Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Διαβάστηκε από 15849 αναγνώστες - 26/5/2024

Τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται πως θα αποτελέσουν το μέλλον της αυτοκίνησης. Παρόλα αυτά, η τρέχουσα τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης εξακολουθεί και διαθέτει ελαττώματα και περιορισμούς. Αναλύουμε τα υπέρ και τα κατά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Τα ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα αποτελούν την νέα τάση στην αυτοκίνηση και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στην αγορά της Νορβηγίας, ξεπερνούν σε δημοτικότητα τα συμβατικά μοντέλα. Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμα κατάλληλα για όλους, αφού η τεχνολογία της ηλεκτροκίνησης εξακολουθεί να διαθέτει ελαττώματα και περιορισμούς.
Για αρχή, η αυτονομία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορεί να πλησιάσει ακόμα την αντίστοιχη ενός μοντέλου με κινητήρα βενζίνης ή diesel με γεμάτο ρεζερβουάρ. Εκτός αυτού, τα ηλεκτρικά μοντέλα είναι κατά πολύ πιο ακριβά από αυτά με συμβατικά μοτέρ. Και, όταν έρθει η ώρα της φόρτισης, τόσο η ταχύτητα «ανεφοδιασμού» όσο και η διαθεσιμότητα των σταθμών φόρτισης, κάνουν την πλάστιγγα να γέρνει κατά πολύ υπέρ των κινητήρων εσωτερικής καύσεως. Υπάρχει βέβαια και η δυνατότητα ολονύκτιας φόρτισης στο σπίτι, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει ο ιδιοκτήτης να είναι κάτοχος θέσης στάθμευσης η οποία διαθέτει και πρίζα. Αυτό θα φανεί σαν αστείο σε κάποιον που μένει στο κέντρο της πόλης και αναγκάζεται να παρκάρει το αυτοκίνητό του στο δρόμο.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να αρνηθούμε τα άλματα προόδου που έχουν γίνει όσον αφορά την εξέλιξη των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Τα πλεονεκτήματά τους αυξάνονται συνέχεια, και, εκτός από τα κρατικά οικονομικά οφέλη, που κινούνται από φοροαπαλλαγές μέχρι χρηματοδοτήσεις για την αγορά νέων μοντέλων, πλέον τα συγκεκριμένα οχήματα προσφέρουν μεγάλη οδηγική ευχαρίστηση χάρη στην άμεσα διαθέσιμη ροπή που προσφέρει ο ηλεκτρικός κινητήρας. Όσον αφορά τον οικολογικό χαρακτήρα, ενώ τα EV οχήματα δεν εκπέμπουν ρύπους, η συνολική περιβαλλοντολογική επίπτωση, από τους ρύπους κατασκευής ενός τέτοιου μοντέλου, έως και τον τρόπο με τον οποίον παράγεται το ρεύμα από τους παρόχους, πρέπει να αξιολογηθεί με κριτική σκέψη.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Τα μειονεκτήματα της ηλεκτροκίνησης
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε