Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Δείκτες φθοράς ελαστικού: Σου λένε πότε πρέπει να τα αλλάξεις
3 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Δείκτες φθοράς ελαστικού: Σου λένε πότε πρέπει να τα αλλάξεις

16/1/2024

Στο εσωτερικό των αυλακώσεων κάθε ελαστικού υπάρχουν γραμμές που δίνουν πληροφορίες για την κατάσταση του ελαστικού. Μάθε τα πάντα για τους «δείκτες φθοράς ελαστικού» και πως θα τους διαβάζεις.

Οι εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή ελαστικών έχουν φροντίσει ώστε να υπάρχει μία ένδειξη για την φθορά των ελαστικών μας, την οποία σίγουρα έχετε δει, αλλά πιθανόν να μη γνωρίζετε το λόγο της ύπαρξής της. Είναι αυτές οι γραμμές στο πέλμα που βλέπουμε στις φωτογραφίες και ονομάζονται «δείκτες φθοράς ελαστικού» ή αλλιώς Tread Wear Indicator.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή! Ένα ελαστικό πρέπει να αντικατασταθεί σε περίπτωση που έχει πάθει σοβαρή ζημιά η οποία είναι αδύνατον να επισκευαστεί. Δεύτερον, η αντικατάσταση των ελαστικών είναι και θέμα χρόνου, αφού η διάρκεια ζωής τους περιορίζεται στα περίπου τέσσερα χρόνια από την ημέρα της κατασκευής τους. Τέλος, τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται και όταν έχει μειωθεί σημαντικά το πέλμα τους και ακριβώς εδώ έρχονται οι δείκτες φθοράς ελαστικού.



Αυτές οι μικρές παύλες, λοιπόν, βρίσκονται στις διαμήκεις αυλακώσεις του ελαστικού και αποτελούν το μέτρο σύγκρισης για το υπολειπόμενο πέλμα μέχρι το όριο φθοράς. Σε περίπτωση δηλαδή που το υπόλοιπο πέλμα έρθει στο ίδιο ύψος με αυτό των δεικτών, η αντικατάσταση είναι επιβεβλημένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ύψος του δείκτη φθοράς αγγίζει τα 1,6 χλστ. στα θερινά ελαστικά αυτοκινήτων και, όπως είναι λογικό,με τέτοιο βάθος χάραξης είναι ακατάλληλα για χρήση. Ενδεικτικά, ένα ολοκαίνουριο ελαστικό έχει αυλακώσεις ύψους 8 χλστ. και τα 3 με 4 χλστ. είναι ένα καλό όριο για να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση.

Ταυτόχρονα, οι δείκτες φθοράς ελαστικού είναι σημαντικό μέτρο σύγκρισης και της κατανομής της φθοράς, δηλαδή είναι πιο εύκολο να διαπιστώσει ο οδηγός έπειτα από έναν οπτικό έλεγχο ότι τα ελαστικά δε φθείρονται ομοιόμορφα.



Πώς θα εντοπίσω τους δείκτες φθοράς ελαστικού;
Στο πέλμα (επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το έδαφος) κάθε είδους ελαστικού υπάρχουν οι συγκεκριμένες ενδείξεις και μπορεί να συναντήσουμε έως και έξι σειρές δεικτών φθοράς. Μάλιστα, στο προφίλ του ελαστικού ο κατασκευαστής φροντίζει να τοποθετεί μία ένδειξη (συνήθως τριγωνάκι) ώστε να είναι εύκολα αντιληπτό σε ποιο σημείο του πέλματος βρίσκεται μία σειρά δεικτών φθοράς.

Τέλος, αξίζει να τονίσουμε ότι το επαρκές βάθος αυλακώσεων είναι πολύ σημαντικό για την ασφαλή οδήγηση. Αυτός είναι ο τρόπος διαφυγής του νερού σε μία βρεγμένη επιφάνεια ώστε να μην εμφανιστούν φαινόμενα υδρολίσθησης και απώλειας πρόσφυσης.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις