Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Ξέρετε ότι το φυσικό αέριο «καίει» λιγότερο από τα ηλεκτρικά;
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Ξέρετε ότι το φυσικό αέριο «καίει» λιγότερο από τα ηλεκτρικά;

Διαβάστηκε από 19362 αναγνώστες - 5/10/2023

Να το πάρω βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό; Καλό και άγιο το Marketing, αλλά ποια είναι η πιο συμφέρουσα επιλογή για την τσέπη του Έλληνα, σήμερα;

Η ανάγκη για φθηνά έξοδα χρήσης των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με την πίεση της Ε.Ε. για την μείωση των ρύπων CO2, μας προσφέρουν αρκετές διαθέσιμες επιλογές κινητήρων και καυσίμων. Η μόδα και το marketing λένε «πάρτε ηλεκτρικά», η παράδοση λέει βενζίνη και πετρέλαιο, και οι εναλλακτικοί προωθούν το φυσικό αέριο. Ωραία όλα αυτά, αλλά στην Ελλάδα τι συμφέρει πιο πολύ;
Ποιες είναι οι επιλογές;
Ο Έλληνας του 2023 μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε βενζίνη, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ρεύμα, το επόμενο αυτοκίνητο του. Αν στις βασικές προτεραιότητες του μυαλού του, είναι να μην πληρώνει και πολλά για να το χρησιμοποιεί, τότε παίρνει το κομπιουτεράκι και μετράει. Οι κινητήρες βενζίνης και πετρελαίου, έχουν εξελιχτεί πολύ τα τελευταία χρόνια, και έχουν μειώσει πολύ το καθημερινό τους κόστος, με τα ηλεκτρικά και τα αερίου να παρέχουν οικονομικότερη καθημερινότητα, αλλά πιο μπελαλίδικη. 


 
Τι μας προτείνουν
Tο Ευρωπαϊκό project Fpc4consumers, το Ελληνικό υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αλλά και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αποκάλυψαν έρευνα με το κόστος καυσίμου για κάθε 100 χιλιόμετρα στην Ελλάδα, ανά τύπο οχήματος. Τα ηλεκτρικά κέρδισαν την κούρσα, αλλά με την προϋπόθεση πως το φορτίζεις σπίτι σου. Αν το φορτίζεις σε κοινόχρηστο φορτιστή, τότε σε πολλές περιπτώσεις το αυτοκίνητο με φυσικό αέριο, ήταν πιο οικονομικό. Πιο πολλά λεφτά χαλάς στην Ελλάδα για 100 χιλιόμετρα με κινητήρα βενζίνης (όποιας κατηγορίας μοντέλο), και τρίτο στην λίστα είναι το πετρέλαιο. 
 
Τι να πάρω τελικά;
Αν μπορείς να εγκαταστήσεις έναν ταχυφορτιστή στο σπίτι σου σήμερα, και κάνεις πολλά χιλιόμετρα μέσα στην πόλη, τότε να επιλέξεις ένα ηλεκτρικό. Στην περίπτωση που θέλεις να γλυτώνεις χρήματα αλλά να μπορείς να κάνεις και ταξίδια με το αυτοκίνητο σου, να αγοράσεις ένα μοντέλο με φυσικό αέριο. Με μια προϋπόθεση! Να προγραμματίζεις πάντα την διαδρομή και τα χλμ, ώστε να γεμίσεις ξανά το ρεζερβουάρ. 


 
Κι αν δεν είναι εφικτό;
Ξέχωρα όμως από τις έρευνες και τις μετρήσεις, η επιλογή που πρέπει να κάνει κάποιος στην χώρα μας, θα πρέπει να μην προβληματίζει την καθημερινότητα του. Μέχρι στιγμής, αποτελεί πρόβλημα που θα φορτίσεις το ηλεκτρικό σου και που θα γεμίσεις με αέριο το ρεζερβουάρ σου. Άρα, μέχρι να γεμίσει η χώρα ταχυφορτιστές ηλεκτρικού ρεύματος και σταθμούς ανεφοδιασμού αερίου, θα υπάρχει πάντα η λύση του diesel αλλά και της βενζίνης, με τους νέους πιο καθαρούς και οικονομικούς κινητήρες, καινούργιας τεχνολογίας. Μπορεί να μην προσφέρουν την οικονομία που προσφέρει το ρεύμα και το αέριο, αλλά σε σύγκριση με το κόστος χρήσης αυτοκινήτων 10 χρόνων πριν, η μείωση είναι ιδιαίτερα εμφανής.

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις