Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Qashqai: Πώς η Nissan δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία
9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Qashqai: Πώς η Nissan δημιούργησε μια ολόκληρη κατηγορία

Διαβάστηκε από 14500 αναγνώστες - 24/3/2024

Το Nissan Qashqai θεωρείται το πρώτο μικρομεσαίο crossover SUV, το οποίο συνδύασε την ευρυχωρία των SUV με τα οδηγικά χαρακτηριστικά και την οικονομία των hatchbacks. Κοιτάζουμε στο παρελθόν και σας παρουσιάζουμε την ιστορία της πρώτης γενιάς του δημοφιλούς ιαπωνικού μοντέλου.

Πώς το Nissan Qashqai ίδρυσε μια νέα κατηγορία

Το Nissan Qashqai έκανε το ντεμπούτο του το 2006 στο διεθνές Σαλόνι του Παρισίου και κατάφερε όχι μόνο να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία, αλλά να αλλάξει τις τάσεις της αυτοκίνησης των επόμενων ετών. Ας δούμε πώς εξελίχθηκε η πρώτη γενιά και τα στοιχεία που οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία της.

Η ιστορία του Nissan Qashqai πηγαίνει πίσω στο 1999, όταν δημιουργήθηκε η Συμμαχία Nissan-Renault. Ο τότε πρόεδρος της εταιρείας, Carlos Ghosn, αποφάσισε να γίνει μια ριζική αλλαγή στα μοντέλα της Nissan στην Ευρώπη. Στις αρχές του 2002 ξεκίνησαν οι διαδικασίες εξέλιξης του διάδοχου του Almera N16, το οποίο δεν τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά στον τομέα των πωλήσεων.

Παρόλο που το μοντέλο προβλεπόταν να έχει στοιχεία πολυμορφικού, όπως το VW Golf Plus, στο τέλος του έτους η ομάδα προέβλεψε πως ένα τέτοιο αυτοκίνητο δεν θα ήταν όσο δημοφιλές και κερδοφόρο χρειαζόταν, αλλάζοντας έτσι ρότα. Σήμερα, 21 χρόνια μετά και κρίνοντας βέβαια εκ του ασφαλούς, μπορούμε να πούμε με απόλυτη σιγουριά πως εκείνη η πρόβλεψη ήταν 100% επιτυχημένη.

2004: Το πρωτότυπο του Nissan Qashqai

Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι ήταν να δημιουργηθεί ένα αυτοκίνητο που θα «πάντρευε» αρετές των SUV, όπως η ευρυχωρία και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος, με τα οδηγικά χαρακτηριστικά και το χαμηλά έξοδα ενός μικρομεσαίου hatchback. Όσον αφορά στην κατηγορία, το μοντέλο θα τοποθετούνταν χαμηλότερα από το (νέο τότε) X-Trail.



Το νέο όχημα της Nissan παρουσιάστηκε ως πρωτότυπο το 2004 και ήταν το πρώτο αυτοκίνητο που είχε δημιουργηθεί στο καινούργιο σχεδιαστικό κέντρο της Nissan Design Europe στο Λονδίνο. Η ονομασία του ήταν Qashqai, φόρος τιμής σε μια ημι-νομαδική φυλή που ζει στο Ιράν. Οι σχεδιαστές θεωρούσαν πως το Nissan Qashqai ενσάρκωνε το πνεύμα του αρχαίου νομάδα και πίστευαν πως οι αγοραστές του μοντέλου θα είχαν αντίστοιχα περιπλανώμενο και περιπετειώδη χαρακτήρα.

Σελ.
2
2006: Η παρουσίαση του Nissan Qashqai παραγωγής
Σελ.
3
2009: Το facelift του Nissan Qashqai
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε