Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Οδηγούμε τα 370 άλογα του νέου Kia Stinger

Διαβάστηκε από 21989 αναγνώστες - 13/10/2017

Τέτοιο Kia, δεν ξανάγινε: Έχει 370 ίππους και κάνει ο 0-100 χλμ./ώρα μόλις σε πέντε δευτερόλεπτα!

Η Kia ξυπνά τα συναισθήματα. Ξεκάθαρα πλέον, οι Κορεάτες έχουν μεγαλώσει κατασκευάζοντας αυτοκίνητα του συρμού. Αλλά αυτό, ανήκει στο παρελθόν. Σήμερα, κατασκευάζουν συμπαθητικά αυτοκίνητα όπως είναι το ευφυέστατο Crossover, Soul και το κομψό compact SUV, Sportage.  Αλλά οι Κορεάτες θέλουν και κάτι παραπάνω.

Αυτό το κάτι, φαίνεται με τον καλύτερο τρόπο από το Stinger. Ένα αυτοκίνητο που η Kia ακόμα δεν έχει δώσει στο κοινό. Με 4,83 μέτρα μήκος, 1,87 μέτρα πλάτος και ύψος 1,40 μ. Το μπροστινό μέρος ξεχωρίζει με την τυπική για Kia αισθητική του ρύγχους, μόνο που στην περίπτωση αυτή είναι ιδιαίτερα φαρδύ, με επίπεδη επιφάνεια, μεγάλους αεραγωγούς και φώτα LED. Πιο πίσω, το μεγάλο καπό περιλαμβάνει μεγάλες επιφάνειες και αεραγωγούς στα πλαϊνά, εντύπωση προκαλούν οι ζάντες αλουμινίου 19 ιντσών και το επίπεδο πίσω μέρος που μοιάζει με coupe αυτοκινήτου καθώς και η μεγάλη πόρτα για το χώρο των αποσκευών των 406 λίτρων. Πίσω ξεχωρίζει και ο εντυπωσιακά μεγάλος πρόβολος, στον οποίο βρίσκονται οι δύο απολήξεις της εξάτμισης.

Ο Peter Schreyer, όχι μόνο επικεφαλής του σχεδιαστικού τμήματος των Hyundai και Kia αλλά επιπλέον και ένας από τους τρεις προέδρους της εταιρείας, καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού σχεδιαστικού κέντρου Gregory Guillaume, είναι οι υπεύθυνοι για ολόκληρο το σχεδιασμό του μοντέλου. Στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης το 2011 η Kia είχε εμφανίσει το GT, ένα παρόμοιο σε εμφάνιση πρωτότυπο «για το οποίο είχαμε εισπράξει ιδιαίτερα πολλές και πολύ θετικές κριτικές», λέει ο Schreyer. «Για την έκδοση παραγωγής, θέλαμε να μείνουμε όσο το δυνατό πιο κοντά στο πρωτότυπο».
 
Για τις προσδοκίες που «ξυπνά» ο σχεδιασμός και εν τέλει ικανοποιεί, ένας δεύτερος Γερμανός με γνωστό όνομα έβαλε τη σφραγίδα του. Εκείνος λέγεται Albert Biermann, ήταν πρωτίστως και για πολύ καιρό στο τμήμα M GmbH της BMW και υπεύθυνος αυτοκινήτων όπως είναι η M3 και η Μ5. Τώρα βρίσκεται σε υψηλή θέση στις Hyundai/ Kia και φροντίζει μεταξύ άλλων και για τον συντονισμό των αυτοκινήτων.

Η τεχνολογία του Stinger προέρχεται από τα βασικά χαρακτηριστικά του G80 – της πολυτελούς λιμουζίνας της Genesis που είναι το πολυτελές «παρακλάδι» της Hyundai και το οποίο δεν διατίθεται προς πώληση στη Γερμανία. Σε αυτή περιλαμβάνεται και η διαμήκης τοποθέτηση των κινητήρων εμπρός, η μετάδοση της κίνησης στους πίσω τροχούς και το πλαίσιο με ανάρτηση που έχει γόνατα MacPherson εμπρός και πολλαπλούς συνδέσμους στον πίσω άξονα.

Στο Stinger μπορεί να παραγγείλει κανείς και την έκδοση με την τετρακίνηση (από το Sportage) με ηλεκτρονικό έλεγχο στην κατανομή της ροπής αλλά και ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενα αμορτισέρ για πρώτη φορά σε μοντέλο της Kia. Τα εμπρός και τα πίσω αμορτισέρ μπορούν να ρυθμιστούν ανεξάρτητα.

Το κιβώτιο που μπορεί να επιλεγεί είναι 8 σχέσεων, ενώ δύο turbo κινητήρες προσφέρονται ως επιλογές: ένας 2.0 λίτρων τετρακίλυνδρος με 255 ίππους και μέγιστη τιμή της ροπής τα 353 Nm, που επιταχύνει το αυτοκίνητο από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε 6,0 δευτερόλεπτα. Η άλλη επιλογή είναι ένας 3,3 λίτρων V6 κινητήρας με 370 ίππους και μέγιστη τιμή ροπής τα 510 Nm, το οποίο επιταχύνει καταιγιστικά σε 5,1 δευτερόλεπτα από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα.

Στις πρώτες δοκιμές, στο πεδίο δοκιμών της Kia, το πολύ δυνατό Stinger έδειχνε ιδιαίτερα ικανό, με δυνατή εκκίνηση, πολύ καλά ζυγισμένο και εκπληκτικά άμεσο τιμόνι. Ο V6 ακούγεται υγιής και δυνατός, προσφέροντας εξαιρετική απόδοση. Το αυτοκίνητο σου δίνει την αίσθηση της ευελιξίας, χωρίς όμως να είναι νευρικό.

«Το Stinger έχει σχεδιαστεί διαφορετικά από τα υπόλοιπα Kia μέχρι τώρα» λέει ο Biermann. «Θέλαμε περισσότερη ακρίβεια, καλύτερο έλεγχο και πληροφορία στα χέρια του οδηγού. Είναι ένα αυτοκίνητο πραγματικά μεγάλου τουρισμού, που δίνει σημασία στο ταξίδι και όχι στον προορισμό».

Τα καλά νέα έρχονται στο τέλος: Η παραγωγή του Stinger πρόκειται να αρχίσει το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ και οι πωλήσεις θα αρχίσουν έως το τέλος του 2017. Οι τιμές στη Γερμανία αναμένεται να είναι περίπου στις 40.000 ευρώ για το δίλιτρο και στις 55.000 ευρώ για το μοντέλο με τον κινητήρα των 3,3 λίτρων. Σίγουρα το Audi Α5 θα χρειαστεί κάποια ανανέωση.


 
Με μια ματιά:
  • Η σχεδίαση είναι πραγματικά εξαιρετική
  • Μην αμφισβητείτε, πραγματικά μας άρεσαν τα πάντα σε αυτό
  • Η έκπληξη: Ένα Kia μπορεί να είναι διαφορετικό-πολύ διαφορετικό
  • Ποιος το αγοράζει; Οι οπαδοί της οδηγικής απόλαυσης και των όμορφων σχημάτων


Η άποψή μας

Αν υπάρχουν άνθρωποι που ακόμα υποτιμούν την Kia, τώρα μάλλον θα πρέπει να ξυπνήσουν. Το Stinger είναι ένα μεγάλο, εντυπωσιακό αυτοκίνητο με εξαιρετικό σχεδιασμό και προηγμένη τεχνολογία.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις