autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
Κινέζικα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 2026

Κινέζικα αυτοκίνητα στην Ελλάδα: Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 2026

26/6/2026

Ενώ συνολικά οι ταξινομήσεις ανέβηκαν οριακά, οι κινεζικές μάρκες αύξησαν τις πωλήσεις κατά σχεδόν 58% (από 5,7% σε 8,7% μερίδιο αγοράς).
Οι τρεις πρώτες κινεζικές μάρκες συγκεντρώνουν σχεδόν 8 στα 10 κινεζικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα.
SUV αμάξωμα, υβριδική/ηλεκτρική τεχνολογία, πλούσιος εξοπλισμός και τιμές-ευκαιρία: «Πάτησαν» σε αυτό που ζητά ο Έλληνας οδηγός.
Η επόμενη μάχη δεν θα κριθεί μόνο στην τιμή, αλλά στο service, στη μεταπώληση και την αξιοπιστία.

autoagora Team

Ενώ συνολικά οι ταξινομήσεις ανέβηκαν οριακά, οι κινεζικές μάρκες αύξησαν τις πωλήσεις κατά σχεδόν 58% (από 5,7% σε 8,7% μερίδιο αγοράς)

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η κουβέντα για τα κινεζικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα είχε περισσότερο θεωρητικό χαρακτήρα. Υπήρχε ενδιαφέρον, υπήρχε περιέργεια, αλλά υπήρχε και δυσπιστία. Το 2026, όμως, η εικόνα έχει αλλάξει. Τα στοιχεία του πρώτου πενταμήνου δείχνουν ότι οι κινεζικές μάρκες δεν είναι πλέον ένα μικρό πείραμα στην άκρη της αγοράς, αλλά ένας κανονικός παίκτης που αρχίζει να επηρεάζει τις επιλογές των Ελλήνων αγοραστών.

Το πιο ενδιαφέρον δεν είναι μόνο ότι τα κινεζικά μοντέλα αυξήθηκαν. Είναι ότι αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από την ίδια την αγορά. Την ώρα που οι συνολικές ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών στην Ελλάδα κινήθηκαν ήπια ανοδικά, οι κινεζικές μάρκες έκαναν άλμα. Από το 5,7% του πρώτου πενταμήνου του 2025 έφτασαν στο 8,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2026. Με απλά λόγια, σχεδόν 1 στα 10 καινούργια αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα είχε πλέον κινεζική προέλευση.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο πεντάμηνο του 2026, τα κινεζικά αυτοκίνητα κατέγραψαν 5.714 ταξινομήσεις στην Ελλάδα, όταν την ίδια περίοδο του 2025 είχαν φτάσει τις 3.619 μονάδες. Η διαφορά των 2.095 αυτοκινήτων μεταφράζεται σε αύξηση σχεδόν 58%, ποσοστό που δύσκολα μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι η σύγκριση με τη συνολική αγορά. Οι ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,8% στο πρώτο πεντάμηνο του 2026. Άρα δεν μιλάμε για μια άνοδο που απλώς ακολούθησε το γενικό ρεύμα. Μιλάμε για μια κατηγορία μαρκών που μεγάλωσε πολλαπλάσια από την αγορά και κέρδισε χώρο εις βάρος άλλων.

Αυτό δείχνει ότι ο Έλληνας αγοραστής δεν αντιμετωπίζει πλέον το κινεζικό αυτοκίνητο ως «περίεργη» επιλογή. Μπορεί να συνεχίζει να έχει επιφυλάξεις για την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου, τη μεταπώληση ή το δίκτυο υποστήριξης, όμως η τιμή, ο εξοπλισμός και η τεχνολογία έχουν αρχίσει να βαραίνουν περισσότερο στην τελική απόφαση. Και αυτό είναι η πραγματική αλλαγή.

Οι τρεις πρώτες κινεζικές μάρκες συγκεντρώνουν σχεδόν 8 στα 10 κινεζικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν στην Ελλάδα

Η άνοδος της Κίνας στην ελληνική αγορά δεν είναι μοιρασμένη ισότιμα σε όλες τις μάρκες. Αντίθετα, έχει ξεκάθαρους πρωταγωνιστές. Η MG βρίσκεται στην κορυφή με 1.847 ταξινομήσεις, η Chery ακολουθεί με 1.555 και η BYD συμπληρώνει την πρώτη τριάδα με 1.166 αυτοκίνητα. Μαζί, οι τρεις αυτές μάρκες φτάνουν τις 4.568 ταξινομήσεις, δηλαδή συγκεντρώνουν σχεδόν 8 στα 10 κινεζικά αυτοκίνητα που πουλήθηκαν στην Ελλάδα στο πρώτο πεντάμηνο.

Αυτό έχει σημασία, γιατί δείχνει ότι ο αγοραστής δεν αγοράζει γενικά «Κίνα». Αγοράζει συγκεκριμένες μάρκες που πρόλαβαν να χτίσουν αναγνωρισιμότητα, δίκτυο, εγγυήσεις, μοντέλα και εικόνα. Η MG μπήκε νωρίς στο μυαλό του κοινού ως η πιο οικεία κινεζική πρόταση, η Chery ήρθε δυναμικά με SUV που χτυπούν κατευθείαν την καρδιά της ελληνικής αγοράς, ενώ η BYD έχει το πλεονέκτημα της τεχνολογικής εικόνας, ειδικά στα ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά.

