Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
3 φωτογραφίες »

Κοστίζει κάτω από 20.000 ευρώ και καίει 1,5€/100 χλμ. Ποιο είναι;

13/11/2020

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντεπιτίθενται με «όπλο» την απόλυτη οικονομία. Ποιο μοντέλο καταφέρνει να διανύσει 100 ολόκληρα χιλιόμετρα με μόλις 1,5 ευρώ; Δείτε την απάντηση!

Μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο υποψήφιος αγοραστής που έδινε έμφαση στη μειωμένη κατανάλωση, στρεφόταν κυρίως στην επιλογή των κινητήρων πετρελαίου. Σήμερα, η ηλεκτροκίνηση έρχεται να αλλάξει τις ισορροπίες, πετυχαίνοντας την απόλυτη οικονομία. Μάλιστα, το εμπόδιο της μη επαρκούς αυτονομίας σταδιακά εξαλείφεται λόγω της ταχύτατης εξέλιξης των μπαταριών. Το ίδιο ισχύει και για την ταχύτητα φόρτισης, η οποία επίσης παρουσιάζει «σημάδια» βελτίωσης.

Πρόσφατα βρέθηκε στα χέρια μας το νέο smart EQ fortwo, ένα από τα τρία αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της γερμανικής φίρμας. Εξοπλίζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αποδίδει 82 ίππους και 160 Nm ροπής, τιμές που προσφέρουν ικανοποιητικές επιδόσεις σε αστικό περιβάλλον. Ενδεικτικά, τα 0-100 χλμ./ώρα είναι υπόθεση 11,1 δλ., ενώ η τελική ταχύτητα περιορίζεται στα 130 χλμ./ώρα.

Το μεγάλο ενδιαφέρον, βέβαια, σε ένα αυτοκίνητο που καλείται να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σε αστικό περιβάλλον είναι τα χαρακτηριστικά της μπαταρίας. Στην περίπτωση του smart EQ fortwo, λοιπόν, την τροφοδοσία του κινητήρα αναλαμβάνουν μπαταρίες ιόντων λιθίου. Η συνολική χωρητικότητα αγγίζει τις 17,6 kWh και, σύμφωνα με τη γερμανική φίρμα, η αυτονομία έπειτα από πλήρη φόρτιση αγγίζει τα 147-159 χλμ. σύμφωνα με τα πρότυπα WLTP.
 


Στη διάρκεια της δοκιμής μας, διαπιστώσαμε ότι με μία πλήρη φόρτιση ήταν εφικτό να διανύσουμε απόσταση της τάξης των 135 χλμ. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Βάσει της ενιαίας τιμής χρέωσης του οικιακού τιμολογίου της ΔΕΗ, η τιμή ορίζεται αυτή τη στιγμή στα 0,11058 €/ kWh. Άρα μία πλήρης φόρτιση των μπαταριών κοστίζει 1,94 ευρώ. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι μία απόσταση 100 χιλιομέτρων είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί με ένα κόστος περίπου 1,5 ευρώ

Τι ποσό απαιτείται, όμως, για την απόκτηση ενός smart EQ fortwo; Η επίσημη τιμή λιανικής ορίζεται στα 24.990 ευρώ. Βέβαια, σε περίπτωση που ο υποψήφιος αγοραστής συνδυάσει την κρατική επιδότηση αγοράς ηλεκτρικού και την έκπτωση απόσυρσης, η τελική τιμή διαμορφώνεται στα 19.960 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι με ένα πόσο που δεν ξεπερνά τα 20.000 ευρώ, ο κάτοχος απολαμβάνει την απόλυτη οικονομία στις μετακινήσεις του. Όσο για τη διάρκεια φόρτισης, έξι ώρες σε οικιακό δίκτυο αρκούν για φόρτιση στο 100%.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις