Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos

Τραυματισμός από αερόσακο? (+video)

22/3/2019

Πολλά ακούγονται το τελευταίο διάστημα για περιπτώσεις τραυματισμού από άνοιγμα αερόσακου. Μπορεί ένας αερόσακος τελικά να μας τραυματίσει? Είχατε παρόμοιο περιστατικό? Διαβάστε τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη.

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια συζήτηση για το σύστημα ασφαλείας των airbags. Σε μια εποχή που η εξέλιξη της τεχνολογίας στους αερόσακους έχει αναπτυχτεί πολύ με σύστημα εξωτερικών αερόσακων, τα περιστατικά τραυματισμών δεν είναι λίγα. Πρόσφατα διαβάζαμε για τις προβληματικές παρτίδες αερόσακων της Takata, που έχει αναγκάσει τις εταιρίες σε ανακλήσεις για αντικατάσταση. Πλέον κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο εφοδιάζεται με 6 ή 7 αερόσακους (ζεύγη μετωπικών, πλευρικών, οροφής και γονάτων οδηγού). Τι θα πρέπει να γνωρίζουμε και τι να αποφύγουμε στην συνύπαρξη μας με τους «σάκους»?


 
Βασικές αρχές
-Ο αερόσακος χρειάζεται μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να φουσκώσει ακαριαία και αλλά τόσα για να ξεφουσκώσει.
 
-Για να ενεργοποιηθεί είναι απαραίτητη προϋπόθεση ότι όλοι οι επιβάτες φορούν ζώνες ασφαλείας, όπως επίσης να κάθονται σε κάθετη στάση. Δεν θα πρέπει ποτέ να είμαστε ξαπλωμένοι, όπως επίσης να μην κρατάμε παιδιά ή ζώα στην αγκαλιά μας.
 
-Απαγορεύεται να βάζετε τα πόδια πάνω στο ταμπλό.! Νόμος!
Είναι ίσως το πιο αντιαισθητικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος από την θέση του συνοδηγού. Ξέχωρα όμως από αυτό, είναι και επικίνδυνο αφού μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς εάν ανοίξει ο αερόσακος.
 
-Δεν επικαλύπτουμε με κανέναν τρόπο τα σημεία που είναι οι αερόσακοι στο αυτοκίνητο. Καλύψτε τα καθίσματα μόνο με εγκεκριμένα καλύμματα, αφού με αυτά δεν υπάρχει κίνδυνος να εμποδίσουν το άνοιγμα των πλευρικών αερόσακων.


 
-Μη στερεώνετε και μην κολλάτε τίποτα στις πλάτες των καθισμάτων καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στον θώρακα και στο χέρι σε περίπτωση που ανοίξει ο πλευρικός αερόσακος.
 
-Μη στερεώνετε και μην κολλάτε τίποτα στην οροφή του αυτοκινήτου, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό στο κεφάλι σε περίπτωση που ανοίξει ο αερόσακος κεφαλής τύπου κουρτίνας.
 
-Μόλις ενεργοποιηθεί ο αερόσακος θα ακουστεί ο ήχος του σκασίματος από την ενεργοποίηση του πυροτεχνικού φυσιγγίου που είναι ενσωματωμένο στο σύστημα. Παράλληλα θα απελευθερωθεί μια μικρή ποσότητα καπνού ο οποίος δεν είναι επιβλαβής, αν και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε ευπαθείς ομάδες.
 
-Ένας αερόσακος δεν θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση ελαφρού χτυπήματος ή πρόσκρουσης στο πλαϊνό μέρος του αυτοκινήτου.
 
-Αν βρεθείτε στην δυσάρεστη θέση να αντικαταστήσετε τους αερόσακους, η τιμή θα τσούξει αρκετά, γιατί συνήθως χρειάζονται μαζί το ταμπλό και οι προεντατήρες.

 
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις