3 φωτογραφίες »

Να αγοράσω Diesel σήμερα ή όχι?

Διαβάστηκε από 14451 αναγνώστες - 8/9/2021

Θα απαγορευτούν τα diesel αυτοκίνητα; Να αγοράσω αυτοκίνητο με πετρελαιοκινητήρα σήμερα ή θα πετάξω τα λεφτά μου; Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα ερωτήματα τα οποία μας κάνουν φίλοι και αναγνώστες μας, εδώ και καιρό. Ήρθε η ώρα λοιπόν να απαντήσουμε «μια και καλή» σε αυτά τα ερωτήματα, και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο, οριστικά!

Όταν το 2011 ήρθε η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων με πετρέλαιο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι δρόμοι γέμισαν με αυτοκίνητα diesel κάθε κατηγορίας, καθώς η κατανάλωση τους, ήταν λιγότερη από την μισή από τα αυτοκίνητα που οδηγούσαμε μέχρι τότε.
Την έκρηξη στις πωλήσεις των πετρελαιοκίνητων μοντέλων, ακολούθησε μία σειρά γεγονότων που περιλαμβάνουν σκάνδαλα, επιβολή περιορισμών από την Ε.Ε. για ρύπους, NOx, CO2, ηλεκτροκίνηση, Euro 7 κ.α. που έβαλαν όλους μας σε ένα σκεπτικισμό, για το αν είναι σωστή επιλογή να αγοράσω σήμερα, ένα diesel στην Ελλάδα. 

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »Γιατί να μην πάρεις Diesel; 
Η εξέλιξη των κινητήρων πετρελαίου μετά την εφαρμογή του WLTP μοιάζει ασύμφορη και χωρίς νόημα για τις πιο πολλές βιομηχανίες, καθώς η μόδα και η Ε.Ε. επιτάσσει ηλεκτροκίνητα και υβριδικά. Tα νέα πρότυπα Euro 7 σχεδόν απαγορεύουν την εξέλιξη αυτοκινήτων με κανονικό μοτέρ
Λίγες μέρες πριν ανακοινώθηκε η συμφωνία από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. για την επιβολή υψηλότερων τιμών στα διόδια των Εθνικών οδών για τα ρυπογόνα επαγγελματικά. Ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο, να γενικευθεί στο μέλλον ένα τέτοιο μέτρο; Οι εξελίξεις τρέχουν και οι αποφάσεις πολλές φορές, εκπλήσσουν…

Την ίδια ώρα, τα diesel αυτοκίνητα είναι πιο ακριβά από τα βενζινοκίνητα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Η ποιότητα των καυσίμων στην χώρα μας είναι …υπό συζήτηση, και έτσι, οι επιπτώσεις από τις βλάβες που μπορεί να τύχουν σε ένα πετρελαιοκινητήρα (όταν αγοράζεις ένα μεταχειρισμένο), που έχει λήξει η εγγύηση του, είναι τσουχτερές! Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις, που το κόστος του service ενός κινητήρα πετρελαίου, είναι πιο ακριβό από ενός βενζινοκινητήρα.  


 
Γιατί να πάρεις diesel αυτοκίνητο σήμερα;
Τα πλεονεκτήματα της αγοράς ενός diesel αυτοκινήτου παραμένουν πολύ ελκυστικά στην εποχή μας. Ένα αυτοκίνητο με κινητήρα πετρελαίου είναι κατά κανόνα, πιο οικονομικό από ότι ένα με κινητήρα βενζίνης, ενώ σε ένα ταξίδι είναι πιο οικονομικό και από υβριδικά μοντέλα
Οι σύγχρονοι EURO 6d κινητήρες πετρελαιοκινητήρες μπορούν να ανταγωνιστούν τους βενζινοκινητήρες στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx), και αρκετές φορές να αποδειχτούν και πιο καθαροί. Κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη μας, αφού πληρώνεις πολύ χαμηλά τέλη κυκλοφορίας ή και καθόλου. Διαθέτουν άφθονη και εντυπωσιακή ροπή με κινητήρες που δεν κροταλίζουν όπως στο παρελθόν. 

Οι νέοι αυστηροί κανονισμοί
Δεν είναι λίγες οι βιομηχανίες που έχουν ήδη σταματήσει την εξέλιξη των κινητήρων πετρελαίου, αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα μέτρα που είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή. Οι νέες προδιαγραφές ρύπων Euro 7 που θα τεθούν σε ισχύ από το 2025, ουσιαστικά βάζουν τέλος στην εξέλιξη των κανονικών κινητήρων. Το καταλυτικό σύστημα των diesel αυτοκινήτων, θα είναι πολύπλοκο και ακριβό και θα περιορίσει τους πετρελαιοκινητήρες σε όλες τις κατηγορίες. Θα προστεθεί μέχρι και ειδικό λογισμικό που θα ελέγχει την εκπομπή ρύπων για τα «πρώτα» 250.000 χλμ. και στην περίπτωση που ξεφεύγει από τα όρια, να πληρώνει ο ιδιοκτήτης την …λυπητερή!

Έχω όμως πραγματικά ανάγκη ένα diesel;
Έχουν γίνει «αναλύσεις επί αναλύσεων» για το αν έχει ανάγκη ένας οδηγός στην Ελλάδα τις αρετές ενός diesel αυτοκινήτου. Είναι αρκετά τα ερωτήματα που θα σε ταλαιπωρήσουν, αλλά εσύ πρέπει να επικεντρωθείς στο βασικό ερώτημα. Διανύεις πάνω από 20.000 χλμ. το χρόνο; Αν ναι, τότε η επιλογή ενός αυτοκινήτου με κινητήρα πετρελαίου, ίσως μοιάζει σωστή. Αν όχι, τότε η απόσβεση του έξτρα κόστους γίνεται σε διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών και έτσι δεν συμφέρει η αγορά.

Kοινοποίησε το »
Σχολιάσε το »