Test Συνεργείων
Τι δεν σας έχουν πει
Short Videos
4 φωτογραφίες »

Δοκιμάζουμε το Amazon Echo Auto: Υπάρχει το τέλειο voice control;

21/12/2020

Τι μας προσφέρει η φωνητική υποβοήθηση (voice control) της Alexa και πώς δίνουμε εντολές μέσω του Echo Auto; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του ηχητικού gadget στο «πιάτο» σας.

Οι υπηρεσίες φωνητικού ελέγχου ενσωματώνονται σε ολοένα και περισσότερα αυτοκίνητα, με σκοπό να δώσουν στους οδηγούς έξτρα ασφάλεια αλλά και άνεση.  Η πανίσχυρη αμερικανική πολυεθνικής εταιρεία τεχνολογιών, Amazon, γνωστή μεταξύ άλλων και για την κυριαρχία της στον χώρο των διαδικτυακών αγορών, έχει δημιουργήσει μία αγαπημένη υπηρεσία voice control, την Amazon Alexa. Ο έξυπνος αυτός βοηθός λύνει κάθε πρόβλημα και διευκολύνει τον οδηγό εκτελώντας εντολές, τις οποίες δίνουμε χρησιμοποιώντας απλώς την λέξη «Alexa».
 
Ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης της Alexa στο αυτοκίνητό μας είναι μέσω του Amazon Echo Auto, το οποίο τροφοδείται με καλώδιο 12 volt, ενεργοποιείται από το application της Alexa (που έχουμε κάνει download) και χρησιμοποιεί τον όγκο δεδομένων του κινητού μας τηλεφώνου. Η σύνδεση του ηχητικού gadget με το κάθε αυτοκίνητο γίνεται είτε μέσω ενός άλλου καλωδίου ήχου 3,5 mm Jack είτε με Bluetooth, ώστε κάθε εντολή μας να αναπαράγεται από τα ηχεία του αυτοκινήτου ή από το smartphone μας.


 
Η διαδικασία ίσως ακούγεται περίπλοκη, θα παραδεχτεί κανείς. Επίσης, ποια είναι ακριβώς η χρησιμότητα φωνητικής υποβοήθησης από την Alexa; Η Auto Bild τεστάρει το voice control και την συσκευή Echo Auto της Amazon, παρουσιάζοντας όλα όσα πρέπει να μάθετε.
 
Γιατί να εμπιστευτώ το Echo Auto;
Όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μεγάλη η δυσκολία σχεδιασμού και προσαρμογής στην πραγματικότητα για ένα τόσο φιλόδοξο project. Χρειάστηκε πολύς καιρός ανάπτυξης και δοκιμών στο Echo Auto, καθώς οι προκλήσεις ήταν πολλές, ειδικά σε αυτοκίνητα χωρίς καλή ηχομόνωση στα οποία οι εξωτερικοί θόρυβοι ήταν κάτι παραπάνω από έντονοι. Για να αντιμετωπίστει αυτό το πρόβλημα υπάρχουν οκτώ μικρόφωνα στο μικρών διαστάσεων gagdet, ύψους όσο τρία δάχτυλα του χεριού μας!
 
Μετά τους πρώτους μήνες των δοκιμών μας, λοιπόν, προκύπτει το εξής συμπέρασμα: Το Echo Auto αναγνωρίζει τις εντολές καλύτερα, κάνει πιο έξυπνες προβλέψεις και αντιδρά γρηγορότερα από οποιοδήποτε άλλο σύστημα αναγνώρισης ομιλίας, είτε απευθείας από τον κατασκευαστή του αυτοκινήτου είτε gadget μετεξοπλισμού άλλης εταιρείας. Στις αρχικές δοκιμές μας, η αναγνώριση ομιλίας ήταν πολύ καλή. Τα ανταγωνιστικά προϊόντα είναι χειρότερα, χωρίς μάλιστα το κόστος τους να είναι ανάλογο της ποιότητας που παρέχουν. Επιπλέον, η Amazon συνηθίζει να προσφέρει επανειλημμένα υψηλές εκπτώσεις στα προϊόντα της, συνεπώς μπορείτε να βρείτε το κατάλληλο προϊόν στην ιδανική τιμή.
 
Αν μάλιστα κάνουμε σύγκριση με τις υπηρεσίες φωνητικής υποβοήθησης της Apple (Siri) και Google (Assistant),  το Amazon Echo έχει πολύ πιο γρήγορη αλληλεπίδραση με την Alexa και αντιλαμβάνεται περισσότερες οδηγίες ή ερωτήσεις. Δεν υπάρχουν εφαρμογές, αλλά το Echo Auto χρησιμοποιεί τις περισσότερες από δέκα χιλιάδες διαθέσιμες δεξιότητες.
 
