Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Renault Clio: 33 χρόνια ιστορίας
6 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Renault Clio: 33 χρόνια ιστορίας

7/11/2023

Το διάσημο Renault Clio έκλεισε παρουσία 33 χρονών, και κάνουμε μια ανασκόπηση στο παρελθόν, ενθυμούμενοι τα κυριότερα χαρακτηριστικά του δημοφιλούς αυτοκινήτου που το έκαναν να ξεχωρίσει.

Το Renault Clio έκλεισε τα 33 χρόνια ζωής. Το γαλλικό μικρό είναι ένα από τα πιο επιτυχημένα αυτοκίνητα στην Ευρώπη, αφού έχουν πουληθεί πάνω από 15 εκατομμύρια Clio από το 1990 που πρωτοπαρουσιάστηκε ως ο αντικαταστάτης του Renault 5, μέχρι σήμερα.Κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και βλέπουμε την ιστορία του γαλλικού μοντέλου, το οποίο ενίσχυσε σημαντικά την οικονομία αλλά και την εικόνα της εταιρείας με σήμα το ρόμβο.


 
Renault Clio I: 1990
Τον Ιούνιο του 1990, στο Διεθνές Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισίου έγινε η παρουσίαση της πρώτης γενιάς του Clio, ενός μοντέλου που ήρθε να αντικαταστήσει το Renault 5. Μέχρι τότε, η εταιρεία ξεχώριζε με αριθμούς τα μοντέλα της (με λίγες εξαιρέσεις όπως το Fuego του 1985), και από το Clio και έπειτα, όλα τα νέα οχήματα της Renault απέκτησαν κανονικές ονομασίες.

Το Clio έκανε πάταγο, και το 1991 κέρδισε τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς», με τους κριτές να το χαρακτηρίζουν ως «το καλύτερο νέο αυτοκίνητο που κυκλοφόρησε στην Ευρώπη», χάρη στον «αξιέπαινο σχεδιασμό του, τα υψηλά επίπεδα ποιότητας, την ευρύχωρη καμπίνα και τον πρωτοφανή εξοπλισμό για αυτοκίνητο τέτοιου μεγέθους».

Οι διαθέσιμες επιλογές σε κινητήρες ήταν αρκετές, αφού υπήρχαν βενζινοκίνητα μηχανικά σύνολα που ξεκινούσαν από 1,2 και έφταναν έως και τα 1,8 λίτρα, ενώ το αυτοκίνητο είχε και diesel έκδοση, 1900 κυβικών.
Το πραγματικά καυτό Clio όμως ήρθε το 1993, και ήταν το θρυλικό πλέον Clio Williams, που κυκλοφόρησε σε 3.800 κομμάτια, όλα αποκλειστικά στο μπλε χρώμα με κωδικό 449. Η ζήτηση ήταν τόσο μεγάλη, που η Renault προχώρησε σε παραγωγή άλλων 1.600 αυτοκινήτων, επίσης μπλε, με τα τελευταία να έχουν την ελαφρώς ανοιχτότερη απόχρωση 432.

...>>>Συνεχίστε το άρθρο
Σελ.
2
Η πορεία του Renault Clio από το 2005 έως σήμερα
Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις