autoagora.gr logo
TEST ΣΥΝΕΡΓΕΙΩΝ ΤΙΜΕΣ LEASING SHORT VIDEOS
«Μηδενική ανοχή» στο κράνος: 1.097 παραβάσεις σε μία εβδομάδα – 15.261 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

«Μηδενική ανοχή» στο κράνος: 1.097 παραβάσεις σε μία εβδομάδα – 15.261 έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ.

20/1/2026

Η εικόνα της 29ης εβδομάδας της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους».
Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στα μέσα μικροκινητικότητας.
Πού εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβάσεις.
Νέος ΚΟΚ: Τι ισχύει για οδηγούς, επιβάτες και Ε.Π.Η.Ο.

autoagora Team

Η εικόνα της 29ης εβδομάδας της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους»

Πάνω από 1.097 παραβάσεις για μη χρήση κράνους βεβαιώθηκαν την 29η εβδομάδα της εκστρατείας της Ελληνικής Αστυνομίας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους». Οι έλεγχοι και οι ενημερωτικές δράσεις συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, με στόχο όπως αναφέρεται την καθολική συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και των χρηστών Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (Ε.Π.Η.Ο.).

Οι έλεγχοι επεκτείνονται και στα μέσα μικροκινητικότητας

Κατά το διάστημα 12 έως 18 Ιανουαρίου 2026 πραγματοποιήθηκαν 15.261 έλεγχοι και στο πλαίσιο τους βεβαιώθηκαν 972 παραβάσεις σε οδηγούς, από τις οποίες 20 αφορούσαν εργαζόμενους σε υπηρεσίες διανομής, καθώς και 125 παραβάσεις σε επιβάτες. Σε επίπεδο κατηγοριών, η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει ότι 826 παραβάσεις αφορούσαν οδηγούς δικύκλων, ενώ 123 παραβάσεις καταγράφηκαν σε επιβάτες δικύκλων και 146 σε οδηγούς Ε.Π.Η.Ο., αναδεικνύοντας ότι το πεδίο των ελέγχων δεν περιορίζεται μόνο στις μοτοσικλέτες και τα σκούτερ, αλλά επεκτείνεται και στη μικροκινητικότητα.

Πού εντοπίστηκαν οι περισσότερες παραβάσεις

Η γεωγραφική κατανομή δείχνει σαφή «πρωτιά» της Αττικής, όπου βεβαιώθηκαν 577 παραβάσεις. Ακολούθησαν τα Ιόνια Νησιά με 76, η Κρήτη με 70, το Νότιο Αιγαίο με 69 και η Δυτική Ελλάδα με 65, ενώ στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν 54 και στη Θεσσαλία 50. Στη Θεσσαλονίκη βεβαιώθηκαν 43 παραβάσεις, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 22, στην Κεντρική Μακεδονία 21, στο Βόρειο Αιγαίο 18, στη Στερεά Ελλάδα 17 και στην Ήπειρο 15, εικόνα που –σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.– αποτυπώνει την πανελλαδική κλίμακα των ελέγχων.

Νέος ΚΟΚ: Τι ισχύει για οδηγούς, επιβάτες και Ε.Π.Η.Ο.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας το μήνυμα για τη μη χρήση κράνους γίνεται αυστηρότερο μέσω της αυστηροποίησης των ποινών. Για τον οδηγό δικύκλου προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για 30 ημέρες, ενώ οι ίδιες κυρώσεις ισχύουν και όταν ο οδηγός δεν μεριμνά για την ασφάλεια του επιβάτη. Για τον επιβάτη δικύκλου προβλέπεται επίσης πρόστιμο 350 ευρώ, ενώ για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο. προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ, με την επισήμανση ότι σε περιπτώσεις υποτροπής οι ποινές αυξάνονται σημαντικά. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο στόχος της εκστρατείας δεν είναι η «είσπραξη» κλήσεων αλλά η αλλαγή νοοτροπίας και η εμπέδωση μιας πιο υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς, με την ΕΛ.ΑΣ. να δηλώνει ότι θα συνεχίσει καθημερινά την παρουσία της στους δρόμους.
 

STOCKCENTER