Ποια η πραγματική χρησιμότητα του Alexa voice control;



Τονίσαμε νωρίτερα ότι με την εφαρμογή φωνητικής υποβοήθησης από την Alexa, η οδηγική απόλαυση αλλά και η ασφάλεια εξασφαλίζονται με άμεσο τρόπο, καθώς ο οδηγός δεν χρειάζεται να «βασανίζει» το μυαλό του με καμία έγνοια, μιας και κάθε απλή εντολή μπορεί να ολοκληρωθεί με... πέντε γράμμα (Alexa). Χάρη στο application και την συσκευή Echo Auto, μεταξύ άλλων μπορούμε:
  • να λάβουμε οδηγίες πλοήγησης στους δρόμους
  • να πληροφορηθούμε για τα σημεία που έχει έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση
  • να ενημερωθούμε για την ειδησεογραφική επικαιρότητα (π.χ. οικονομία, αθλητικά) και τον καιρό
  • να βρούμε την πλησιέστερη θέση parking ή το πιο οικονομικό βενζινάδικο
  • να πληρώνουμε με υπηρεσία PayByphone
Επιπροσθέτως, το ηχητικό gadget παίζει τα αγαπημένα μας τραγούδια, όχι απλώς Amazon Music, αλλά και από το Spotify. Το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του έχει να κάνει με τις εντολές «Παίξε, σταμάτησε, πιο δυνατά, χαμήλωσε την ένταση, επόμενο τραγούδι». Το Echo Auto τις εκτελεί όλες τέλεια, την ώρα που το Google Assistant έρχεται δεύτερο σε ταχύτητα και το Apple Siri δεν αναγνωρίζει την εντολή «πιο δυνατά». Επιπλέον, η Amazon υποστηρίζει την ηχητική ανάγνωση βιβλίο καθώς και άλλες ψυχαγωγικές δυνατότητες.
 
Έξτρα bonus  –  οπτική απεικόνιση
Η λειτουργία του Echo Auto δεν περιορίζεται αποκλειστικά μέσα στο αυτοκίνητο. Εφόσον έχουμε το application της Alexa και για το σπίτι, μόλις ανοίξουμε την πόρτα η συσκευή αναγνωρίζει την τοποθεσία μπορεί αυτόματα να ανοίξει τα φώτα χωρίς κάποια πρόσθετη εντολή.
 
Το voice control είναι σύνθετη διαδικασία, συνεπώς αν λειτουργεί χωρίς προβλήματα μάς απαλλάσσει από άγχος. Τα χέρια μας παραμένουν στο τιμόνι και τα μάτια μας στον δρόμο και πουθενά αλλού. Επιπροσθέτως, το Echo Auto δεν χρειάζεται να ρυθμίζεται διαρκώς, μιας και αντιλαμβάνεται με ποιο κινητό τηλέφωνο είναι συνδεδεμένο και προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του κάθε χρήστη.


 
Το Echo Auto μπορεί να εμφανιστεί οπτικά στο smartphone με το application της Alexa. Για το σκοπό αυτό, η Amazon έχει επεκτείνει την εφαρμογή Alexa για να συμπεριλάβει μια νέα αυτόματη λειτουργία. Η αυτόματη λειτουργία είναι διαθέσιμη σε Android και iOS. Μόλις η εφαρμογή Alexa εντοπίσει χρήση στο όχημα, για παράδειγμα μέσω της σύνδεσης με το Echo Auto, το περιεχόμενο της εφαρμογής μειώνεται. Το μενού χωρίζεται σε τέσσερις κατηγορίες, Αρχική σελίδα, Πλοήγηση, Επικοινωνία και Αναπαραγωγή. Το Echo Auto εμφανίζεται επίσης στη λειτουργία αναπαραγωγής Apple CarPlay, αλλά δεν υποστηρίζεται με γραφικά ή άλλα μενού.
 
Μειονεκτήματα – Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
Μέχρι στιγμής, δεν είναι εφικτό να διαβάζουμε, υπαγορεύουμε ή να στέλνουμε μηνύματα SMS ή WhatsApp. Επίσης, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε κλήσεις χρησιμοποιώντας αριθμούς τηλεφώνου. Αν ξεχάσουμε το smartphone μας, αυτόματα και το Echo Auto δεν μπορεί να λειτουργήσει απαιτείται πάντα ένα smartphone σε συνδυασμό με το Echo Auto. Όσον αφορά την Προσωπικών Δεδομένων, η Amazon δίνει την δυνατότητα σε όποιον δεν έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, να «σβήσει» κάθε εντολή του.  «Alexa, διάγραψε όσα είπα σήμερα» και τα πάντα χάθηκαν στον χωροχρόνο.
 
Το ηχητικό gadget Echo Auto κοστίζει λιγότερο από 60 ευρώ στην Amazon, ενώ μπορείτε να βρείτε προσφορές και για χαμηλότερο κόστος. Δυστυχώς, το συγκεκριμένο προϊόν δεν έρχεται στην Ελλάδα (παρά σε Αυστρία και Γερμανία), ωστόσο στο μέλλον δεν αποκλείεται η έξυπνη λειτουργία του voice control μέσω του Echo Auto να έρθει και στην χώρα μας.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις