Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Η Ιταλία δίνει 1,1 δισ. για να ενθαρρύνει την απόκτηση αυτοκινήτου

Η Ιταλία δίνει 1,1 δισ. για να ενθαρρύνει την απόκτηση αυτοκινήτου

2/2/2024

Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης η οικονομική ενίσχυση των αγοραστών και η επανάκαμψη της αγοράς του αυτοκινήτου. Σύγκρουση μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Stellantis για την αύξηση παραγωγής επί ιταλικού εδάφους.

Αξιζει να μαθετε

Κίνητρα 1 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση για την απόκτηση αυτοκινήτου

Αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας της Ιταλίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσφέρει κίνητρα ύψους 1 δισ. ευρώ το 2024 για να ενθαρρύνει την αγορά αυτοκινήτων, αλλά και να ενισχύσει παράλληλα τη μετάβαση σε λιγότερο ρυπογόνα οχήματα.
 

Σύγκρουση μεταξύ ιταλικής κυβέρνησης και Stellantis

Αυτή η απόφαση έρχεται μετά την πρόσφατη δήλωση της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ότι ο όμιλος Stellantis, ο οποίος δραστηριοποιείται στη χώρα, ενεργεί συχνά «κατά του εθνικού συμφέροντος». Υπενθυμίζουμε ότι η εταιρεία, στην οποία ανήκουν πλέον η Fiat και η Alfa Romeo, είναι η μόνη που παράγει αυτοκίνητα σε ιταλικό έδαφος. Η Πρωθυπουργός αξιώνει από τη Stellantis να αυξήσει την παραγωγή της σε 1 εκατομμύριο οχήματα το έτος στην Ιταλία, ενώ η εταιρεία βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο εξαιτίας του δραστικού περιορισμού των εξόδων της.
 

Η Μελόνι βλέπει εμπλοκή της Γαλλίας στις κινήσεις της Stellantis

Πριν από λίγο καιρό, η Stellantis επικοινώνησε γραπτώς με τις ιταλικές αντιπροσωπείες της, ενημερώνοντας για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο Μαρόκο, χώρα στην οποία στρέφονται αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες για την οικονομικότερη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Η Μελόνι κατηγορεί τη Stellantis ότι επηρεάζεται από τη Γαλλία, η οποία κατέχει το 6,1% του ομίλου μέσω της Bpifrance. Η εν λόγω εταιρεία ανήκει στο γαλλικό κράτος και έχει εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο της Stellantis. Η Ιταλία δεν έχει μετοχές της Stellantis, ούτε και εκπροσώπους στη διοίκηση.
 

Αμεση ανάγκη για επανάκαμψη της παραγωγής αυτοκινήτων

Σε απάντηση των δηλώσεων της Μελόνι, ο CEO της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ιταλία ξοδεύει λιγότερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών οχημάτων και ότι η συνολική προσέγγιση της κυβέρνησης στο θέμα των ηλεκτρικών δεν ενισχύει καθόλου την παραγωγή. Η κυβέρνηση και η Stellantis είναι σε συζητήσεις από το περασμένο καλοκαίρι για την εξεύρεση κάποιας λύσης ώστε να αντιστραφεί η μεγάλη πτώση παραγωγής στον τομέα της αυτοκίνησης σε εθνικό επίπεδο.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε