Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Το λάθος που κάνουμε στο super market και το βαρύ πρόστιμο που το ακολουθεί

Το λάθος που κάνουμε στο super market και το βαρύ πρόστιμο που το ακολουθεί

23/2/2024

Όλοι προτιμούμε να μεταφέρουμε τις σακούλες από το σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητο. Μπορεί όμως τα ψώνια να σου κοστίσουν ακόμη πιο ακριβά, αφού ο Κ.Ο.Κ. θεωρεί επικίνδυνο ένα λάθος που μπορεί να μην γνωρίζεις καν ότι κάνεις. Ποιο είναι αυτό;

Αξιζει να μαθετε

Αν μεταφέρεις τα ψώνια του σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητο, μπορεί να «φας» πρόστιμο

Η επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ με το αυτοκίνητο είναι για τους περισσότερους από μας μία καθιερωμένη συνήθεια. Οι αποθηκευτικοί χώροι του αυτοκινήτου μάς επιτρέπουν να μεταφέρουμε πολλά ψώνια, χωρίς κόπο, με ένα δρομολόγιο. Ωστόσο υπάρχει η πιθανότητα να «φάμε» πρόστιμο, καθώς η νομοθεσία θεωρεί επικίνδυνο ένα λάθος που μπορεί να μην γνωρίζουμε καν ότι κάνουμε. Ποιο είναι αυτό;
 

Τα ψώνια στο πορτ-μπαγκάζ, όχι στις πίσω θέσεις

Το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να τοποθετούμε τις σακούλες με τα ψώνια στις θέσεις των επιβατών και όχι στο πορτ-μπαγκάζ. Αυτή η συνήθεια μπορεί να δημιουργήσει εμπόδια στο έργο του οδηγού αλλά και να οδηγήσει σε ελαφρύ ή και σοβαρό τραυματισμό. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί σε περίπτωση ατυχήματος. Σε μια ενδεχόμενη σύγκρουση, και ανάλογα με τη σφοδρότητά της, υπάρχει η πιθανότητα να εκτοξευτούν τα προϊόντα μέσα από τις σακούλες με μεγάλη ταχύτητα και να προκαλέσουν τραυματισμό στον οδηγό ή στους υπόλοιπους επιβάτες.
 

Αντικείμενο 500 γραμμαρίων φτάνει να ζυγίζει 22 κιλά, αν το αυτοκίνητο κινούνταν με 50 χλμ./ώρα και τρακάρει

Σε μια πιθανή σύγκρουση, λόγω της αδράνειας, τα ψώνια «θέλουν» να συνεχίσουν να κινούνται με την ταχύτητα που είχε το αυτοκίνητο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε μία σύγκρουση πριν από την οποία το αυτοκίνητο κινούνταν με 50 χλμ./ώρα, ένα αντικείμενο το οποίο ζυγίζει 500 γραμμάρια, τη στιγμή της σύγκρουσης θα έχει ορμή ίση με 22 κιλά. Με ταχύτητα 90 χλμ./ώρα, το βάρος του ίδιου αντικειμένου ανέρχεται στα 70 κιλά. Στον τομέα της οδικής ασφάλειας, το συγκεκριμένο φαινόμενο έχει καθιερωθεί ως «φαινόμενο του ελέφαντα».
 

Πρόστιμο 80 ευρώ αν τα αντικείμενα στις πίσω θέσεις μειώνουν την ορατότητα του οδηγού

Ωστόσο, αν αυτό δεν αρκεί για να αποτρέψει τους οδηγούς από το να αφήνουν τα ψώνια στα πίσω καθίσματα, τότε ίσως τα καταφέρει το πρόστιμο των 80 ευρώ. Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 32 του Κ.Ο.Κ., η φόρτωση αντικειμένων στο αυτοκίνητο θα πρέπει να γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε αυτά να μην γίνονται εμπόδιο στην ορατότητα και την οδηγική ικανότητα του οδηγού, αλλά και να μην περιορίζεται η σταθερότητα του οχήματος.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε