Μικρά SUV | Μικρά | Οικογενειακά SUV | Premium | Electric
Οι νέοι τρόποι για να ακούμε μουσική στο αυτοκίνητο
4 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Οι νέοι τρόποι για να ακούμε μουσική στο αυτοκίνητο

Διαβάστηκε από 15284 αναγνώστες - 19/6/2022

Η χρήση των CD στο αυτοκίνητο θεωρείται πλέον παλαιολιθική, ενώ ακόμα και τα mp3 θεωρούνται ξεπερασμένα. Εκτός από το streaming, αναλύουμε τους νέους τρόπους με τους οποίους θα ακούμε μουσική στο αυτοκίνητο, όπως τους φαντάζεται ο κολοσσός Harman.

Για τους περισσότερους, η καλή μουσική αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της οδηγικής απόλαυσης. Πολλοί θεωρούν μία μοναχική βόλτα με το αυτοκίνητο, με παρέα τα αγαπημένα τους τραγούδια ως μορφή ψυχοθεραπείας. Εξάλλου, το γεγονός πως μεγάλες και καταξιωμένες εταιρείες επαγγελματικού και high-end εξοπλισμού ήχου συνεργάζονται με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τοποθετώντας τα προϊόντα τους σε διάφορα μοντέλα ενισχύει την άποψη πως μουσική και αυτοκίνητο πηγαίνουν μαζί.

Κοινοποίησέ το »


Μία από αυτές είναι η πασίγνωστη Harman, που έχει στην ιδιοκτησία της ονόματα όπως JBL, Harman/Kardon και Bang and Olufsen. Με αφορμή την τρέχουσα ψηφιακή έκθεση CES, η Auto Bild επικοινώνησε με την εταιρεία-κολοσσό και ανέλυσε τις νέες τάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα τα επόμενα χρόνια.1) Streaming
Η εποχή των CD έχει περάσει ανεπιστρεπτί εδώ και καιρό, και τα φορητά Diskman που χρησιμοποιούσαμε παλιά φαίνονται στην νέα γενιά ως μουσειακά εκθέματα. Έτσι και στα αυτοκίνητα, σχεδόν κανένας δεν χρησιμοποιεί πλέον CD για να ακούσει μουσική, αφού η τάση της τελευταίας δεκαετίας είναι τα USB. Βρισκόμαστε στο 2021 όμως, και πλέον ακόμα και αυτός ο τρόπος θεωρείται παλιομοδίτικος. Ο λόγος είναι απλός: Αν έχεις smartphone, κάνεις το λεγόμενο «streaming».
To streaming, ή ελληνιστί «Ροή Δεδομένων», αφορά μεταφορά ήχου ή video μέσω internet απευθείας από την υπηρεσία που τα φιλοξενεί, χωρίς να χρειαστεί να αποθηκεύσουμε τα συγκεκριμένα αρχεία. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το YouTube.

Χάρη στην νέα τεχνολογία ασύρματων δικτύων, αλλά και τα πακέτα κινητής τηλεφωνίας με οικονομικές χρεώσεις, υπηρεσίες streaming όπως το Spotify, το Deezer και το Apple Music, έχουν καθιερωθεί και στο χώρο του αυτοκινήτου, αφού όλο και περισσότερα συστήματα infotainment τις έχουν εγκατεστημένες. Με την έλευση του 5G η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
 
Η μετάδοση μέσω streaming έχει το θετικό πως ο ήχος δεν χρειάζεται να έχει συμπιεστεί τόσο πολύ όσο στα αρχεία mp3, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ποιότητα στη μουσική. Έτσι, το «γράψιμο» σε CD και η πολύωρη ταξινόμηση τραγουδιών σε φάκελους του usb stick μας, περνάνε στα βιβλία της ιστορίας και δίνουν τη θέση τους στις playlists.
 

Ακολουθήστε το Αutoagora στο Google News. Bρείτε όλες τις ειδήσεις