Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Γνήσιο, ΟΕΜ, After market ή «κινέζικο» ανταλλακτικό;

Γνήσιο, ΟΕΜ, After market ή «κινέζικο» ανταλλακτικό;

9/2/2024

Αν το γνήσιο με το σήμα της μάρκας έχει 100 ευρώ τότε:
Θα δώσεις 85 ευρώ για ολόιδιο, αλλά χωρίς το σήμα της μάρκας (OEM)
Το ποιοτικό After market κοστίζει 70 ευρώ
Με 50 ευρώ το παίρνεις σε «κινέζικο»

Θα δώσεις 100 ευρώ για ένα γνήσιο ανταλλακτικό με τη στάμπα της μάρκας

Η αγορά ανταλλακτικού μπορεί να γίνει χαοτική όταν ψάχνεις για κάτι. Για το «ίδιο» κομμάτι υπάρχουν τιμές από 50-100 ευρώ. Για αυτό και λέμε «ίδιο» και  όχι ίδιο. Υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα, αλλιώς δεν θα υπήρχαν και τέτοιες διαφορές στην τιμή.
Όπως καταλαβαίνετε ακριβότερο είναι το ορίτζιναλ (γνήσιο) ανταλλακτικό. Είναι σχεδιασμένα να πληρούν 100% τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Τα υλικά που κατασκευάστηκαν είναι σύμφωνα με τις μάρκες, τα κορυφαία από θέμα αντοχής και ποιότητας. Τα κατασκευάζουν κορυφαίες εταιρείες (π.χ. Bosch) και έχουν περάσει σκληρά τεστ για να πάρουν την έγκριση της φίρμας και να τυπωθεί πάνω τους το λογότυπο της μάρκας.  

Θα δώσεις 85 ευρώ για ολόιδιο, αλλά χωρίς το σήμα της μάρκας (OEM)

Τα παραπάνω ανταλλακτικά, ακριβώς τα ίδια που οι κατασκευαστές φτιάχνουν και τα δίνουν στις αυτοκινητοβιομηχανίες, τα πουλάνε και με το δικό τους λογότυπο στην αγορά. Γι αυτό το λόγο, επειδή δεν έχουν το σήμα είναι περίπου 15% φθηνότερα. Αντίστοιχα και αυτά τεστάρονται αυστηρά, είναι ποιοτικά και βγαίνουν από τα ίδια εργοστάσια.  

Το ποιοτικό After market κοστίζει 70 ευρώ

Για αυτούς που ψάχνουν μια πιο προσιτή και αξιόπιστη επιλογή, υπάρχουν τα λεγόμενα after market ανταλλακτικά, τα οποία είναι για υψηλής ποιότητας αντίγραφα και 25-30% φθηνότερα από τα γνήσια. Κατασκευάζονται από επώνυμες εταιρείες, ευρωπαϊκές ή κινέζικες (π.χ. Valeo), οι οποίες έχουν τους δικούς τους κωδικούς ανταλλακτικών. Μάλιστα αυτές οι εταιρείες μπορεί να προμηθεύουν επίσημα κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες και παράλληλα να παράγουν after market σειρές για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Με 50 ευρώ το παίρνεις σε «κινέζικο»

Αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για μια φτηνή επιλογή στην αγορά υπάρχουν και τα λεγόμενα ιμιτασιόν «κινέζικα» (το κινέζικα χρησιμοποιείται στην αργό αφού μπορεί να έχουν οποιοδήποτε καταγωγή). Πρόκειται για φτηνά αντίγραφα με το μισό κόστος σε σχέση με ένα γνήσιο, ωστόσο για την κατασκευή τους χρησιμοποιούνται λιγότερα ποιοτικά υλικά. Συνεπώς εγείρονται αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή και την αποτελεσματικότητά τους. Παράλληλα δεν είναι απόλυτα σίγουρο πως ότι θα είναι απόλυτα συμβατά με το αυτοκίνητό σας, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος σε μια «βδομάδα να χρειαστείς και άλλο».

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις