε κουτί πλυσίματος και τέλος, πλύσιμο στο χέρι. Στο πλυντήριο, επιλέξαμε το φθηνότερο πρόγραμμα, 7 ευρώ. Στο κουτί πλύσης, επενδύσαμε στα πλυντήρια 8 ευρώ. Το πιο ακριβό ήταν το πλύσιμο στο χέρι. Κουβάς, σφουγγάρι, σαμπουάν και δερμάτινη πετσέτα κοστίζουν 20 ευρώ.



1) Πλυντήριο αυτοκινήτων με βούρτσες σε βενζινάδικα
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος πλύσης και συναντάται σε πολλά πρατήρια βενζίνης, καλά διατηρημένο, ή μερικές φορές λιγότερο καλά διατηρημένο. Η λειτουργική τους αρχή είναι ότι το αυτοκίνητο σταματάει, και μια πύλη με κυλίνδρους, βούρτσες και στεγνωτήρια κινείται γύρω και πάνω από το αυτοκίνητο. Τα ακροφύσια υψηλής πίεσης και ο καθαρισμός ζαντών είναι μεταξύ των διαφορετικών προγραμμάτων πλύσης. Προαιρετικά, συνήθως υπάρχουν διαλύτες εντόμων, ζεστό κερί και πλύσιμο στο κάτω μέρος. Για τη δοκιμή μας, επιλέξαμε ένα απλό πρόγραμμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι προβληματικές περιοχές παραμένουν βρώμικες, στους θόλους των τροχών. Το χρώμα και ζάντες, ωστόσο, δεν εμφανίζουν καμία σχεδόν βρωμιά ή σημεία νερού. Επίσης, το στέγνωμα είναι σωστό. Πλεονέκτημα: Ένα πλυντήριο αυτοκινήτων με πύλη, είναι σχεδόν πάντα κοντά. Αυτό επιτρέπει πιο τακτικές επισκέψεις και καλύτερη φροντίδα. Συμβουλή: Δώστε προσοχή στις ειδικές προσφορές. Πολλοί πάροχοι προσφέρουν εκπτώσεις στις "ημέρες πλύσης" ή διάφορες άλλες εκπτώσεις.
Με μια ματιά: 6 Λεπτά / 7 ευρώ / Συμπέρασμα: οι προβληματικές περιοχές παραμένουν



2) Πλυντήριο  αυτοκινήτων
HIGH-TECH ΠΛΥΣΙΜΟ
Σε ένα μεταφορικό ιμάντα, το βρώμικο αυτοκίνητο τραβιέται αργά μέσα από μια σήραγγα μήκους έως 60 μέτρων. Αυτό είναι τεχνικά πολύπλοκο και ελαφρώς ανώτερο από την απόδοση πλύσης ενός πλυντηρίου με βούρτσες. Σε πολλές από αυτές τις περίτεχνες σήραγγες πλύσης, ο οδηγός μένει μέσα στο αυτοκίνητο.

Υπάρχουν επίσης πλυντήρια αυτοκινήτων που φέρνουν το αυτοκίνητο χωρίς το πλήρωμα μέσω βουρτσών και XXL στεγνωτήρα.. Αποτέλεσμα : Το πλυντήριο αυτοκινήτων δεν αφήνει καθόλου βρωμιά στους θόλους των τροχών. Λιγότερο καλό είναι το αποτέλεσμα στους καθρέφτες και στις πινακίδες κυκλοφορίας. Εμφανίζουν όπως στο πλυντήριο αυτοκινήτων με βούρτσα, βρώμικες λεπτομέρειες.Το συγκριτικό πλεονέκτημα: Συχνά το προσωπικό με τη μάνικα υψηλής πίεσης ή ακόμα και με το χέρι, περνούν πρώτα τα κρίσιμα σημεία πριν και απορροφούν τη βρωμιά. Αυτή η προεργασία τελικά αξίζει και κάνει το αυτοκίνητο να λάμπει.
Με μια ματιά: 13 λεπτά / 6,99 ευρώ / Συμπέρασμα: άνετο και καλό αποτέλεσμα



3) Κουτί πλύσης
ΨΕΚΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΥΑΛΙΣΤΕ
Αυτή η μέθοδος είναι το αγαπημένο μας, αν θέλετε να βάλετε ένα χεράκι και δεν φοβάστε νε βρέξετε το παντελόνι σας. Αν ακολουθήσετε τη σωστή σειρά, μπορείτε να επιτύχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Με τη ειδικό σπρεί, ακόμη και τις κρίσιμες περιοχές μπορείς να τις περιποιηθείς πιο λεπτομερειακά: οι λαβές των θυρών, οι καθρέφτες ή η εσοχή γύρω από την πινακίδα κυκλοφορίας είναι πραγματικά καθαρά.

