3 φωτογραφίες »

Θα μπορούσαν τα ηλεκτρικά να φορτιστούν χωρίς καλώδιο?

Διαβάστηκε από 24102 αναγνώστες - 13/4/2021

Πόσο βολική θα ήταν η φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων χωρίς καλώδιο ακόμα κι όταν το όχημα κινείται; Οι ερευνητές του project "eCharge" στη Γερμανία εργάζονται ήδη πάνω σε αυτό. Αναλύουμε πώς λειτουργεί η ασύρματη επαγωγική φόρτιση!

 
 

Car Repair: Κάντο καινούριο με τα μισά λεφτά

Όποιος έχει βρεθεί ποτέ στο δρόμο με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα σας μιλήσει για τον -κυριολεκτικά- αθόρυβο και κομψό τρόπο οδήγησής του. Από την άλλη πλευρά, η τακτική ανάγκη της φόρτισής του μέσω καλωδίου τροφοδοσίας ρεύματος, είτε σε σταθμό φόρτισης είτε σε wall box, είναι σαφώς άβολη. Ωστόσο, επιστήμονες από το πολυτεχνείο του Braunschweig της Γερμανίας ερευνούν αυτόν τον καιρό με συνεργάτες από την αυτοκινητοβιομηχανία, την κατασκευή διαδρόμων κυκλοφορίας και την υποδομή της ενέργειας για ένα έργο επαγωγικής, δηλαδή ασύρματης, φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων κατά τη στιγμή της οδήγησης!

Αυτοκινητόδρομοι-διάδρομοι φόρτισης μήκους 25 χιλιομέτρων για μεγαλύτερη αυτονομία
Το project "eCharge" στοχεύει στη δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα χρησιμοποιεί επαγωγικές μονάδες ενσωματωμένες μέσα στην άσφαλτο. Έτσι, κατά την κατασκευή ενός νέου ή την ανανέωση ενός τμήματος μιας διαδρομής, ηλεκτρικά πηνία φόρτισης θα εισάγονται στην άσφαλτο σε βάθος περίπου 10 εκατοστών. Αυτά θα συνδέονται με καλώδια στην άκρη των δρόμων. Οι μονάδες ελέγχου θα δέχονται απαίτηση για ηλεκτρική ενέργεια από το EV μέσω της μονάδας στο δρόμο και, έτσι, θα ενεργοποιούν και, στο τέλος, θα απενεργοποιούν τη φόρτιση.

Αν η έρευνα ολοκληρωθεί με επιτυχία, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν διάδρομοι φόρτισης, μήκους 25 χιλιομέτρων, για παράδειγμα, στον αυτοκινητόδρομο, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν στην ίδια διαδρομή μια αυτονομία, που θα είναι κατά περίπου 20% μεγαλύτερη. Εκτός από την τεχνολογία επαγωγής, θα πρέπει στο πλαίσιο του project "eCharge" να εξελιχθεί επιπλέον μια ειδική επιφάνεια δρόμου, η οποία θα είναι ικανή να αναλάβει το επιδιωκόμενο έργο χωρίς ζημιές, καθώς επίσης και μια αξιόπιστη διαδικασία χρέωσης.Έτσι γίνεται η ασύρματη φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου
Η επαγωγική φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι με την ευρύτερη έννοια ίδια με την επαγωγική φόρτιση ενός smartphone. Δεν απαιτείται σύνδεση μέσω καλωδίου μεταξύ του σταθμού φόρτισης και του αυτοκινήτου. Το σταθερό πηνίο θα είναι ενσωματωμένο στο δρόμο, ενώ το δεύτερο, κινητό πηνίο είναι ενσωματωμένο στο πάτωμα του e-αυτοκινήτου. Το εναλλασσόμενο ρεύμα ρέει μέσω του πηνίου στο πάτωμα, δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο. Αν το πηνίο στο αυτοκίνητο πλησιάσει το μαγνητικό πεδίο, τότε ρέει ηλεκτρική ενέργεια. Το συγκεκριμένο ρεύμα τροφοδοτείται στη συνέχεια στην μπαταρία του οχήματος.

Το πολυτεχνείο του Braunschweig έχει ήδη αποκτήσει εμπειρία με την επαγωγική φόρτιση από το 2014 με το ασύρματο ηλεκτρικό λεωφορείο "Emil". Εκτός από το πολυτεχνείο, στο έργο συνεργάζονται επίσης μια εταιρεία παραγωγής πίσσας, μια εταιρεία ενέργειας, καθώς και η VW. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας υποστηρίζει το έργο οικονομικά, ενώ τεχνικός εταίρος είναι η ισραηλινή εταιρεία "ElectReon".
 

Διαβάστε παρακάτω την σελίδα του άρθρου που σας ενδιαφέρει