autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS

Διάβασε πριν αγοράσεις μπαταρία

Διαβάστηκε από 8812 αναγνώστες - 14/12/2020

Δεν υπάρχει σύστημα στο αυτοκίνητο που να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια από την μπαταρία. Τόσο απλά. Πόσα γνωρίζεις όμως γύρω από κάτι τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό;

Θέλουμε δε θέλουμε, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να αλλάξουμε μπαταρία. Μπορεί η τεχνολογία να έχει προχωρήσει πάρα πολύ, μα ακόμα και αυτές έχουν ημερομηνία λήξης.  Πριν πας ταμείο όμως, είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις, για να μην σου μείνει στο ράφι.

1. Το είδος της μπαταρίας που χρειάζεσαι
Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει τι μπαταρία χρειάζεται το αυτοκίνητο του, μα έχει το βιβλίο του κατασκευαστή για να πορευθεί. Έτσι, μπορείς να ανατρέξεις στο κεφάλαιο μπαταρία και να σου λυθούν όλες οι απορίες. Ακόμα και αν το έχεις χάσει ή δεν είναι εύκαιρο, μπορείς να απευθυνθείς στο κοντινότερο ηλεκτρολογείο και η απάντηση θα έρθει άμεσα.

2. Μέγεθος της μπαταρίας
Το μέγεθος της μπαταρίας καθορίζεται από πολλούς συντελεστές όπως ο κυβισμός, η τεχνολογία του κινητήρα, το έτος κατασκευής κ.τ.λ. Οι μπαταρίες λοιπόν έχουν κατηγορίες σύμφωνα με το μέγεθος του και χωρίζονται σε: Μπαταρίες παλιάς τεχνολογίας, νέας τεχνολογίας, premium και για υβριδικά (εδώ περιλαμβάνονται και τα συστήματα Start/Stop)

3. Ανοικτού ή κλειστού τύπου;
Σε αυτές τις δύο κατηγορίες χωρίζονται οι μπαταρίες και έχουν μία βασική διαφορά. Οι πρώτες, επιδέχονται συντήρηση συμπληρώνοντας ηλεκτρολύτες, κάτι το οποίο δεν απαιτεί καμία εξοικείωση και το κάνει ο οποιοσδήποτε. Οι κλειστού τύπου, έχουν μία κλίμακα με χρώμα που σου δείχνει πόση ζωή της απομένει. Μοναδική λύση, η αντικατάσταση της ή προσωρινά η φόρτιση της.

4. Εγγύηση
Μην πετάξεις την απόδειξη και σιγουρέψου πως η μπαταρία σου συνοδεύεται από εγγύηση. Ότι και αν προκύψει θα είσαι καλυμμένος, και προκύπτουν αρκετά συχνά. Δεν αγοράζεις ΠΟΤΕ μπαταρία χωρίς εγγύηση.

5. Ημερομηνία
Όλες οι μπαταρίες, είναι υποχρεωμένες να φέρουν πάνω τους την ημερομηνία κατασκευής. Όπως είναι λογικό, όσο πιο κοντά βρίσκεται αυτή, με την ημέρα που θα την αγοράσετε, τόσο το καλύτερό. Δεν  θα χαλάσει μία μπαταρία ακόμα και αν μείνει δύο χρόνια στο ράφι, μα θα μειωθεί σίγουρα ο χρόνος ζωής της.
 
Ζέστη και κρύο, μόνιμοι εχθροί
Η υψηλή θερμοκρασία προκαλεί διάφορα προβλήματα και στη μπαταρία του αυτοκινήτου, καθώς επιταχύνεται η διάβρωση στο εσωτερικό της, με αποτέλεσμα να μειώνεται (σημαντικά) η διάρκεια ζωής της. Θα πρέπει, λοιπόν, να προστατεύετε το όχημα σας από τη ζέστη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
 
Αντίστοιχα και το κρύο επιβαρύνει την μπαταρία σας. Ο λόγος είναι οι αυξημένες απαιτήσεις του αυτοκινήτου σε ενέργεια (κλιματισμός, θερμαινόμενο παρμπρίζ, υαλοκαθαριστήρες κ.ο.κ.), αλλά και η έξτρα ενέργεια που απαιτείται για την εκκίνηση του κινητήρα, μιας και το λάδι, λόγω χαμηλής θερμοκρασίας έχει γίνει πιο παχύρευστο.
 
Μήπως σώζεται;
Αν η απόδοση της μπαταρίας σας έχει «πέσει», π.χ. ο κινητήρας δυσκολεύεται να πάρει μπροστά, δε σημαίνει πως πρέπει άμεσα να την αλλάξεις. Δες αν είναι σωστά στερεωμένη, αν υπάρχουν ξένα σώματα στην επιφάνεια της, ότι τα καλώδια της μπαταρίας δεν είναι χαλαρά ή διαβρωμένα και τέλος, τσέκαρε τους ακροδέκτες της. Αν είναι σκουριασμένοι, καθάρισε τους. Πέραν αυτών ελέγξτε τη στάθμη του ηλεκτρολύτη σε κάθε στοιχείο. Για μπαταρίες κλειστού τύπου αν η στάθμη του ηλεκτρολύτη είναι κάτω από την κατώτερη γραμμή, αντικαταστήστε την μπαταρία, αλλιώς αν είναι πάνω από την κατώτερη γραμμή απευθυνθείτε στο μηχανικό σας, να ελέγξει την τάση της και να τη φορτίσει. Σε αυτές ανοικτού τύπου απλά συμπληρώστε τα υγρά που λείπουν.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις

Σχετικες επιχειρησεις