Συμβουλή: Σε μερικούς σταθμούς μπορείτε να φέρετε τα δικά σας σκεύη. Και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα από το πλύσιμο στο σπίτι. Στο κουτί πλύσης, μπορείτε πρώτα να αφαιρέσετε τη χοντρή βρωμιά με το καθαριστήριο υψηλής πίεσης, τουλάχιστον 15 εκατοστά μεταξύ του ακροφυσίου και του χρώματος, πρώτα ελέγχοντας ότι οι βούρτσες καθαρισμού είναι καθαρές. Στη συνέχεια μπορείτε να πάτε για να δουλέψετε με το δικό σας πανί καθαρισμού, και να γυαλίσετε με το χέρι. Ο βασικός καθαρισμός διαρκεί περίπου δέκα λεπτά και κοστίζει 8 ευρώ για τη Mercedes μας. Για την ωραία δουλειά, υπολογίστε άλλα 30 λεπτά. Αλλά αξίζουν!
Με μια ματιά: 10 λεπτά / 8 ευρώ / Συμπέρασμα: Καλό αλλά κοστίζει


 
4) Οικιακό πλύσιμο στο χέρι
ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΗ ΒΡΩΜΙΑ
Αγαπητά παιδιά και ενήλικες: παρακαλώ μην μιμηθείτε! Αυτό που έχουμε δημιουργήσει εδώ για τη φωτογραφία και το αυτοκίνητο είναι μια  απλή φρίκη. Επειδή αυτός που προσπαθεί να αφαιρέσειτη χοντρή βρωμιά με το σφουγγάρι, είναι εγγυημένο ότι θα γρατζουνίσει το χρώμα. Αν καταφύγετε σε οικιακό πλύσιμο στο χέρι, πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε τη χοντρή βρωμιά με καθαριστικό υψηλής πίεσης. Στη συνέχεια, κάντε την τελική επεξεργασίαμε ένα κουβά, σφουγγάρι, πανί, σαμπουάν και με μεγάλη προσοχή. Παρ όλα αυτά, δεν μπορούμε πραγματικά να σας απαντήσουμε για αυτή τη μέθοδο. Πρώτον, επειδή αυτή η μέθοδος πλύσης καταναλώνει πολύ νερό. Δεύτερον, επειδή το πλύσιμο αυτοκινήτων χωρίς διαχωριστή λαδιού, απαγορεύεται στη Γερμανία. Αυτό ισχύει για σε ιδιωτικό χώρο αλλά και στο δρόμο. Εξαίρεση, μερικοί δήμοι που επιτρέπουν να εργάζεστε χωρίς χημικά ή σαπούνια και να αποστραγγίζετε τα λύματα στον υπόνομο αντί να εισχωρούν στο έδαφος. Έξοδα? Τα 20 ευρώ είναι αρχικό κόστος, αργότερα οι πλύσεις είναι φθηνότερες.
Με μια ματιά: 120 λεπτά / 20 ευρώ / Συμπέρασμα: Καταναλώνει πολύ νερό, σπάνια επιτρέπεται


 
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ
> Αποφύγετε το Σάββατο και την ώρα αιχμής το βράδυ.
>Εξετάστε αν το πλυντήριο αυτοκινήτων είναι καθαρό και καλά συντηρημένο
> Το σπρέι για έντομα χρησιμοποιείται πριν το πλύσιμο για να μαλακώσει τη βρωμιά
>Τα απλά προγράμματα πλύσης είναι αρκετά. Τα κορυφαία αποτελέσματα είναι διαθέσιμα με πρόπλυση, κατά προτίμηση με τη μάνικα υψηλής πίεσης.
> Εάν θέλετε πραγματικά να πλύνετε με το χέρι, ξεπλύνετε πρώτα το αυτοκίνητο, κατά προτίμηση με υψηλή πίεση. Πάρτε αρκετό νερό και να ξεπλύνετε το σφουγγάρι και το πανί συχνά!
>Χρησιμοποιήστε κερί μόνο πριν από μεγάλες διαδρομές ή στα συχνά ταξίδια, επειδή διευκολύνει την απομάκρυνση των εντόμων. Προκαλεί ραβδώσεις στο γυαλί.
> Το πλύσιμο από κάτω  να γίνεται μόνο το χειμώνα, αφού οι δρόμοι έχουν καθαριστεί.



Συμπέρασμα: Το κουτί πλύσης και οι βούρτσες  είναι μια ενδιάμεση λύση. Η καλύτερη και πιο βολική λύση, ένα καλά συντηρημένο πλυντήριο αυτοκινήτων με εκπαιδευμένο προσωπικό. Το πλύσιμο με το χέρι είναι διεξοδικό, αλλά διαρκεί για πάντα και συνήθως απαγορεύεται.
 
Η νέα μόδα
Πλύσιμο χωρίς νερό
Νέα μέθοδος πλύσης από τις ΗΠΑ: Τα κινητά συνεργεία καθαρισμού οχημάτων έρχονται σε εσάς και κάνουν το αυτοκίνητο σας να  λάμπεί, με μόλις τρία λίτρα νερού. Χερούλια πόρτας που κολλάνε, θαμπό χρώμα, παντού σκόνη : το Ford Focus της Jana Schmidt φαίνεται σε κακή κατάσταση. Ο επαγγελματίας καθαρισμού φτάνει με γεννήτρια, ηλεκτρική σκούπα, καθαριστή ατμού και έναν συνεργάτη. Φυσά τη βρωμιά από το χρώμα με υπέρθερμο ατμό και  δευτερόλεπτα αργότερα, ο συνάδελφός του περνάει την καθαρή επιφάνεια με κερί. Ακόμα και στο εσωτερικό χρησιμοποιείται ατμός, ενώ βακτηρίδια και μικρόβια σκοτώνονται. Στη συνέχεια σκουπίζουν και καθαρίζουν, χωρίς χημικά και με μόνο τρία λίτρα νερού.
Διάρκεια: 90 λεπτά.
Κόστος: συγκριτικά υψηλό 70 ευρώ.

Το αυτοκίνητο και ο ιδιοκτήτης ακτινοβολούν, το Focus πραγματικά λάμπει. Ακόμα και ο χώρος καθαρισμού παρέμεινε καθαρός και στεγνός. Διευκρινείστε τι θέλετε αλλά και την τιμή εκ των προτέρων!
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις