Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Θάλαμος αερίων τα αυτοκίνητα των καπνιστών!
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Θάλαμος αερίων τα αυτοκίνητα των καπνιστών!

Διαβάστηκε από 21570 αναγνώστες - 21/2/2024

Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο βλάπτει την υγεία, αλλά και την τσέπη μας. Καταστρέφει τους πνεύμονες μας και ιδιαιτέρως των παιδιών, αλλά μπορεί να τιμωρηθείς και με πρόστιμο που φτάνει τα 5.000 ευρώ.

Το κάπνισμα είναι μια πολύ βλαβερή συνήθεια που καλό θα ήταν να την «κόψουν» όλοι οι άνθρωποι. Οι θεριακλήδες δεν σταματούν να καπνίζουν ακόμη και όταν οδηγούν, με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο τσιγάρο, ενώ συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και με μικρό παιδί, μέσα στο αυτοκίνητο. Εξίσου βλαβερό είναι και το κάπνισμα με ανοιχτά παράθυρα, αφού η καμπίνα του αυτοκινήτου θυμίζει θάλαμο αερίων.
Καπνίζεις 23 τσιγάρα κάθε φορά που ανάβεις ένα μέσα στο αυτοκίνητο
«Έλα μωρέ, 1 τσιγάρο άναψα…». Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη ατάκα που θα πει ένας καπνιστής, αν κάποιος προσπαθήσει να του βάλει μυαλό για το λάθος που κάνει. Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία ήρθε να ακυρώσει και αυτή την λίγο χαλαρή στάση απέναντι στο τσιγάρο, αφού η τελευταία της μελέτη απέδειξε πως το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο είναι 23 φορές πιο βλαβερό από το κάπνισμα σε ένα μπαρ. Ο υπερβολικά μικρός χώρος της καμπίνας του αυτοκινήτου αναγκάζουν τους επιβάτες να «καπνίζουν» ακόμα και χωρίς αναμμένο τσιγάρο.

85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το κάπνισμα με ανοιχτά τζάμια ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει όριο τα 25mg
Το κάπνισμα μέσα στο αυτοκίνητο ακόμη και με ανοιχτά παράθυρα, δημιουργεί ρύπανση του αέρα που υπερβαίνει τα επίσημα όρια ασφαλείας του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας. Ερευνητές από τη Σκωτία, έκαναν μετρήσεις επί ένα τριήμερο στη διάρκεια 85 διαδρομών με αυτοκίνητο, διάρκειας δέκα λεπτών έως μίας ώρας. Στις μισές περίπου διαδρομές, ο οδηγός κάπνισε από ένα έως τέσσερα τσιγάρα. Οι επιστήμονες κατέγραφαν με ειδική συσκευή στο πίσω κάθισμα το επίπεδο της ποιότητας του αέρα, που όπως διαπιστώθηκε, τα μικροσωματίδια μέσα στο αυτοκίνητο ήταν κατά μέσο όρο 85 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ποσότητα υπερτριπλάσια του μέγιστου επιπέδου των 25 mg/κυβικό μέτρο που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όσο περισσότερα τσιγάρα κάπνιζε ο οδηγός, αυξανόταν και το επίπεδο των σωματιδίων, που έφθαναν κατά μέσο όρο έως τα 385 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

1.500 ευρώ πρόστιμο αν υπάρχει στο αυτοκίνητο παιδί κάτω των 12 ετών
Αν μέσα στο αυτοκίνητο υπάρχει παιδί κάτω των 12 ετών, η τροχαία θα επιβάλει πρόστιμο 1.500 ευρώ σε αυτόν που καπνίζει, ακόμα και αν δεν είναι ο οδηγός του οχήματος. Ίδιο είναι το πρόστιμο και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Εξίσου ακριβές είναι και οι ποινές και για τους οδηγούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο. Σε αυτή την περίπτωση, ο οδηγός τιμωρείται με 1.500 ευρώ και αφαίρεση διπλώματος για ένα μήνα, ενώ στην περίπτωση που εντός του οχήματος βρίσκεται παιδί κάτω των 12 ετών, τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται στα 3.000 ευρώ.               

Μέχρι και με 5.000 ευρώ μπορεί να τιμωρηθείς από την Πυροσβεστική υπηρεσία
Αν βρεθείς να καπνίζεις σε αυτοκίνητο που είναι σε δασική περιοχή μπορεί ακόμα και η Πυροσβεστική υπηρεσία να σου επιβάλλει πρόστιμο, που ξεκινά από τα διακόσια ευρώ, και σε περίπτωση που ξανασυμβεί, το ύψος του προστίμου μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 5.000 ευρώ.
 

 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις