Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Κάνε πιο πράσινες τις φετινές γιορτές για ένα βιώσιμο μέλλον
5 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Κάνε πιο πράσινες τις φετινές γιορτές για ένα βιώσιμο μέλλον

Διαβάστηκε από 10922 αναγνώστες - 22/12/2023

Οι γιορτές είναι προ των πυλών, και στους δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος. Αν είσαι κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου η φόρτισή του δεν είναι πλέον πρόβλημα για εσένα γιατί με τη blink μπορείς να φορτίζεις όσο εργάζεσαι, ψωνίζεις, γυμνάζεσαι ή πίνεις καφέ.

Τα πλεονεκτήματα που έχουν οι κάτοχοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις θέσεις parking

Η ηλεκτροκίνηση γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής στην Ελλάδα, και ως εκ τούτου το δίκτυο φόρτισης διευρύνεται συνεχώς. Πλέον πολλά καταστήματα ενσωματώνουν φορτιστές στις θέσεις parking τους, με τις τελευταίες να είναι διαθέσιμες αποκλειστικά για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αυτό δίνει ένα επιπλέον «ατού» στους κατόχους των συγκεκριμένων οχημάτων, αφού οι πιθανότητες να βρουν μια θέση στάθμευσης έτοιμη να τους «περιμένει» αυξάνονται αρκετά. Ας δούμε τα πλεονεκτήματα που έχουν οι οδηγοί ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις γιορτές.

Βρίσκεις εύκολα φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ταυτόχρονα έχεις «ρεζερβέ» θέση στάθμευσης

Τα καταστήματα που έχουν τοποθετήσει φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου γίνονται ολοένα και περισσότερα, και δεν αναφερόμαστε μόνο για την Αθήνα αλλά για όλη την επικράτεια. Το δίκτυο της Blink για παράδειγμα, το οποίο χρησιμοποιούμε και εμείς για να φορτίζουμε τα αυτοκίνητα δοκιμών μας, περιλαμβάνει περισσότερες από 620 θέσεις φόρτισης πανελλαδικά, σε επιχειρήσεις όπως γυμναστήρια, καφέ, κάβες, supermarket, τράπεζες και λοιπά καταστήματα.



Οι ιδιοκτήτες ηλεκτροκίνητων οχημάτων βγαίνουν με αυτό τον τρόπο διπλά κερδισμένοι: Αφενός έχουν μια θέση στάθμευσης να τους «περιμένει», μειώνοντας έτσι το χάσιμο χρόνου και τον εκνευρισμό του να ψάχνεις να παρκάρεις, και αφετέρου στο ίδιο ακριβώς σημείο έχουν διαθέσιμο φορτιστή, γλυτώνοντας έτσι την επιπλέον διαδικασία να αναζητούν σημείο φόρτισης αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εσύ κάνεις τις δουλειές σου και το ηλεκτρικό σου αυτοκίνητο φορτίζει

Η φόρτιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου χρειάζεται κάποια ώρα για να ολοκληρωθεί, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό τη σημερινή εποχή που η καθημερινότητά μας είναι αρκετά πιεσμένη χρονικά. Για αυτό το λόγο η χρήση φορτιστών που είναι εγκατεστημένοι σε επιχειρήσεις διευκολύνει κατά πολύ τους κατόχους ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αφού έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν το αυτοκίνητό τους κάνοντας παράλληλα τα ψώνια τους, ή πίνοντας τον καφέ τους.



Σε γενικές γραμμές η αυτονομία του μέσου ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται κατά περίπου 50 με 60 χιλιόμετρα για κάθε μισή ώρα φόρτισης σε σταθμό ισχύος 22kW, όπως αυτοί της Blink. Το νούμερο εξαρτάται από τη μπαταρία του κάθε αυτοκινήτου, ωστόσο καταλαβαίνουμε πως ο κάτοχος του ηλεκτροκίνητου μοντέλου μπορεί να εκμεταλλευτεί κάθε λεπτό που το όχημά του είναι παρκαρισμένο για να το φορτίσει.

Η διαδικασία φόρτισης του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι πολύ απλή

Η διαδικασία φόρτισης ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι ιδιαίτερα απλή, με τις διαφορές μεταξύ παρόχων να είναι μικρές. Ας πάρουμε για παράδειγμα την Blink που χρησιμοποιούμε εμείς, η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να φορτίσουμε μέσω εφαρμογής στο κινητό ή μέσω κάρτας.

Πρώτα κατεβάζουμε την εφαρμογή στο smartphone μας, μέσω Google Play ή AppStore και μετά επιβεβαιώνουμε το email μας, τα στοιχεία μας και τις πληροφορίες του οχήματος. Δημιουργείται ο λογαριασμός, τον οποίον φορτίζουμε με χρήματα. Είμαστε έτοιμοι!
Επιλέγουμε στο χάρτη της εφαρμογής το σταθμό φόρτισης στον οποίον βρισκόμαστε, συνδέουμε το καλώδιο στο αυτοκίνητο, επιλέγουμε την αντίστοιχη πρίζα στην εφαρμογή και πατάμε «έναρξη φόρτισης». Η λυχνία γίνεται μπλε και η διαδικασία ξεκινά.
 
Αν θέλουμε να σταματήσουμε τη φόρτιση, πατάμε το αντίστοιχο «κουμπί» στην εφαρμογή και  επιλέγουμε «τερματισμός». Αξίζει να αναφέρουμε πως έχουμε στη διάθεσή μας ανά πάσα στιγμή πληροφορίες για τη διάρκεια και την κατανάλωση ρεύματος.
 


Πέραν της εφαρμογής του κινητού, η Blink μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε δωρεάν μια κάρτα μέλους του δικτύου φόρτισης.
Με την κάρτα το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε, αφού συνδέσουμε το αυτοκίνητο με το φορτιστή, είναι να περάσουμε την κάρτα από τον αναγνώστη του σταθμού. Η διαδικασία ξεκινά άμεσα, ενώ αν θέλουμε να την ολοκληρώσουμε, απλά ξαναπερνάμε την κάρτα από τον ίδιο αναγνώστη.
 
Η χρέωση του συγκεκριμένου παρόχου είναι 0,43 ευρώ/kWh, ενώ η εταιρεία έχει 24ωρη εξυπηρέτηση πελατών, 7 μέρες την εβδομάδα, στο τηλέφωνο 210-7232862.

 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις