Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Τα καλύτερα αντικλεπτικά μέσα για να μην σου κλέψουν το αυτοκίνητο

Τα καλύτερα αντικλεπτικά μέσα για να μην σου κλέψουν το αυτοκίνητο

Τα καλύτερα αντικλεπτικά μέσα για να μην σου κλέψουν το αυτοκίνητο

20/5/2024

Από συναγερμούς και συστήματα GPS έως... μεταλλικά μπαστούνια
Ο συναγερμός παραμένει το πιο δημοφιλές αντικλεπτικό
Πιο προηγμένα τα συστήματα GPS και immobilizer
Σταθερή αξία οι δαγκάνες και τα μπαστούνια

Από συναγερμούς και συστήματα GPS έως… μεταλλικά μπαστούνια

Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα που δυστυχώς δεν έχει αντιμετωπιστεί συλλογικά με αποτελεσματικότητα. Το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες να πληρώνουν πλέον ασφάλεια κλοπής. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψεις προληπτικά το αυτοκίνητό σου. Μερικοί από αυτούς είναι γνωστοί, άλλοι άγνωστοι, μερικοί δαπανηροί και άλλοι πιο οικονομικοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο συναγερμός, τα συστήματα GPS και immobilizer, αλλά και τα… παραδοσιακά μεταλλικά μπαστούνια.
 

Ο συναγερμός παραμένει το πιο δημοφιλές αντικλεπτικό

Το πιο δημοφιλές αντικλεπτικό μέσο παραμένει ο συναγερμός. Τα παλιότερα χρόνια θεωρούνταν ως μη εξαιρετέος από κάθε καινούργιο αυτοκίνητο. Όμως τελευταία υπάρχουν αυτοκίνητα που βγαίνουν από το εργοστάσιο χωρίς συναγερμό, καθώς οι αγοραστές τούς αποφεύγουν, θεωρώντας αφενός ότι πλέον δεν είναι αποτελεσματικοί, και αφετέρου ότι θα τους αδειάσει τη μπαταρία αν ενεργοποιηθεί κατά λάθος. Η αλήθεια είναι ότι πλέον το αυτί όλων μας, και ειδικά στις μεγαλουπόλεις, έχει γίνει λιγότερο ευαίσθητο στον ήχο του συναγερμού, θεωρώντας τον «φυσιολογικό».

Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι κυκλοφορούν στο εμπόριο διάφορα είδη συναγερμού. Τα πιο προηγμένα συστήματα διαθέτουν «υπερευαίσθητους» αισθητήρες κλίσης και κίνησης που ενεργοποιούνται με το παραμικρό άγγιγμα στο αυτοκίνητο. Μάλιστα σε ακριβότερα συστήματα υπάρχει η δυνατότητα απενεργοποίησης του κινητήρα (δεν παίρνει μπρος το μοτέρ) αλλά και εντοπισμού του αυτοκινήτου.
 

Πιο προηγμένα τα συστήματα GPS και immobilizer

Τα συστήματα immobilizer αποτρέπουν την παροχή ενέργειας στον εγκέφαλο του αυτοκινήτου, επομένως δεν παίρνει μπρος το μοτέρ, ακόμη κι αν έχει το κλειδί. Συνήθως απενεργοποιείται με κάποιον κωδικό, κρυφό διακόπτη ή τηλεχειριστήριο. Η εγκατάστασή του γίνεται από επαγγελματία, και παρόλο που είναι αρκετά αποδοτικό, θεωρείται ιδιαίτερα ακριβή λύση.

Μία ακόμη αποδοτική λύση είναι τα συστήματα GPS που εντοπίζουν διαρκώς τη θέση του αυτοκινήτου. Το σύστημα GPS μπορεί να βρίσκεται ήδη εγκατεστημένο στον συναγερμό (κυρίως ακριβότερων αυτοκινήτων), ωστόσο ο ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να το εγκαταστήσει και να βλέπει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται το όχημά του μέσω εφαρμογής στο κινητό. Βέβαια οι κλέφτες μπορούν και πάλι να τα παρακάμψουν, αφού κυκλοφορούν συστήματα που κόβουν το σήμα του GPS.
 

Σταθερή αξία οι δαγκάνες και τα μπαστούνια

Τέλος, μια ιδιαίτερα αποδοτική λύση είναι τα μεταλλικά αντικλεπτικά μέσα, όπως τα μπαστούνια τιμονιού, οι κλειδαριές του λεβιέ ταχυτήτων ή των πεντάλ, ακόμα και οι κλειδαριές τροχού. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε αυτά τα αντικλεπτικά μέσα, αφού για παράδειγμα μπορείς να βρεις στο εμπόριο μπαστούνι τιμονιού ή κλειδαριά λεβιέ από περίπου 25 έως και 100 ευρώ. Αυτά τα μέσα, πέρα από την πρακτική αξία τους, λειτουργούν συνήθως αποτρεπτικά για όσους προσεγγίζουν το αυτοκίνητο με σκοπό να το κλέψουν, καθώς γνωρίζουν ότι θα δυσκολευτούν να τα παρακάμψουν. Όπως και να έχει, εμείς προτείνουμε τη χρήση ενός συνδυασμού αντικλεπτικών μέσων ως την πιο αποδοτική λύση.

Εσύ ποιο αντικλεπτικό μέσο προτιμάς;
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε