Test Συνεργείων
NEO ΤΙΜΕΣ LEASING Short Videos
Χάνεις 400 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχεις φουσκώσει όσο πρέπει τα λάστιχα

Χάνεις 400 ευρώ τον χρόνο αν δεν έχεις φουσκώσει όσο πρέπει τα λάστιχα

8/6/2024

Τα ελαστικά χάνουν αέρα από την πρώτη μέρα και καταναλώνεις περισσότερο
Πληρώνεις 400 ευρώ σε καύσιμα τον χρόνο
Μπορεί να σου βγάλουν έως και 8.000 χλμ. λιγότερα
Αν έχουν λιγότερο αέρα, φρενάρεις ως και 3 μέτρα πιο μακριά

Τα ελαστικά χάνουν αέρα από την πρώτη μέρα

Τα ελαστικά είναι το μοναδικό σημείο του αυτοκινήτου που έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Επομένως η συντήρησή τους στο επιθυμητό επίπεδο συμβάλλει αποτελεσματικά στην ασφάλεια επιβατών και περαστικών. Εκτός από την ασφάλεια ωστόσο, εξοικονομείς και λεφτά αν τα ελαστικά σου έχουν τη σωστή πίεση. Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι ακόμα και τα καινούργια ελαστικά χάνουν αέρα από την πρώτη ημέρα, λόγω θερμοκρασίας και ώσμωσης. Η πίεση μεταβάλλεται κατά 2% λόγω διαστολής ή συστολής, και για την ακρίβεια όταν η θερμοκρασία μεταβάλλεται κατά 5,5 βαθμούς Κελσίου. Η ώσμωση αφορά τα μόρια του αέρα που περνούν μέσα από τα τοιχώματα του ελαστικού με αργούς ρυθμούς.
 

Πληρώνεις 400 ευρώ σε καύσιμα τον χρόνο

Αν δεν φουσκώνουμε εγκαίρως τα ελαστικά του αυτοκινήτου και η πίεσή τους ελαττωθεί κατά 0,5 bar (7,2 PSI), τότε η κατανάλωση του αυτοκινήτου αυξάνεται έως και 1,6 λτ./100 χλμ. Και μάλιστα η πτώση της πίεσης κατά 0,5 bar δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Μία τέτοια αύξηση στην κατανάλωση μεταφράζεται σε 3 ευρώ παραπάνω στα 100 χλμ. Στα 13.000 χιλιόμετρα που διανύει ένα μέσο αυτοκίνητο μέσα στον χρόνο, διαπιστώνουμε ότι τα ξεφούσκωτα λάστιχα κοστίζουν περίπου 200 λίτρα καυσίμου ή 400 ευρώ τον χρόνο.
 

Μπορεί να σου βγάλουν έως και 8.000 χλμ. λιγότερα

Και πέρα από αυτά, μειώνεται πολύ και το προσδόκιμο ζωής του ελαστικού. Συγκεκριμένα, για την ίδια πτώση στην πίεση κατά μισό bar, η ζωή του ελαστικού μπορεί να μειωθεί έως και 8.000 χιλιόμετρα. Ανάλογα αν υπάρχει μεγαλύτερη ή χαμηλότερη πίεση, η φθορά αυξάνεται αντίστοιχα στις άκρες ή στο κέντρο, με αποτέλεσμα και τη λιγότερη άνεση των επιβατών λόγω κραδασμών στην καμπίνα.
 

Αν έχουν λιγότερο αέρα, φρενάρεις ως και 3 μέτρα πιο μακριά

Για το τέλος αφήσαμε το σημαντικότερο από όλα. Με λιγότερη πίεση στα ελαστικά σου, βάζεις σε κίνδυνο τη ζωή σου και τις ζωές των επιβατών. Η οδηγική συμπεριφορά του οχήματος αλλοιώνεται, αλλά το πιο σοβαρό είναι ότι το αυτοκίνητο φρενάρει σε περισσότερα μέτρα όταν πατήσεις το φρένο χωρίς να έχουν τα ελαστικά σου την προτεινόμενη πίεση. Μάλιστα έχει υπολογιστεί ότι το αυτοκίνητο χρειάζεται 3 μέτρα παραπάνω για να ακινητοποιηθεί από τα 100 χλμ./ώρα.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις