Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Check Engine: To λαμπάκι του τρόμου... ή μήπως όχι;

Check Engine: To λαμπάκι του τρόμου... ή μήπως όχι;

21/2/2023

Το να θυμίζει ο πίνακας οργάνων σου χριστουγεννιάτικό δέντρο από τα λαμπάκια που έχουν ανάψει δεν είναι καλό σημάδι. Ειδικά αν έχει ενεργοποιηθεί και το Check Engine σίγουρα κάτι δεν πάει καλά. Τσέκαρε το γρήγορα και ίσως γλιτώσεις από πολλά έξοδα.

Μην αμελείς το Check Engine

Οι προειδοποιητικές λυχνίες στο αυτοκίνητο δεν υπάρχουν μόνο για ομορφιά. Είναι τοποθετημένα για να μας προειδοποιούν ότι κάτι πάει λάθος κάτω από το καπό. Μια τέτοια ένδειξη είναι και το Check Engine που σίγουρα προκαλεί ένα αίσθημα άγχος και φόβου στο άνοιγμα του.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Τι είναι το Check Engine;

Το Check Engine ή η ενδεικτική λυχνία δυσλειτουργίας είναι η ένδειξη που σε προειδοποιεί ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη μηχανή του οχήματος και συνήθως απεικονίζεται με ένα εικονίδιο κινητήρα. Ανάλογα τη σοβαρότητα της ζημίας έχει κίτρινο/πορτοκαλί (μπορείς να συνεχίσεις τη διαδρομή) ή κόκκινο χρώμα (άμεση ακινητοποίηση) και παρέχει ενημέρωση για τις δυσλειτουργίες σε διάφορα συστήματα.
 

Για ποιο λόγο μπορεί να ανάψει το Check Engine;

Η λίστα με τις αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν την ενεργοποίηση της ένδειξης Check Engine είναι μεγάλη, αλλά πολλές από αυτές δεν οδηγούν στην άμεση ακινητοποίηση του οχήματος. Μερικές από τις αιτίες είναι η χρήση κακής ποιότητας καυσίμου, το μη σωστό κλείσιμο της τάπας καυσίμου, η μειωμένη στάθμη λαδιού, δυσλειτουργία της αντλίας καυσίμου ή φράξιμο του φίλτρου καυσίμου, μόλυνση των μπεκ, πρόβλημα στον σπινθήρα των μπουζί, πρόβλημα στον αισθητήρα λάμδα, δυσλειτουργία του καταλύτη και άλλα πολλά.
 

Τι να κάνω σε περίπτωση που ανάψει το Check Engine;

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισκεφτείς όσο πιο άμεσα το συνεργείο της επιλογής σου, ώστε οι τεχνικοί να συνδεθούν με το όχημα σου και να δουν την αιτία που άναψε η ένδειξη. Αν το χρώμα είναι κίτρινο ή πορτοκαλί, μπορείς να το πας και οδικώς στο συνεργείο, αλλά αν είναι κόκκινο, τότε καλό θα ήταν να σταματήσεις άμεσα και να πάρεις τηλέφωνο την οδική βοήθεια. Μερικές φορές, το Check Engine μπορεί να ενεργοποιηθεί επειδή ο εγκέφαλος του αυτοκινήτου διάβασε στιγμιαία μια λάθος ένδειξη. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα  αν σβήσεις και ξαναβάλεις μπροστά τον κινητήρα να σβήσει. Όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να το αναφέρεις στο μηχανικό σου για να ψάξεις μήπως υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα.
 

Τελικά είναι το λαμπάκι του τρόμου το Check Engine ;

Ξεκάθαρα όχι! Το αντίθετο μάλιστα, αφού η προειδοποίηση που σου προσφέρει μπορεί να σε γλυτώσει από μεγάλα έξοδα και δυσάρεστες καταστάσεις. Σκέψου μόνο ότι αν σε ενημερώσει  ότι έχεις πρόβλημα στα μπεκ, μπορεί να σε γλιτώσει από κάψιμο ολόκληρου του κινητήρα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μην το αμελείς και να «ακούς» το όχημα σου για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως.


Φανερώνει πρόβλημα, αλλά ίσως σε γλυτώσει από μεγαλύτερα.
Αλλάζει χρώμα ανάλογα τη σοβαρότητα του προβλήματος.
Ανάβει από λάθος βενζίνη μέχρι χαλασμένο καταλύτη.
Μην το αφήσει στη μοίρα του, πήγαινε συνεργείο για να μην κλαις.
Σου έχει τύχει να σε σώσει το check engine; Τι κάνεις αν ανάψει;

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε