Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ποιος είναι ο ρόλος της κόκκινης κουκκίδας στα πλαϊνά των ελαστικών

Ποιος είναι ο ρόλος της κόκκινης κουκκίδας στα πλαϊνά των ελαστικών

25/2/2024

Στο πλαϊνό μέρος των ελαστικών, μαζί με τους υπόλοιπους αριθμούς και τα σύμβολα, υπάρχει μία κόκκινη κουκκίδα, η οποία επιδρά καθοριστικά στην ασφάλεια του αυτοκινήτου. Ποιος είναι ο ρόλος της;

Η καλή κατάσταση των ελαστικών επιδρά σημαντικά στη συνολική ασφάλεια του αυτοκινήτου

Τα ελαστικά είναι το μόνο τμήμα του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με την άσφαλτο. Για αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να τα διατηρούμε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, αναγνωρίζοντας εγκαίρως τα σημάδια που πιθανώς φανερώνουν κάποιο πρόβλημα. Για τους περισσότερους οδηγούς, είναι άγνωστη η σημασία των αριθμών και των συμβόλων που βρίσκουμε στο πλευρικό τμήμα των ελαστικών. Εκεί, μεταξύ άλλων, εντοπίζουμε και μία κόκκινη κουκκίδα. Ποια είναι η χρησιμότητά της;
 

Τα χρωματιστά σημάδια στα ελαστικά φανερώνουν κατασκευαστικές «αδυναμίες»

Αρχικά πρέπει να επισημανθεί ότι οι κουκκίδες πάνω στα ελαστικά δεν είναι εκεί για διακοσμητικούς λόγους. Τα ελαστικά φέρουν ορισμένες αδυναμίες, καθώς η κατασκευή του τέλειου ελαστικού είναι αδύνατη. Έπειτα από τη δοκιμή τους στο εργοστάσιο παραγωγής, οι κατασκευαστές «σταμπάρουν» τα ελαστικά για να υποδείξουν τα σημεία που εντοπίζονται αυτές οι αδυναμίες.
 

Η κόκκινη κουκκίδα φανερώνει το βαρύτερο σημείο του ελαστικού

Στην προκειμένη περίπτωση, οι κόκκινες κουκκίδες φανερώνουν την ανισορροπία που υπάρχει κατά μήκος του ελαστικού στην κατανομή βάρους. Τοποθετείται στο σημείο που το ελαστικό συνήθως προεξέχει, διαταράσσοντας έτσι το σχήμα του τέλειου κύκλου. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ίδιο σημάδι φέρει και η ζάντα, δείχνοντας σε ποιο σημείο πρέπει να ευθυγραμμιστεί με το ελαστικό.
 

Οι κόκκινες κουκκίδες βοηθούν στη ζυγοστάθμιση του ελαστικού

Οι κόκκινες κουκκίδες είναι σημάδια εξαιρετικά χρήσιμα για τον τεχνίτη που τοποθετεί τα ελαστικά, αφού του επιτρέπουν να χρησιμοποιήσει τα λιγότερα δυνατά αντίβαρα. Αν η διαδικασία της ζυγοστάθμισης δεν πραγματοποιηθεί με τον σωστό τρόπο, αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθούν κραδασμοί στους τροχούς, επηρεάζοντας την οδηγική άνεση και προκαλώντας πρόωρη φθορά στο πέλμα του ελαστικού. Επιπλέον, σε περίπτωση λανθασμένης εφαρμογής, επηρεάζεται η συμπεριφορά του οχήματος και η συνολική ασφάλεια.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε

Σχετικες επιχειρησεις