Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τι κάνω αν με παρασύρει το νερό μέσα σε αυτοκίνητο;

Τι κάνω αν με παρασύρει το νερό μέσα σε αυτοκίνητο;

Διαβάστηκε από 31220 αναγνώστες - 28/9/2023

Επειδή το σενάριο να παρασύρει εσένα μέσα στο αυτοκίνητο σου ένας χείμαρρος δεν είναι επιστημονικής φαντασίας, αλλά δυστυχώς πραγματικότητα, δες τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες να γλυτώσεις.

Δυστυχώς στην Ελλάδα οι πλημμύρες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο κι ειδικά μετά τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν τη φυσική μας αντιπλημμυρική προστασία, τα δέντρα, προβλέπεται να έχουν ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Τι κάνεις όμως όταν ο δρόμος γίνεται χείμαρρος και αρχίζει να παρασύρει το αυτοκίνητο σου? Αρχικά μείνε ψύχραιμος!

Πρέπει να ανοίξεις τα παράθυρα, γιατί οι πόρτες δεν θα ανοίγουν λόγω πίεσης του νερού και τα ηλεκτρικά συστήματα θα χαλάσουν.

Σου φαίνεται περίεργο, αλλά είναι η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις όταν αρχίζει να παρασύρει το αυτοκίνητο ένας χείμαρρος. Ο λόγος απλός: είναι η μόνη διέξοδος που θα έχεις! Οι πόρτες λόγω της μεγάλης πίεσης που δέχονται από το νερό δεν θα ανοίγουν, ενώ υπάρχει τεράστια πιθανότητα να βραχυκυκλώσει το ηλεκτρικό σύστημα, με αποτέλεσμα να μην δουλεύουν τα ηλεκτρικά παράθυρα.

Πρέπει να λύσεις τη ζώνη και να βγάλεις όλα τα βαριά ρούχα που φοράς

Λύνοντας τη ζώνη έχεις μεγαλύτερο εύρος κινήσεων και μπορείς να αντιδράσεις πιο άμεσα. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα ρούχα θα τους προστατέψουν από το κρύο, θα πρέπει να αναθεωρήσουν. Θα πρέπει να βγάλουν όλα τα βαριά ρούχα που φορούν και να μείνουν με τα απολύτως απαραίτητα, ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί να κολυμπήσουν, να είναι όσο πιο ελαφριοί και άνετοι μπορούν.

Πρέπει να στείλεις «live» location και να κρατήσεις στεγνό το κινητό σου

Τα καλά της τεχνολογίας! Στέλνοντας μέσω εφαρμογών σε γνωστούς και φίλους το στίγμα για το που βρίσκεσαι, είναι πιο εύκολη η εύρεση σου από τις ομάδες διάσωσης. Προσπάθησε να κρατήσεις όσο πιο στεγνό μπορείς το κινητό σου, για να μην σταματήσει η μετάδοση ή ακόμα καλύτερα για να καλέσεις ο ίδιος σε βοήθεια. Μια σακούλα ή ένα σακουλάκι τροφίμων με φερμουάρ μπορούν να βοηθήσουν στο έπακρο στο να μην βραχεί η συσκευή! Αν το κινητό είναι αδιάβροχο από το εργοστάσιο του, ακόμα καλύτερα

Το να ανέβεις στην οροφή δεν είναι η πιο ασφαλής επιλογή

Ο εγκέφαλος σου θα σου πει ότι το να ανέβεις στην οροφή είναι ότι καλύτερο έχεις να κάνεις, αλλά είναι λάθος! Ανεβαίνοντας και παραμένοντας στην οροφή όσο το αυτοκίνητο παρασύρεται, εκτός ότι είσαι εντελώς εκτεθειμένος, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθείς ξαφνικά στο νερό, αν κάτι χτυπήσει το αυτοκίνητο σου ή φουσκώσει ακόμα περισσότερο ο χείμαρρος. Καλύτερα να κολυμπήσεις στο πιο κοντινό σταθερό, εκτός νερού, ψηλό σημείο. Μην προσπαθήσεις να κολυμπήσεις κόντρα στο ρεύμα, αλλά πήγαινε μαζί του μέχρι να βρεις το ιδανικό σημείο διαφυγής.
 
Το ένστικτο επιβίωσης και η αίσθηση του κινδύνου θα σου «φωνάζουν» ότι πρέπει να κλείσεις παράθυρα, να ασφαλίσεις πόρτες και να μείνεις μέσα στο αυτοκίνητο.  Αν και ακούγεται σωστό, τελικά δεν είναι.  Η κάθε τέτοια τραγική κατάσταση έχει διαφορετικές παραμέτρους και κινδύνους. Υπολόγισε την ένταση του χειμάρρου, κοίταξε τον περιβάλλοντα χώρο για να δεις την ευκαιρία που χρειάζεσαι για να ξεφύγεις από το ανεξέλικτο αυτοκίνητο και δράσε σύμφωνα με τις δικές σου δυνάμεις. Μα πάνω όλα μείνε ψύχραιμος, γιατί στο τέλος η σωστή κρίση θα σε σώσει.
 
Οι πόρτες δεν θα ανοίξουν και τα ηλεκτρικά παράθυρα δεν θα δουλεύουν!
Κατέβασε γρήγορα τα παράθυρα, λύσε τη ζώνη, βγάλε τα πιο βαριά ρούχα που φοράς, στείλε σε φίλους live location και μην δεις την οροφή σαν ασφαλή επιλογή, γιατί ίσως να κινδυνεύεις περισσότερο!



 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις