Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Nissan 300ZX: Το coupe που ακροβατεί στα όρια του μύθου
12 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Nissan 300ZX: Το coupe που ακροβατεί στα όρια του μύθου

Διαβάστηκε από 8988 αναγνώστες - 17/12/2023

Το 1989 είδαμε ένα αυτοκίνητο που ανήκει στα «supercar της Ιαπωνίας», και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της δεκαετίας του 90. Ο λόγος γίνεται για το θρυλικό Nissan 300ZX, που ήρθε να ανταγωνιστεί την Porsche 944 και τη Chevrolet Corvette.

Ένα από τα πιο εμβληματικά Ιαπωνικά μοντέλα των 90s είναι το περίφημο Nissan 300ZX της γενιάς Z32, το οποίο στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έγραψε ιστορία ως «Fairlady Z» 4ης γενιάς. Η ονομασία ήταν εμπνευσμένη από το musical του Broadway «My Fair Lady», το οποίο με τη σειρά του βασιζόταν στον ελληνικό μύθο του Πυγμαλίωνα.
Η θρυλική οικογένεια των Fairlady Z, που ο δυτικός κόσμος αποκαλεί «Z Cars», έκανε το ντεμπούτο της το 1969 με το Nissan 240Z S30. Το αυτοκίνητο ήταν ένα sport μοντέλο, το οποίο δημιουργήθηκε χάρη στον Yutaka Katayama ή αλλιώς «Mr K.». Ο Katayama ήταν τότε πρόεδρος της Nissan USA και πίεζε την ιαπωνική εταιρεία, που εκείνη την εποχή περιοριζόταν στην κατασκευή οικονομικών οχημάτων, να κατασκευάσει ένα sport αυτοκίνητο. Ο επιμένων τελικά νικά, και χάρη στην επιμονή του Mr K, γνωρίσαμε τα Z-cars.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Fairlady βρισκόταν στην 3η γενιά της, αλλά είχε χάσει τον αμιγώς sport χαρακτήρα της, ανταλλάσσοντάς τον με έναν πιο Grand Touring προσανατολισμό. Θέλοντας να επιστρέψει στις ρίζες, η Nissan έθεσε ως στόχο η 4η γενιά του μοντέλου να είναι «το νούμερο 1 sport αυτοκίνητο του πλανήτη», μία δήλωση το λιγότερο τολμηρή, η οποία εκτεινόταν πέρα από τις υπερβολές του marketing.



Η εξέλιξη του Project 901, όπως ήταν η εσωτερική ονομασία του οχήματος, ξεκίνησε, και οι Ιάπωνες θεωρούσαν ως ανταγωνιστές μοντέλα όπως η Porsche 944 και  η Chevrolet Corvette C4. Η τελική μορφή του project, σχεδιασμένη από τον Toshio Yamashita και τον Isao Sono, πήρε έγκριση για παραγωγή τον Οκτώβριο του 1986, και το αυτοκίνητο παρουσιάστηκε το 1989. Εκτός Ιαπωνίας, η Fairlady Z γενιάς Z32, έγινε γνωστή ως 300ZX, μία ονομασία που χρησιμοποιούταν και στο μοντέλο που αντικαταστάθηκε.
 

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Κινητήρας και τεχνολογία που συνέβαλλαν στη δημιουργία του μύθου
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις