
Γιατί πρέπει να περιμένεις να σβήσουν τα λαμπάκια πριν βάλεις μπροστά;
Άλλοι λένε πως πρέπει και άλλοι το αγνοούν.
Στα πολύ παλιά δεν έχει νόημα αλλά στα υπόλοιπα πρέπει να το κάνεις.
Σκοπός να τσεκάρει ο εγκέφαλος ότι «όλα καλά» και να έχει σωστή πίεση το καύσιμο.
Στα καινούργια οι παραπάνω λειτουργίες γίνονται στο ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου.
autoagora Team
Άλλοι λένε πως πρέπει και άλλοι το αγνοούν
Ίσως το έχετε ακούσει από τους «παλιούς» πως πριν βάλεις μπροστά πρέπει να περιμένεις μερικά δευτερόλεπτα. Οι περισσότεροι βέβαια δεν ασχολούνται καν και απλά βάζουν το κλειδί και με τη μια το γυρίζουν για να βάλουν μπροστά το αυτοκίνητο. Τι από τα δύο όμως είναι το… σωστό;
Στα πολύ παλιά δεν έχει νόημα αλλά στα υπόλοιπα πρέπει να το κάνεις
Στα πολύ παλιά αυτοκίνητα χωρίς ηλεκτρικό ψεκασμό καυσίμου αλλά με καρμπιρατέρ, προφανώς και μια τέτοια συνήθεια δεν έχει κανένα νόημα. Αυτοκίνητα όμως από τη δεκαετία του `90 και μετά που έχουν injection και εγκέφαλο, η κίνηση αυτή έχει νόημα.
Στους κινητήρες με ηλεκτρονικό ψεκασμό, το καύσιμο βρίσκεται μόνιμα υπό πίεση στο κύκλωμα μεταξύ αντλίας και μπεκ καυσίμου. Όταν ο κινητήρας έχει μέρες να πάρει μπροστά, η πίεση αυτή εκτονώνεται. Έτσι με το γύρισμα του κλειδιού στην πρώτη σκάλα (που ανάβουν τα λαμπάκια στο ταμπλό), η τρόμπα καυσίμου «αποκαθιστά» την πίεση που αναφέραμε παραπάνω.
Σκοπός να τσεκάρει ο εγκέφαλος ότι «όλα καλά» και να έχει σωστή πίεση το καύσιμο
Εκτός από την απαραίτητη πίεση στο καύσιμο όμως, η κίνηση αυτή επιτρέπει στον εγκέφαλο να κάνει το απαραίτητο «health check». Πρόκειται για έναν γρήγορο έλεγχο ότι όλα λειτουργούν, ο οποίος ξεκινά με το που γυρίσει το κλειδί στη σκάλα που ανάβουν τα λαμπάκια στο καντράν. Μετά από 1-2 δευτερόλεπτα, ορισμένα από τα λαμπάκια σβήνουν και άρα ο κινητήρας είναι έτοιμος να πάρει μπροστά.
Στα καινούργια οι παραπάνω λειτουργίες γίνονται στο ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου
Δεν υπάρχει κάποιος επίσημος κανόνας ότι πρέπει να γίνεται η παραπάνω διαδικασία και η επιλογή της είναι προαιρετική για τον οδηγό. Στα πιο καινούργια αυτοκίνητα, η διαδικασία γίνεται πριν καν μπούμε στο αυτοκίνητο. Με το που ξεκλειδώνει ο οδηγός το αυτοκίνητο, όλες οι παραπάνω διεργασίες πραγματοποιούνται αυτόματα και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με το παρελθόν, ώστε να μην χρειάζεται να περιμένουμε αυτά τα δευτερόλεπτα. Πολλοί από εσάς ίσως έχετε ακούσει διάφορους «ήχους» από το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου όταν το ξεκλειδώνετε. Τώρα θα ξέρετε τι είναι!