Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Ποια είναι τα Αυτοκίνητα βενζίνης που καίνε σαν diesel?

Διαβάστηκε από 126104 αναγνώστες - 9/7/2020

Υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν παρόμοια κατανάλωση? Οι εξελιγμένοι βενζινοκινητήρες που εξοπλίζουν τα μοντέλα της μικρής κατηγορίας δίνουν απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα..

Η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα το 2012, εκτόξευσε τις πωλήσεις των diesel μοντέλων κάθε κατηγορίας. Ο ενθουσιασμός επικράτησε της λογικής σε πολλές περιπτώσεις, φτάνοντας στα όρια της υπερβολής, με τα ποσοστά πωλήσεων των diesel μοντέλων να φτάνουν στο 70% της συνολικής αγοράς.

Στα μοντέλα της μικρής κατηγορίας η χρήση βενζινοκινητήρων φαντάζει ιδανική, και όχι άδικα. Οι βενζινοκινητήρες βελτιώθηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, κερδίζοντας το έδαφος που είχαν χάσει. Είτε 3κύλινδροι, είτε 4κύλινδοι, σε χωρητικότητες από 0,9 μέχρι 1.2 λτ. συνήθως, με προηγμένα συστήματα διαχείρισης καυσίμου και μικρά τούρμπο, έχουν καταφέρει να πετύχουν ιδιαίτερα χαμηλές καταναλώσεις, χωρίς να υστερούν σε επιδόσεις.

Ο 1,2 λτ. PureTech κινητήρας της PSA (Peugeot-Citroen-Opel) έχει βραβευτεί σαν ο καλύτερος κινητήρας στην κατηγορία του 4 συνεχόμενες χρονιές, ενώ ο 1.0 Ecoboost της Ford, στην κατηγορία μέχρι 1.000 κ.εκ., 6 χρονιές! Από το γκρουπ VW μας έρχεται ο 3κύλινδρος 1.0 TSI, με πιο συνηθισμένη απόδοση 95 ή 115 ίππους, που εξοπλίζει αρκετά μοντέλα του γκρουπ και από το γκρουπ Hyundai-KIA ο επίσης 3κύλινδρος 1.0 T-GDi, απόδοσης 100 ή 120 ίππων, ανάλογα με το μοντέλο που εξοπλίζει. 
Ο 3κύλινδρος 0,9 λτ. της Renault απόδοσης 90 ίππων είναι ένας ακόμη σημαντικός παίκτης αυτής της ομάδας, ενώ η Toyota επιμένει με ατμοσφαιρικό κινητήρα, χωρητικότητας 1,5 λτ., έχοντας όμως επενδύσει ιδιαίτερα στην θερμοδυναμική του απόδοση, πετυχαίνοντας εντυπωσιακά αποτελέσματα τόσο σε απόδοση όσο και σε κατανάλωση.
Αναφορικά με την κατανάλωση, οι μέσες πραγματικές τιμές στα βενζινοκίνητα μοντέλα κυμαίνονται από 5,7 μέχρι 7,2 λτ./100χλμ. με τις αντίστοιχες τιμές όσων εταιρειών διαθέτουν diesel μοντέλα να κυμαίνονται από  4,9 μέχρι 6,1 λτ./100χλμ. με τα μοντέλα της PSA να ξεχωρίζουν (Citroen C3 με 4,9 λτ. και Peugeot 208 με 5,4 λτ./100χλμ. αντίστοιχα). 
Τέλος, με φίλτρα κατακράτησης μικροσωματιδίων έχουν αρχίσει να εξοπλίζονται και οι βενζινοκινητήρες ώστε να μειωθούν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα των ρύπων. 
Οι βενζινοκινητήρες είναι ελαφρύτεροι και μικρότεροι σε μέγεθος από τους αντίστοιχους diesel, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται τόσο η αίσθηση του συστήματος διεύθυνσης όσο και η οδική συμπεριφορά, χάρη στην πιο αποτελεσματική ρύθμιση της ανάρτησης. Η μείωση του βάρους ωφελεί αντίστοιχα και την απόδοση του συστήματος πέδησης, μειώνοντας την απόσταση φρεναρίσματος.
Τα οφέλη που προκύπτουν λοιπόν στην συγκεκριμένη κατηγορία από την χρήση βενζινοκινητήρων είναι πολλαπλά. Ας δούμε στις επόμενες σελίδες τα μοντέλα του αφιερώματος πιο αναλυτικά.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις