Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Νέα κάμερα βλέπει αν οδηγείς με το κινητό στο χέρι
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Νέα κάμερα βλέπει αν οδηγείς με το κινητό στο χέρι

9/12/2022

Μια νέα κάμερα υψηλής τεχνολογίας χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και καταγράφει οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό πίσω από το τιμόνι. Η κάμερα χρησιμοποιείται ήδη στη Γερμανία, όπου μέσα σε 46 μέρες εντοπίστηκαν 327 παραβάσεις.

Κάμερα στη Γερμανία εντοπίζει οδηγούς που κρατούν κινητό

Η απόσπαση προσοχής κατά την οδήγηση είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Αν «χαζέψεις» για 1 μόνο δευτερόλεπτο την ώρα που ταξιδεύεις με 100 χλμ/ώρα, θα διανύσεις 30 μέτρα στα τυφλά. Και παρόλο που όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν τον επικείμενο κίνδυνο, πολλοί ασχολούνται με το κινητό τους την ώρα που βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Θέλοντας να δώσει τέλος σε αυτό το φαινόμενο, εξελίχθηκε μια νέα κάμερα η οποία εντοπίζει τους παραβάτες που οδηγούν και ταυτόχρονα κρατούν κινητό.

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Πώς λειτουργεί η κάμερα που εντοπίζει αν κρατάς κινητό όσο οδηγείς

Η συγκεκριμένη κάμερα ονομάζεται Monocam και προέρχεται από την Ολλανδία. Εκτός από τις Κάτω Χώρες, το σύστημα πλέον χρησιμοποιείται και στη Γερμανία, σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει 6 μήνες.



Η κάμερα τοποθετείται σε μια γέφυρα και επιτηρεί την κυκλοφορία από ψηλά. Μέσω συστήματος τεχνητής νοημοσύνης αναγνωρίζει τόσο αντικείμενα στο χέρι, όσο και την αντίστοιχη στάση του ανθρώπινου σώματος. Όταν εντοπίσει πως ο οδηγός κρατά κάτι στα χέρια του, η κάμερα καταγράφει το περιστατικό.

Οι εικόνες από την Monocam έπειτα αξιολογούνται σε υπολογιστή από ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, και θα αποθηκευτούν μόνο στην περίπτωση όπου φαίνεται ξεκάθαρα η παράβαση. Τότε είναι που θα αποσταλεί το πρόστιμο στους οδηγούς.

Έχουν γίνει 327 παραβάσεις σε 46 μέρες και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις

Μέσα στις πρώτες 46 μέρες της πιλοτικής εφαρμογής της Monocam έχουν διαπιστωθεί 327 παραβάσεις, στις οποίες αποδόθηκαν πρόστιμα. Οι πρώτες αντιδράσεις έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, με επιχειρήματα πως η καταγραφή γίνεται χωρίς τη συγκατάθεση των θιγόμενων ατόμων, δηλαδή των οδηγών, και χωρίς νομική βάση, καταπατώντας ένα θεμελιωδώς προστατευόμενο έννομο συμφέρον.



Ο υπεύθυνος προστασίας δεδομένων της πολιτείας Rhineland-Palatinate όπου γίνεται η χρήση της κάμερας, κ. Dieter Kugelmann, είχε μεν συμφωνήσει στην έναρξη του πιλοτικού προγράμματος, αλλά ωστόσο είχε προειδοποιήσει για πιθανές μηνύσεις στην αστυνομία για τις συγκεκριμένες ενέργειες.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε