Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Η υπερβολική ταχύτητα δεν είναι μόνο άνω των 150 χλμ/ώρα
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η υπερβολική ταχύτητα δεν είναι μόνο άνω των 150 χλμ/ώρα

Διαβάστηκε από 106714 αναγνώστες - 18/3/2024

Οι μισές τροχαίες παραβάσεις αφορούν την υπερβολική ταχύτητα, η οποία είναι δεν είναι «μαγκιά» αλλά επικίνδυνη, αφού αν τρέχεις με 140 χλμ/ώρα θες 110 μέτρα για να σταματήσεις!

Πολλοί θεωρούν «μαγκιά» το να τρέχουν υπερβολικά, αγνοώντας το όριο ταχύτητας που αναγράφεται στις πινακίδες κυκλοφορίας. Είναι όλοι «χεράδες» και «το έχουν» σε όλες τις συνθήκες. Τα πράγματα βεβαίως δεν είναι έτσι. Ακόμα και ο καλύτερος οδηγός θα χρειαστεί τουλάχιστον 110 μέτρα για να ακινητοποιηθεί από τα 140 χλμ/ώρα. Αν χτυπήσει κάποιος πεζό με 50 χλμ/ώρα, η πιθανότητα να τον σκοτώσει είναι 80%. Παράλληλα, αν δεν συμβεί ατύχημα και απλά σε σταματήσει η αστυνομία, σου κόβει πρόστιμο έως 350 ευρώ και χάνεις το δίπλωμα για 2 μήνες. Αξίζει;


Με 140 χλμ/ώρα έχεις κάνει 27 μέτρα πριν ξεκινήσεις να φρενάρεις

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχουμε όταν κινούμαστε με υψηλή ταχύτητα είναι πως στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης δεν μπορούμε να φρενάρουμε εγκαίρως. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθούμε στον λεγόμενο «χρόνο αντίδρασης».
Έτσι ορίζεται το χρονικό διάστημα που θα περάσει από την ώρα που θα αντιληφθούμε το εμπόδιο μέχρι που το πόδι μας θα ξεκινήσει να πατά το πεντάλ του φρένου. Ο χρόνος αντίδρασης διαφέρει ανάλογα με την ηλικία και την εμπειρία του οδηγού, αλλά κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 2 δευτερολέπτων. Όσο περνά αυτός ο χρόνος, το όχημα κινείται κανονικά.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως όσο μεγαλύτερη η ταχύτητα, τόσο περισσότερα μέτρα διανύει το αυτοκίνητο μέχρι να ακινητοποιηθεί. Με 140 χλμ/ώρα έχουν περάσει (στην καλύτερη περίπτωση) 27 μέτρα πριν καν αρχίσει να φρενάρει το όχημα. Αν προσθέσουμε τα 80 μέτρα που χρειάζεται ένα μέσο αυτοκίνητο για να σταματήσει από αυτή την ταχύτητα, η συνολική απόσταση ακινητοποίησης με 140 χλμ/ώρα είναι 110 μέτρα. Συγκριτικά, με 50 χλμ/ώρα, η αντίστοιχη απόσταση είναι 40 μέτρα.
Σύμφωνα με τη FIA, αν μειώσουμε την μέση ταχύτητά μας κατά 5%, συντελούμε στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων κατά 30%.


Αν χτυπήσεις πεζό με 50 χλμ/ώρα, η πιθανότητα να τον σκοτώσεις είναι 80%

Ως «υπερβολική ταχύτητα» δεν πρέπει να θεωρούμε μόνο την κίνηση με απαγορευτικά τριψήφια νούμερα. Αξίζει να έχουμε ιδιαίτερη προσοχή στις κατοικημένες περιοχές, όπου οι ταχύτητες είναι κατά πολύ μικρότερες. Δεν παύουν όμως να είναι επικίνδυνες. Αν ένα αυτοκίνητο κινείται με 50 χλμ/ώρα και χτυπήσει πεζό, η πιθανότητα αυτός να τραυματιστεί θανάσιμα είναι 80%. Με 20 χλμ/ώρα λιγότερα, η πιθανότητα μειώνεται στο 10%.
 
 

Σελ.
2
Οι θλιβερές στατιστικές και τα πρόστιμα
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις