Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Η εξωφρενική εταιρεία που ήθελε να «χτυπήσει» τα ιταλικά supercars
16 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Η εξωφρενική εταιρεία που ήθελε να «χτυπήσει» τα ιταλικά supercars

Διαβάστηκε από 33789 αναγνώστες - 2/12/2023

Ο Gerald Wiegert ίδρυσε τη Vector Aeromotive με σκοπό να δημιουργήσει ένα αμερικάνικο supercar που θα κατασπάραζε τις Ferrari και Lamborghini της εποχής. Το πιο γνωστό μοντέλο ήταν το W8, με διαστημική εμφάνιση και 1200 ίππους. Αυτή είναι η ιστορία του.

«Η ιδέα είναι να χτίσουμε τη φήμη μας. Όχι να βασιστούμε σε αυτή». Αυτά ήταν τα λόγια του Gerald Wiegert, του ιδρυτή της Vector Aeromotive, όταν παρουσίαζε το εξωφρενικό W8. Η Vector ήταν μία αμερικάνικη εταιρεία που είχε ως όραμα να ανταγωνιστεί στα ίσια, και να ξεπεράσει, τις εξωτικές κατασκευές που είχαν καταγωγή την Ευρώπη, και, πιο συγκεκριμένα την Ιταλία, και το W8 ήταν το όπλο της: Ένα supercar εξολοκλήρου κατασκευασμένο στις ΗΠΑ, το οποίο παρουσιάστηκε το 1989. Αν η ηλικία σας είναι 30 και άνω, το πιο πιθανό είναι πως ανακαλύψατε το Vector W8 ένα καλοκαιρινό μεσημέρι που παίζατε Gran Turismo και σας έπιασε δέος βλέποντας την ιδιαίτερη εμφάνισή του.
Η ιστορία του W8, όπως και του ίδιου του κ. Wiegert, πηγαίνει αρκετά πιο πίσω.
Γεννηθείς το 1944 και γιος μηχανουργού, ο Gerald Wiegert είχε από μικρός πάθος με τα αυτοκίνητα και την αεροδιαστημική. Στο σχολείο, στην αντίστοιχη τάξη της δικής μας 1ης λυκείου, έφτιαξε την πρώτη του ομάδα και μετέτρεψαν μία Chevrolet του 1954 σε dragster αγωνιστικό της κατηγορίας «gasser». Σπούδασε σχεδιαστής αυτοκινήτων στο Center for Creative Studies του Detroit, έκανε πρακτική στο Κέντρο Τεχνολογίας της General Motors, και έπειτα πήρε πτυχίο και από το ArtCenter College of Design που βρισκόταν –τότε-, στο Los Angeles. Πλέον η συγκεκριμένη σχολή βρίσκεται στην Pasadena της California.

Αρνήθηκε την πρόταση να επιστρέψει στην GM, επειδή, όπως δήλωσε ο ίδιος, «ειλικρινά, δεν μπορούσα να γίνω ο τύπος που λέει συνέχεια "ναι"».
Παραμένοντας στην Νότια California, ο Gerald, ή Jerry, Wiegert, σχεδίαζε τα πάντα, από μοτοσυκλέτες μέχρι φουσκωτά σκάφη, ενώ συνέβαλλε στη δημιουργία του κέντρου Ερευνών και Σχεδιασμού Calty της Toyota στην ίδια πολιτεία. Οι γνώσεις του τον έκαναν να εργαστεί ως σύμβουλος στην ταινία του James Bond «Ποτέ μη λες ποτέ» του 1983.



Παρόλα αυτά, η αγάπη του Gerald Wiegert ήταν πάντα η αεροδιαστημική, και η μεγαλύτερη απογοήτευσή του ήταν το γεγονός πως δεν μπόρεσε να γίνει πιλότος μαχητικού, λόγω χαμηλής όρασης.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Ο θρύλος του Vector W8
Σελ.
3
Η ιστορία της Vector από το 1990 έως σήμερα
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις