Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Μπαγκαζιέρα οροφής: Τελικά αυξάνει την κατανάλωση;

Μπαγκαζιέρα οροφής: Τελικά αυξάνει την κατανάλωση;

Διαβάστηκε από 5312 αναγνώστες - 14/3/2024

Η μπαγκαζιέρα οροφής αυξάνει περισσότερο την κατανάλωση από το τρέιλερ
Ιδανική λύση διακοπών ειδικά για μικρότερα αυτοκίνητα
Ειδικά σχεδιασμένες να μην αλλάζουν πολύ την αεροδυναμική
Τα τεστ δείχνουν ότι τα SUV επηρεάζονται λιγότερο από τα χαμηλά!

Η μπαγκαζιέρα οροφής αυξάνει περισσότερο την κατανάλωση από το τρέιλερ

Η κατανάλωση ενός αυτοκινήτου έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Αεροδυναμική σχεδίαση και σχήμα και βάρος είναι οι πιο σημαντικοί. Γι`αυτό και αξεσουάρ που μπαίνουν έξω από το αυτοκίνητο όπως η μπαγκαζιέρα οροφής αλλάζουν το πόσο καίει.
 

Ιδανική λύση διακοπών ειδικά για μικρότερα αυτοκίνητα

Όπως λέει και το όνομά της, η μπαγκαζιέρα οροφής είναι ένας έξτρα αποθηκευτικός χώρος, που βιδώνει στις μπάρες οροφής. Αποτελεί απαραίτητο αξεσουάρ οικογενειακών συνήθως διακοπών, ειδικά για ιδιοκτήτες σχετικά μικρών αυτοκινήτων. Η χρήση της αρκετά απλή, καθώς την ανοίγεις από το πλάι, φορτώνεις κάθε λογής μπαγκάζια και την κλείνεις, κλειδώνοντας μάλιστα και την κλειδαριά για μεγαλύτερη ασφάλεια. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεις ένα άνετο ταξίδι για τους επιβάτες που δεν χρειάζεται να στριμωχτούν με μπαγκάζια στα καθίσματά τους, ενώ παράλληλα αυξάνεις τις μεταφορικές ικανότητες του αυτοκινήτου σου.

Ειδικά σχεδιασμένες να μην αλλάζουν πολύ την αεροδυναμική

Οι μπαγκαζιέρες οροφής είναι ειδικά σχεδιασμένες για να μην αλλάζουν πολύ την αεροδυναμική αντίσταση του αυτοκινήτου. Όταν όμως μιλάμε για ένα αξεσουάρ που εξέχει στον ουρανό του αυτοκινήτου, τότε προφανώς θα ανεβάσει την κατανάλωση, ειδικά όσο αυξάνεται και η ταχύτητα που αυτό κινείται. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, μια μπαγκαζιέρα οροφής μπορεί να ανεβάσει την κατανάλωση σημαντικά παραπάνω από μια συρόμενη μπαγκαζιέρα.

Τι έδειξαν όμως τα τεστ;

Πρώτο παράδειγμα, ένα Toyota Corolla του 2009, που ταξιδεύοντας με 105 χλμ./ώρα καίει περίπου 5,9 λίτρα ανα 100 χλμ., ενώ προσθέτοντας μια μπαγκαζιέρα οροφής 45 κιλών, η κατανάλωση σε αυτήν την ταχύτητα αυξήθηκε σχεδόν κατά 2 λίτρα (7,8 λτ./100 χλμ.), δηλαδή κατά 25%! Αντίθετα, με αποσκευές ίδιου βάρους στο πορτ μπαγκάζ, η κατανάλωση αυξήθηκε κατά μόλις 1%.

Σημαντική, αλλά μικρότερη αύξηση παρατηρήθηκε και σε ένα μεσαίο SUV (Ford Explorer). Στην περίπτωση του Explorer όμως, η αύξηση της κατανάλωσης ήταν της τάξεως του 10%, ενώ με το ίδιο βάρος στο χώρο αποσκευών η αύξηση ήταν ίδια με την περίπτωση του Corolla (1%). Σημαντικές διαφορές εντωπίστηκαν και σε αυτοκίνητα άλλου σχήματος, για παράδειγμα σε ένα sedan η αύξηση της κατανάλωσης ήταν 19%, ενώ σε ένα Toyota RAV4 13%.

Τέλος, σύμφωνα με τις έρευνες την κατανάλωση αυξάνουν τα περισσότερα αξεσουάρ οροφής, όπως οι απλές μπάρες και οι βάσεις ποδηλάτου ή πέδιλων του σκι. Πάντως κανένα από τα παραπάνω αξεσουάρ δεν ανεβάζει την κατανάλωση όσο η μπαγκαζιέρα οροφής. Κοινώς, αν δεν την χρησιμοποιείτε, καλύτερα να την βγάλετε από το αυτοκίνητο και ας μείνουν πάνω μόνο οι μπάρες οροφής.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε