Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι σημαίνουν οι κωδικοί στα λιπαντικά αυτοκινήτων;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Τι σημαίνουν οι κωδικοί στα λιπαντικά αυτοκινήτων;

Διαβάστηκε από 16368 αναγνώστες - 28/7/2022

Πώς ξεχωρίζω ποιο λιπαντικό είναι πιο ποιοτικό από το άλλο; Τί σημαίνουν οι κωδικοί στο πίσω μέρος του μπουκαλιού που αγοράζουμε; Μπορώ να αλλάξω λιπαντικό και να είναι καλύτερο;

Το λάδι του κινητήρα είναι σαν το αίμα που κυκλοφορεί στο κορμί μας. Απαραίτητο και βιoτικής σημασίας. Όμως δεν είναι όλα τα λάδια ίδια καθώς δεν είναι και όλοι οι κινητήρες ίδιοι, αναγκάζοντας τις εταιρίες να εξελίσσουν παράλληλα αυτές τις δύο κατηγορίες. Που διαφέρουν μεταξύ τους όμως; Ποιο χρειάζεται το δικό σας αυτοκίνητο; Εάν έχετε πιάσει και εσείς τον εαυτό σας να στεκεται στο ράφι με τα λάδια και να πελαγώνει, αξίζει να διαβάσετε την συνέχεια του άρθρου, καθώς θα σας λυθούν όλες οι απορίες.
 
Τι σημαίνει κάθε κωδικός;
 
SAE: Τα αρχικά σημαίνουν Society of Automotive Engineers και ανταποκρίνονται στον συγκεκριμένο οργανισμό που θέτει τα περισσότερα πρότυπα στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εδώ μεταξύ άλλων καθορίζεται και το ιξώδες του λαδιού ενημερώνοντας τον αγοραστή για την ποσότητα του. Για παράδειγμα στην ονομασία 5W30 αποτυπώνεται το ιξώδες χαμηλής και υψηλής θερμοκρασίας όπου το 5 είναι το χαμηλό και το 30 το υψηλό. Όσο υψηλότερο είναι το πρώτο νούμερο τόσο πιο ανθεκτικό είναι το λάδι στο κρύο, και στο συγκεκριμένο παράδειγμα ξεκαθαρίζει πως το συγκεκριμένο λειτουργεί άψογα μέχρι και τους -35 βαθμούς κελσίου. Αντίστοιχα το δεύτερο νούμερο δείχνει την αντίδραση του λαδιού στις υψηλές θερμοκρασίες, όπου μεγαλύτερο νούμερο δείχνει μεγαλύτερη αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες. Το γράμμα  W  παραπέμπει στη λέξη Winter και δείχνει πως το λάδι είναι κατάλληλο και για χειμώνα.
 
ASEA: Εδώ τα αρχικά συμβολίζουν το Association des Constructeurs Europeens dAutomobiles ( Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων). Μέλη της αποτελούν κορυφαίες εταιρίες όπως η VW ή η Volvo, δημιουργώντας τις δικές τους προδιαγραφές λαδιών κινητήρα. Σε αυτή τη περίπτωση ο κωδικός αντιστοιχεί το λάδι σε συγκεκριμένο τύπο αυτοκινήτου και έναν αριθμό που αντικατροπτίζει την απόδοση του λαδιού. Όσο μεγαλύτερο το νούμερο τόσο ισχυρότερο το λάδι. 
 
Επεξήγηση γραμμάτων συγκεκριμένης κατηγορίας:
Α: Για βενζινοκινητήρες
Β: Για πετρελαιοκινητήρες 
C: Για οχήματα είτε βενζίνης είτε πετρελαίου με σύγχρονα συστήματα μετεπεξεργασίας καυσαερίων όπως το φίλτρο σωματιδίων. 
E: Φορτηγά με diesel κινητήρα
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

API: Η συγκεκριμένη κατηγορία και ταξινόμηση είναι σύμφωνα με τα πρότυπα του American Petroleum Institute, και κατά συνέπεια έχει ως βάση τις αμερικάνικές μηχανές. Εδώ το λάδι του κινητήρα χωρίζεται μόνο με γράμματα. Το γράμμα S είναι για κινητήρες βενζίνης, το C για κινητήρες diesel μόνο επαγγελματικών οχημάτων, ενώ δεν υπάρχει κατηγορία αποκλειστικά για diesel αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Άλλα γράμματα όπως J, M, και N αφορούν τους βενζινοκινητήρες ( SJ – SM – SN )και έχουν στόχο να αποτυπώσουν τις επιδόσεις του λαδιού.

    ...>>>Συνεχίστε το άρθρο

    Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
    Σχολιάστε