Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
Τα 5 φθηνότερα μικρά SUV: Υπάρχει κάποιο με πλούσιο βασικό εξοπλισμό;

Τα 5 φθηνότερα μικρά SUV: Υπάρχει κάποιο με πλούσιο βασικό εξοπλισμό;

20/4/2024

Όλα κοστίζουν πάνω-κάτω 20 χιλιάρικα, συγκρίνουμε εξοπλισμό στη βασική έκδοση
Πιο πλούσιο εξοπλισμό άνεσης ZS και Bayon, «φτωχότερα» Stonic και Juke
Bayon και Juke ξεχωρίζουν στον εξοπλισμό ασφάλειας, υστερεί το Stonic
Το C3 Aircross έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση, το ZS το μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ

Αξιζει να μαθετε

Όλα κοστίζουν πάνω-κάτω 20 χιλιάρικα, συγκρίνουμε εξοπλισμό στη βασική έκδοση

Τα αυτοκίνητα της λίστας κοστίζουν περίπου 20 χιλιάδες ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές ορισμένων μικρών SUV μπορούν να μπουν σε σύγκριση με τις τιμές των μικρών πόλης, προσόν που αιτιολογεί ως ένα σημείο και τη δημοφιλία της συγκεκριμένης κατηγορίας τα τελευταία χρόνια. Εδώ ωστόσο μπλέκουμε το κόστος των αυτοκινήτων με τον εξοπλισμό τους στη βασική έκδοση, ώστε να έχουμε μία πληρέστερη εικόνα για το «πόσο» αυτοκίνητο αγοράζουμε σε κάθε περίπτωση. Το φθηνότερο της λίστας είναι το Citroen C3 Aircross, όμως πάμε να δούμε αν η χαμηλότερη τιμή αντιστοιχεί και σε φτωχότερο εξοπλισμό στη βασική έκδοση.

Πιο πλούσιο εξοπλισμό άνεσης ZS και Bayon, «φτωχότερα» Stonic και Juke

Ξεκινάμε από τα κοινά χαρακτηριστικά. Όλα τα μικρά SUV της λίστας δεν έχουν κλιματισμό στον βασικό εξοπλισμό, αλλά air condition. Επίσης όλα έχουν κεντρικό κλείδωμα και ηλεκτρικά παράθυρα μπρος-πίσω. Το Bayon είναι το μοναδικό που ξεκλειδώνει μόλις πλησιάσεις χωρίς πάτημα κουμπιού (keyless entry). Αισθητήρες παρκαρίσματος έχουν C3, ZS και Bayon, που είναι και το μοναδικό που έχει και κάμερα οπισθοπορείας στον βασικό εξοπλισμό. Όλα τα αυτοκίνητα έχουν φώτα LED εκτός από το Stonic που έχει προβολείς αλογόνου. Έξυπνα φώτα διαθέτουν μόνο Bayon και Juke. Το Stonic είναι και το μοναδικό που δεν έχει cruise control. 17άρες ζάντες αλουμινίου έχει μόνο το MG ZS. Επίσης είναι το μοναδικό με οθόνη infotainment 10,1 ιντσών, τομέας στον οποίο το Bayon υπολείπεται αφού έχει εξοπλιστεί με 7άρα οθόνη. Τέλος, οι καθρέφτες αναδιπλώνονται ηλεκτρικά σε C3 και ZS.

Μάρκα/Μοντέλο Τιμή (από) Πραγματική μέση κατανάλωση (λτ./100 χλμ.) Χωρητικότητα πορτ-μπαγκάζ (λίτρα)
CITROEN C3 AIRCROSS 1.2 PureTech 110ps   6,6 410
MG ZS 1.5L 5-MT 106ps   9,2 448
HYUNDAI BAYON 1.2 84ps   8,1 411
NISSAN JUKE 1.0 114ps   6,8 422
KIA STONIC 1.0 100ps   6,7 352

Bayon και Juke ξεχωρίζουν στον εξοπλισμό ασφάλειας, υστερεί το Stonic

Στον εξοπλισμό ασφάλειας, και τα πέντε αυτοκίνητα έχουν ESP και σύστημα ελέγχου πρόσφυσης (αντισπίν), ωστόσο Bayon και Juke έχουν με διαφορά τον πιο πλούσιο εξοπλισμό. C3 Aircross και Kia Stonic είναι τα μοναδικά που δεν έχουν συναγερμό, ούτε και αυτόματο φρενάρισμα. C3, Bayon και Juke σε προειδοποιούν αν παρεκκλίνεις από τη λωρίδα κυκλοφορίας (lane assist), ενώ αναγνωρίζουν και τα σήματα στον δρόμο. Τέλος, τα δύο πρώτα προειδοποιούν τον οδηγό ότι φαίνεται κουρασμένος -«παρατηρώντας» αλλαγές στην οδήγηση.
 

Το C3 Aircross έχει τη χαμηλότερη κατανάλωση, το ZS το μεγαλύτερο πορτ-μπαγκάζ

Για μια πιο πλήρη εικόνα, παραθέτουμε τις επιδόσεις των SUV σε μερικούς ακόμα σημαντικούς τομείς, όπως η μέση κατανάλωση και η χωρητικότητα του πορτ-μπαγκάζ. Το C3 Aircross είναι το οικονομικότερο σε κατανάλωση με πολύ μικρή διαφορά (6,6 λτ./100 χλμ.), ενώ ακολουθούν Kia Stonic (6,7) και Nissan Juke (6,8). Το Hyundai Bayon (8,1), και ακόμη περισσότερο το MG ZS (9,2), παρουσιάζουν αξιοσημείωτη διαφορά από τα υπόλοιπα. Το ZS ωστόσο έχει τον πιο μεγάλο χώρο αποσκευών, με 448 λίτρα χωρητικότητα, ενώ το Kia Stonic έχει το μικρότερο πορτ-μπαγκάζ (352 λίτρα).
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις
Σχολιάστε