Το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον 19 κινεζικές μάρκες με ταξινομήσεις στην Ελλάδα δείχνει και κάτι ακόμα: η πίεση προς τους παραδοσιακούς κατασκευαστές δεν θα έρθει από έναν μόνο αντίπαλο. Θα έρθει από πολλά διαφορετικά στρατόπεδα, με διαφορετικές τιμές, τεχνολογίες και στρατηγικές. Άλλες μάρκες θα παίξουν το χαρτί της χαμηλής τιμής, άλλες της ηλεκτροκίνησης, άλλες του πλούσιου εξοπλισμού και άλλες της πολυετούς εγγύησης.

SUV αμάξωμα, υβριδική/ηλεκτρική τεχνολογία, πλούσιος εξοπλισμός και τιμές-ευκαιρία: «Πάτησαν» σε αυτό που ζητά ο Έλληνας οδηγός

Η επιτυχία των κινεζικών μοντέλων δεν είναι μόνο θέμα τιμής. Είναι κυρίως θέμα σωστού timing. Η ελληνική αγορά έχει στραφεί ξεκάθαρα στα SUV, τα οποία πλέον καλύπτουν σχεδόν τα 2/3 των ταξινομήσεων. Ταυτόχρονα, τα υβριδικά έχουν γίνει η κυρίαρχη επιλογή, ξεπερνώντας το μισό της αγοράς. Άρα, όποιος προσφέρει SUV με υβριδική τεχνολογία, καλό εξοπλισμό και τιμή που δείχνει συμφέρουσα, βρίσκεται αυτομάτως στο σωστό σημείο.

Εδώ ακριβώς πάτησαν οι κινεζικές μάρκες. Δεν προσπάθησαν απλώς να πείσουν τον Έλληνα να αγοράσει κάτι άγνωστο. Του έδωσαν αυτό που ήδη έψαχνε, αλλά σε πακέτο που συχνά δείχνει πιο πλούσιο από των παραδοσιακών ανταγωνιστών. Ένα B-SUV ή C-SUV με αυτόματο κιβώτιο, υβριδικό σύστημα, μεγάλες οθόνες, κάμερες, συστήματα ασφαλείας και πολυετή εγγύηση, όταν κοστίζει όσο ή λιγότερο από πιο συμβατικές προτάσεις, αρχίζει να γίνεται δύσκολο να αγνοηθεί.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα κινεζικά αυτοκίνητα είναι αυτομάτως καλύτερες αγορές. Σημαίνει όμως ότι αλλάζουν τον πήχη της σύγκρισης. Παλαιότερα, ο αγοραστής ρωτούσε αν αξίζει να ρισκάρει με μια άγνωστη μάρκα. Τώρα, όλο και πιο συχνά ρωτά αν αξίζει να πληρώσει παραπάνω για μια γνωστή μάρκα που προσφέρει λιγότερο εξοπλισμό ή μικρότερη εγγύηση.

Η επόμενη μάχη δεν θα κριθεί μόνο στην τιμή, αλλά στο service, στη μεταπώληση και την αξιοπιστία

Το 8,7% δείχνει ότι η Κίνα έχει ήδη μπει στο γκαράζ των Ελλήνων. Το ερώτημα είναι αν θα μείνει εκεί μακροπρόθεσμα. Γιατί η πρώτη αγορά κερδίζεται με την τιμή και τον εξοπλισμό, αλλά η πραγματική εμπιστοσύνη χτίζεται μετά την πώληση. Εκεί θα κριθούν πολλά: διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, ποιότητα service, συμπεριφορά αντιπροσωπειών, αξιοπιστία σε βάθος χρόνου και αξία μεταπώλησης.

Υπάρχει και ο ευρωπαϊκός παράγοντας. Οι δασμοί στα κινεζικά ηλεκτρικά, αλλά και η συζήτηση για πιθανές επιβαρύνσεις σε plug-in υβριδικά, μπορούν να επηρεάσουν τιμές και στρατηγικές. Από την άλλη, η παραγωγή κινεζικών μοντέλων εντός Ευρώπης, όπως σχεδιάζει η BYD στην Ουγγαρία, μπορεί να αλλάξει ξανά την ισορροπία. Με απλά λόγια, η μάχη δεν τελειώνει το 2026. Τώρα ξεκινά.

Για τους παραδοσιακούς κατασκευαστές, το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν αρκεί πλέον το σήμα στη μάσκα. Ο αγοραστής συγκρίνει πιο ψυχρά από ποτέ τι παίρνει και τι πληρώνει. Αν ένα κινεζικό SUV προσφέρει περισσότερη ισχύ, πλουσιότερο εξοπλισμό, υβριδική τεχνολογία και μεγαλύτερη εγγύηση στα ίδια χρήματα, τότε η παλιά βεβαιότητα ότι «ο Έλληνας δεν θα αγοράσει Κίνα» δεν ισχύει πια.

Το πρώτο πεντάμηνο του 2026 δεν δείχνει απλώς μια αύξηση πωλήσεων. Δείχνει μια αλλαγή νοοτροπίας. Τα κινεζικά αυτοκίνητα δεν είναι πια η φθηνή εναλλακτική που κοιτάς από περιέργεια. Είναι πλέον κανονικός αντίπαλος στο «showroom». Και αν οι μάρκες καταφέρουν να αποδείξουν ότι μπορούν να σταθούν και μετά την αγορά, τότε το 10% της ελληνικής αγοράς δεν θα είναι η κορυφή τους. Θα είναι απλώς το επόμενο σκαλοπάτι.